28. KOLO PRVE HNL

Hajduk uvjerljiv, braća Sharbini 'pokopala' Slaven

26.04.2009 u 22:11

Bionic
Reading

Anas i Ahmad Sharbini ponovno su dokazali klasu i definitivno su najzaslužniji za težak poraz Slaven Belupa u 28 kolu Prve HNL. Istovremeno, i Hajduk je relativno lako stigao do uvjerljive pobjede na Stanovima protiv Zadra i ponovno zasjeo na vrh prvenstvene ljestvice

U poslijepodnevnim utakmicama 28. kola Prve HNL-a, na Kantridi smo vidjeli pravi show braće Sharbini koji su zabijali, asistirali i na kraju doslovce razbili Slaven Belupo. Na Stanovima je Hajduk s 3:0 porazio domaćina Zadra, Sesvećani su se u Kranjčevićevoj izvukli od novog poraza - s Osječanima su odigrali 1:1, Inter i Cibalia su u Zaprešiću odigrali miroljubivih 0:0, dok je Šibenik na svom travnjaku preokrenuo vodstvo Zagreba i pobijedio s 2:1.

Rijeka - Slaven Belupo 6:2 (2:1)
Strijelci: 0:1 Kresinger (22), 1:1 Pamić (33), 2:1 An. Sharbini (45), 3:1 Ah. Sharbini (48), 3:2 Kresinger (55), 4:2 An. Sharbini (76), 5:2 Ah. Sharbini (79), 6:2 An. Sharbini (88-11m)

Rijeka i Slaven Belupo odigrali su na Kantridi borbenu i efikasnu utakmicu, no nažalost tek je 2.500 gledatelja pohodilo riječku nogometnu arenu i vidjelo pobjedu domaćina od 3:2. Domaćini su na krilima braće Sharbini stigli do vrlo vrijedne pobjede, koja im u odnosu na nedjeljnog suparnika pruža više nade da će osvojiti  poziciju na prvenstvenoj ljestvici koja vodi u Kup Uefe.

Slaven Belupo je poveo u 22. minuti preko Kresingera, no nakon toga Rijeka je preuzela inicijativu i golovima Pamića i braće Sharbini stigla do vodstva od 3:1. Na 3:2 smanjio je svojim drugim pogotkom Kresinger, Anas Sharbini ponovno je podigao Kantridu na noge lijepim golom za 4:2, a samo koju minutu kasnije i brat Ahmad se drugi put upisao u strijelce. Konačnih 6:2 postavio je het-trikom Anas Sharbini pogotkom s bijele točke u posljednjim trenucima susreta.

Zadar – Hajduk 0:3 (0:1)
Strijelci: 0:1 Ibričić (6), 0:2 Andrić (63), 0:3 Tičinović (69)

Hajduk je na uvijek neugodnom gostovanju na Stanovima prošao neokrznut. Ne baš uvjerljiva igra, velika pomoć Torcide i lijepi pogoci bili su odlike gostiju iz Splita, no i Zadar je do isključenja Ljubičića u 56. minuti sasvim solidno stajao na travnjaku. Nakon crvenog kartona nekadašnjeg Hajdukovca, gosti su postigli preko Andrića i Tičinovića još dva pogotka i riješili pitanje pobjednika.

Ante Miše je tako nastavio uspješan niz u prvenstvenim ogledima i, bez obzira na to što se pomalo pribojavao gostovanja u Zadru, nakon susreta na Stanovima može biti vrlo zadovoljan. Već unaprijed upisana tri boda su na kontu, nakratko je Hajduk ponovno preuzeo vrh ljestvice, a Dinamo, s kojim bije bitku za naslov prvaka, tek u večernjoj utakmici treba odraditi svoj dio posla na teškom gostovanju u Varaždinu.

Inter - Cibalia 0:0

Zaprešićani su u utakmici protiv gostiju iz Vinkovaca propustili osvojiti bodove. S obzirom na viđeno, na prilike i uloženi trud, Inter je definitivno zaslužio sva tri boda, s kojima bi barem nakratko pobjegao s pozicije koja vodi u kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL. Istina, i Zadar, koji ima bod manje od Intera, je izgubio, no svaki osvojeni bod na kraju davljenicima može biti spasonosan. Istovremeno, Cibaila je došla po remi i njeni nogometaši imaju zašto slaviti.

Cibalia se u posljednjim minutama utakmice branila sa 10 igrača, budući da je Radotić isključen u 87. minuti pa je time i osvojeni bod vrijedniji. Vinkovčani su tako ostali na 9. mjestu, relativno daleko od fenjeraša na ljestvici.

Šibenik - Zagreb 2:1(0:1)
Strijelci: 0:1 Krstanović (23), 1:1 Bonacin (81), 2:1 Rodić (84)

Šibenčani su na svom Šubićevcu uspjeli preokrenuti negativan rezultat i manirom iskusnih ekipa ostvariti uspjeh u trenucima kad je malo tko to očekivao. Zagreb je bolje ušao u utakmicu, poveo preko Krstanovića u 21. minuti i onda, umjesto da barem pokojim odlučnijim napadom pokušaju povećati vodstvo, 'pjesnici' su se povukli i omogućili domaćinima pravu viktoriju prema golu gostiju. I dogodilo se upravo ono što se i događa momčadima koje više brinu o obrani, a malo ili uopće ne o tome kako zaprijetiti suparniku.

Šibenčani su između 82. i 84. minute postigli dva pogotka, zasluženo preokrenuli rezultat i osvojili bodove kojima također ostaju u igri za Europu. Zagrebaši su, istovremeno, po tko zna koji put ove sezone platili primljenim golovima defanzivnu taktiku i gotovo je nevjerojatno da vodstvo kluba nije prepoznalo mogućnosti svoje ekipe i doslovce zabranilo bunker svojim igračima.

Croatia Sesvete - Osijek 1:1(0:1)
Strijelci: 0:1 Barišić (16), 1:1 Vojnović (81)

Porazom od Osijeka sesvetska Croatia gotovo da se oprostila od prvoligaškog statusa, jer ne samo da je niz poraza sve duži, nego je i igra Sesvećana ispod svih prvoligaških kriterija. Ekipa bez stadiona, koja svoje domaćinske utakmice igra najčešće u Kranjčevićevoj, ponovno je primila pacerski pogodak koji im je uništio svaku nadu u osvajanje prijeko potrebnih bodova. Osijek je nakon gola Barišića u 16. minuti imao puno prilika za povećanje vodstva, a onda je gotovo sve prosuo pogreškom obrane u posljednjih 10-tak minuta susreta, kada je Vojnović izjednačio na 1:1.

Ostvareni remi, dojma smo, ne odgovara ni jednima ni drugima. Osijek je vjerojatno izgubio i posljednju priliku da se priključi vrhu ljestvice i eventualno kandidira za Europu, dok su Sesvećani ionako lošu bodovnu situaciju propustili barem malo uljepšati.