UVEZIMO ZVIŽDALJKE

Beusan: Naši suci ne mogu normalno suditi derbi

25.03.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Bura oko zahtjeva Dinama da im utakmice protiv Hajduka sude strani suci ne jenjava. Jedni podržavaju taj prijedlog, dok su drugi protiv toga. Bivši nogometni sudac, danas poznatiji kao 'oko sokolovo', Mateo Beusan tvrdi kako domaći suci ne mogu normalno odsvirati derbi

Nakon što je iz Dinama prije kojeg dana krenula inicijativa za to da najveći hrvatski derbi, ali i finale Kupa, sude suci iz inozemstva, svakoga dana javljaju se razni stručnjaci sa svojim idejama. Činjenica jest da je u proteklom razdoblju bilo pogrešaka sudaca, i to na raznim utakmicama, te to nitko normalan neće osporiti, no trebaju li nam uistinu strani suci?

Iz Hajduka su Dinamovu inicijativu nazvali prikrivanjem problema u svojim redovima, no ima onih koji tvrde da su inozemni suci izvrsno rješenje.

'Već sam rekao da domaći sudac objektivno ne može normalno odsuditi derbi, pa neka onda sudi stranac. Jasno, on mora biti na popisu 29 sudaca prve europske klase. I ne bih čekao posljednje kolo prvenstva, nego potražio suce već za utakmice Kupa', kazao je nekadašnji sudac Mateo Beusan

Za razliku od Beusana, Udruga Prve HNL predvođena predsjednikom Igorom Štimcem tvrdi kako je 'uvoz' sudaca nepotreban, jer u Hrvatskoj postoji dovoljan broj kvalitetnih djelitelja pravde.

'Nisu nam potrebni strani suci, jer uz šest-sedam sudaca s UEFA-inom značkom, postoji još desetak arbitara koji mogu suditi na visokoj razini', smatra Igor Štimac.

Inozemni sudi da ili ne? Pitanje je koje će još dugo lebdjeti. Vjerojatno do trenutka kad neki inozemni sudac krivo odsudi neki prekršaj na utakmici hrvatskog prvenstva. Tada ćemo se valjda zaklinjati u vlastite suce.