PRIJE VELIKOG FINALA

Zambata: Mandžukiću je najbolje da ostane

12.05.2009 u 20:50

Bionic
Reading

Uoči prvog dvoboja finala Kupa između Dinama i Hajduka neće škoditi prisjećanje na slavne dane klupskih prošlosti. Susret u Maksimiru najavio je jedan od najboljih igrača Dinamove povijesti, legendarni kapetan Slaven Zambata

Zambata je u dresu Dinama osvojio četiri jugoslavenska kupa i u finalima zabio čak osam golova. To ga svrstava među rekordere, zajedno sa Stjepanom Bobekom, Zagrepčaninom koji je 'trpao' u dresu Partizana.

'Je, uvijek sam volio jake utakmice. Ispada da sam za reprezentaciju, u europskim kupovima i protiv ostalih iz velike četvorke, najbolje igrao. Te utakmice igrale su se s posebnim zanosom', kazao nam je Zambara u uvodu najave finala Kupa između Dinama i Hajduka.

Koji gol posebno pamtite?
Posebno mi je drag gol glavom Lavu Jašinu, koji je tada glasio za najboljeg golmana svijeta. Tada smo razbili ruski kompleks. Drag mi je gol Milanu, pa Celticu, dva Bayernu u Münchenu… bilo ih je. Zabijao sam hat trickove protiv Zvezde, Partizana i Hajduka, teško je nešto izdvojiti. Tada sam uvijek govorio da mi je najdraži onaj sljedeći.

Hajduku ste u dva međusobna finala zabili četiri gola, što Vas još uvijek drži u vrhu strijelaca u finalima Kupa između dva hrvatska velikana. Što očekujete od aktualnog dvoboja?
Situacija je bila izvanredna. Hajduk se digao i dugo je bio dostojan rival za naslove. Derbiji su se ponovno digli na razinu onoga između Celtica i Rangersa. Iznad Splita je napokon zasjalo sunce, svi znaju koliko čitavom hrvatskom jugu znače rezultati Hajduka.

Osjećaj? Tko je uopće favorit?
Nema favorita, potpuno je neizvjesno. Nemam ni nekakav osjećaj, pitajte me nakon prve utakmice.

Što može odlučiti?
Takve dvoboje rješavaju trenuci inspiracije, karakter igrača i prisebnost u ključnim trenucima. Ključan može biti i detalj, tipa kazneni udarac ili isključenje. Sve je moguće.

Pratite li Dinamovu svakodnevnicu?
Bišćan i Kovač su učvrstili obranu, a Sivonjić i Mandžukić mi se jako sviđaju. Samo, po mom ukusu previše je stranaca. Ne mogu Južnoamerikanci shvatiti problematiku našeg podneblja. Oni su prolaznici i nemaju želju kao domaći igrači, što je veliki problem. Dinamo treba težiti prema sastavu koji se oslanja na igrače s ovog podneblja, ono što zovemo purgerskim klubom. Hajduk je po tom pitanju na dobrom putu.

Što mislite o budućnosti Sivonjića i Mandžukića?
Mislim da bi njima najbolje bilo ostati još barem jednu godinu, ali danas to nije lako. Mladi slušaju priče i gube tlo pod nogama. Kada, recimo, Mandžukiću Luka ili Eduardo govore o uvjetima koje imaju u Engleskoj, njemu vjerojatno dođe slabo. Treba zadržati mirnoću i kroz reprezentaciju se potpuno afirmirati, kako bi bio potpuno spreman za najveća iskušenja.