ŠOK NA POLJUDU

Smrekar praktički uništio san Hajduka o naslovu

03.05.2009 u 22:01

Bionic
Reading

Nogometaši Varteksa kreirali su senzaciju 29. kola Prve HNL pobijedivši pogotkom Smrekara Hajduk sa 1:0 usred Splita i tako su opasno pale šanse 'bilih' da osvoje naslov prvaka

Hajduk – Varteks 0:1 (0:0)
Strijelac: 0:1 Smrekar (57')

Nakon što su primili pola tuceta golova od Dinama u prošlom kolu, Varteks je stigao u Split, kako su mnogi pretpostavljali, po novu porciju golova, ali ovog puta od Hajduka. No gosti iz Varaždina od samog početka utakmice na Poljudu postavili su se čvrsto, ne dopuštajući Hajduku da se razigra. Iako su 'bili' krenuli agresivnije u utakmicu, velikih prilika splitskih napadača nije bilo, no zato su 'krojači', zahvaljujući otvorenijoj igri Hajduka, imali svojih prilika kroz protunapade.Tako je već u petoj minuti Smrekar zaprijetio, ali je njegov udarac otišao pored gola.

Bez obzira na to što su se igrači Hajduka trudili, protiv čvrste, ali i rastrčane obrane Varteksa jednostavno nisu imali lijeka. Tako prvi udarac 'bilih' u okvir vrata Varteksa bilježimo tek pred kraj prvog poluvremena, a nešto kasnije i priliku Tičinovića. No, iako golova ni izglednijih prilika u prvom dijelu nije bilo, Hajduk je bio taj koji je dirigirao igrom.

Nastavak je donio novi pritisak Hajduka, ali Kalinić, Ibričić i društvo s Poljuda jednostavno nisu imali rješenja za probijanje Varteksove zadnje linije. Kako je vrijeme prolazilo, Hajduk se sve više otvarao jer ga je jedino pobjeda ostavljala u utrci s Dinamom za naslov prvaka. Međutim, to otvaranje ostavljalo je puno prostora za Smrekara i Mujanovića koji su preko brzih protunapada prijetili golmanu Subašiću.

U jeku napada Hajduka, gosti iz Varaždina u 57. minuti postižu pogodak. Brezovac je prebacio loptu preko obrane 'bilih' i pronašao u kaznenom prostoru Smrekara koji iskosa s desetak metara matira Subašića i šokira Poljud.


Nakon tog primljenog pogotka Hajduk je krenuo na sve ili ništa. Do kraja utakmice igralo se praktički pred kaznenim prostorom gostiju. Redale su se prilike Hajduka, stezao se obruč oko varaždinske obrane, no ovog puta splitskim napadačima ništa nije polazilo za nogom.

Imali su 'bili' priliku izjednačiti u 81. minuti kada se Kalinić sam našao pred golmanom Varteksa, no Dreven je istrčao na vrijeme i krasnom obranom spasio svoj gol. U preostalim minutama igrači trenera Ante Miše na sve su načine pokušavali postići toliko željeni pogodak, ali obrana momčadi iz Varaždina uspjela je odoljeti svim napadima.

Ovo je drugi puta u povijesti da je Varteks pobijedio Hajduk u Splitu, no ono što je još lošije za navijače splitske momčadi je činjenica da su sad praktički izgubili utrku za naslov prvaka.