T-COM PRVA HNL - 26. KOLO

Hat-trick Slepičke, Hajduk na krilima Gabrića

19.04.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Dinamo i Hajduk pobjedama u gostima nastavljaju utrku za naslov prvaka. Prve golove za Dinamo, i to odmah hat-trick, zabio je Slepička. Hajduk je pogocima Drage Gabrića slavio protiv Intera, a vratar Delač obranio je Kalinićev penal. Slaven Belupo je slavio u Zadru, a Rijeka protiv Zagreba. Jedini remi gledatelji su vidjeli u utakmici Varteksa i Šibenika

CROATIA SESVETE - DINAMO 0:4
0:1 Slepička (30')
0:2 Slepička (35')
0:3 Sleipička (44')
0:4 Tomečak (65')

Nogometaši Dinama po treći put ove sezone, svaki put na drugom terenu (u Velikoj, na Maksimiru i sada u Kranjčevićevoj), pobijedili su sesvetsku Croatiju. I to prilično uvjerljivo, a najzaslužniji je za elegantnu pobjedu Čeh Miroslav Slepička. Napadač 'modrih' dosad je za Dinamo zabijao samo na prijateljskim utakmicama, pa su se mnogi s pravom pitali kakve su mogućnosti skupocjenog Čeha. Ipak, Slepička je napokon proigrao i, uz prvi pogodak kojem je više kumovao vratar domaćih, napokon prekinuo realizatorski post.

Kod drugog gola, u 34. minuti, pokazao je ipak više nogometnog znanja, dok je treći postigao nakon još jedne greške vratara Radoša. No, pravi strijelci zabijaju i 'krumpire', a za Čeha je najvažnije da je napokon zabio. S tim se vodstvom otišlo i na poluvrijeme, iako je ono moglo biti puno uvjerljivije da su i Sivonjić i Slepička bili prisebniji u još nekim situacijama.

U drugom dijelu trener Jurčić je prigodu dao i igračima s klupe, a među zapaženijima bio je Mathias Chago, povratnik nakon dugotrajne ozljede. Upravo je on pokrenuo akciju za četvrti gol, proigravši Badelja, a ovaj Tomečaka. Do kraja utakmice, na koju su, opet u dvije frakcije, stigli i Bad Blue Boysi, pogodaka više nije bilo.  

INTER - HAJDUK 0:2
0:1 Gabrić (40')
0:2 Gabrić (65')

Osluškujući što se događa u Kranjčevićevoj, Splićani su teže lomili otpor Intera. Doduše, Inter je i opasniji suparnik od Sesvećana, pa je Hajduk morao brigu posvetiti i obrambenim zadacima. Gosti su krenuli otvorenije i preko dvojca Tomasov - Kalinić već u prvoj i drugoj minuti zaprijetili su Delaču. Prvu prigodu za domaće stvorio je hajdukovac Skoko koji se okliznuo, a prvi je do lopte stigao Bosec. Ipak, mladi Interov napadač nije se najbolje snašao, pa je ostalo 0:0.

Isti igrač stvorio je prigodu u 16. minuti za Dodoa, ali njegov jer udarac bio neprecizan. Baš kao i Andrićev, koji je zaustavio Delač. Sredinom prvog dijela gosti su u potpunosti zagospodarili terenom te su od 27. do 34. minute stvorili tri prigode, ali nisu ih realizirali ni Ibričić ni Gabrić. Kad već nisu mogli do gola iz igre, Splićani su poveli nakon prekida. Korner s lijeve strane izveo je Ibričić, a Drago Gabrić dodirom je skrenuo loptu za 0:1.

U drugom dijelu Hajduk se postavio nešto opreznije, prepustivši igru domaćinima te prijeteći iz kontri. Pokazalo se to kao dobro rješenje jer u nekoliko je navrata Kalinić sam izlazio pred Delača. U sličnoj akciji, u 64. minuti Kalinić je opet oteo loptu, sjurio se u kazneni prostor, a Budimir ga je zaustavio prekršajem. Sudac je Interovom igraču pokazao crveni karton, a loptu je na bijelu točku namjestio Kalinić. Međutim, Delač, koji je ove sezone već obranio penal i Vugrinecu, i ovog je puta bio uspješan, ali je na odbijenu loptu najbrže stigao Drago Gabrić i pogodio za konačnih 0:2.

VARTEKS - ŠIBENIK 2:2
0:1 Gović (4' - 11m)
1:1 Lučić (21' - 11m)
1:2 Alispahić (28')
2:2 Vuk (66')

S velikim problemima oba su trenera dočekala utakmicu. Naime, i Beseku i Kaliniću nedostajali su najbolji igrači, Mumlek i Zec, a kako su obojica računala na sva tri boda, trebali su dobro ispremiješati karte da do njih stignu. Naravno, kad nedostaju dvojica najboljih, taj zadatak je jako težak, pa konačnih 2:2 sasvim sigurno može zadovoljiti obojicu. Tim prije što je svakoj momčadi pripalo po jedno poluvrijeme i što su imali podjednak broj prigoda.


ZADAR - SLAVEN BELUPO 0:1
0:1 Vručina (36')

Momčad iz Koprivnice prekinula je niz od osam domaćih utakmica Zadra bez poraza. Osim toga, gosti su upisali tek drugu pobjedu u 13 gostujućih ovosezonskih kola, pa je sasvim jasno da iz Krešimirova grada Koprivničanci putuju presretni. Presretan je i Bojan Vručina koji je zabio prvi gol u gostima ove sezone. 

Domaćini su većim dijelom utakmice imali loptu, ali bila je to jalova inicijativa jer tek su u dva-tri navrata ozbiljnije zaprijetili Rodiću, a i to je bilo bezopasno. Za razliku od njih, gosti su svoje prigode koristili vrlo racionalno, s time da su, osim gola Vručine u 36. minuti, mogli realizirati i u 82. minuti. No, tada je udarce Vručine i Delića ipak uspio zaustaviti Vuković. 

RIJEKA - ZAGREB 2:0
1:0 Cerić (39')
2:0 Križman (53')

U dvoboju susjeda na tablici gledatelji na Kantridi vidjeli su dopadljiv nogomet s dosta prigoda. Na radost domaćih navijača, i dva pogotka u mreži Škorića. Kad se zna da je gostujući vratar bio jedan od najzapaženijih igrača, jasno je da je Rijeka bila često pred golom gostiju. Prigode su imali napadači Anas i Ahmad Sharbini, a mrežu su punili igrači čiji je zadatak prvenstveno u obrani, Cerić i Križman. Međutim, to je Riječanima sasvim nevažno jer su s tri nova boda ostali u borbi za mjesto koje vodi u Kup UEFA.