POLITIKA I SPORT

Splitu problematična plaća predsjednika Hajduka

14.04.2009 u 16:32

Bionic
Reading

U Hajduku nema mira ni kad je financijsko stanje pozitivno, a momčad u bodovnoj utrci za naslov prvaka na korak od Dinama

Ovoga puta uzbunu je izazvala politika odnosno vijećničko pitanje Silvana Bralića, vijećnika Liste Velog Mista koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Splita u aktualnom sazivu upitao zbog čega je predsjednička dužnost u Hajduku postala profesionalna i zbog čega se Mati Perošu na ime mjesečne plaće isplaćuje neto iznos od čak 50 tisuća kuna.

'Grad Split još uvijek nije većinski vlasnik kluba, a to ćemo postati tek nakon što trgovački sud prihvati dokapitalizaciju', odgovorio je gradonačelnik Splita Ivan Kuret (HDZ) te pojasnio kako je Hajduk u ovom trenutku dioničko društvo te kao takvo mora imati predsjednika profesionalca.

'Nužno je da u ozbiljnoj upravi postoji predsjednik koji je odgovoran i da za to bude primjereno plaćen. Ne možemo dozvoliti da klub s proračunom od 50 do 60 milijuna kuna vodi volonter. Možda možemo razgovarati o iznosu plaće, no u interesu nam je svima da klub posluje stabilno i da ga vodi profesionalac', zaključio je gradonačelnik Kuret, a Bralić je njegov istup ocijenio demagoškim jer postoje brojni primjeri u svjetskim klubovima koje vode menadžeri koji nisu profesionalci.

'Uostalom, zar Vi ne upravljate gradom Splitom pa primate 16 tisuća kuna mjesečno', zaključio je Bralić.

Mjesečnom plaćom od 50 tisuća kuna Mate Peroš gotovo je dvostruko 'teži' od predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića sa 29 tisuća kuna i premijera Ive Sanadera sa 23 tisuće kuna.

Njegov pobočnik za pitanje struke Fredi Fiorentini prima 25 tisuća kuna mjesečno, dok Luka Miličić također dopredsjednik Hajduka posao obavlja volonterski, bez naknade.