23. KOLO 1. HNL

Osijek oteo bod Dinamu, Zec zabio tri za Šibenik

22.03.2009 u 17:20

Bionic
Reading

Prvim kolom trećeg kruga Prve HNL započeo je konačni 'obračun' najboljih hrvatskih klubova u borbi za naslov prvaka države. Šibenik je bio najuvjerljiviji, Rijeka je do pobjede stigla uz dosta muke, a Osijek, Zadar i Cibalia izborili su na gostovanjima vrijedne remije

Nakon uzbudljive završnice u prva dva kruga Prve HNL, prvo kolo odlučujućeg trećeg kruga, a zapravo redovito 23. kolo ligaškog natjecanja, bilo je prepuno uzbuđenja. Šibenik je održao pravu nogometnu lekciju Zaprešićanima, na Kantridi su Rijeka i sesvetska Croatia upriličili pravu malu golijadu, dok je Dinamo, nakon očajnog prvog poluvremena, u nastavku igrao pravu viktoriju prema golu osječkog golmana Skendera, ali bez konačnog učinka. U Varaždinu su mreže mirovale, no Varteks i Zadar uopće nisu loše igrali, dok je Cibalia upornošću i velikom željom u posljednjim sekundama izjednačila na 1:1 u Koprivnici.

Luka Modrić - u subotu je presudio Chelseaju, a u nedjelju gledao Dinamo u Maksimiru
Rezultati 23. kola:

Šibenik - Inter 4:0 (4:0)

Strijelci: 1:0 Zec (2), 2:0 Rodić (12), 3:0 Zec (26), 4:0 Zec (29)

Slaven Belupo - Cibalia 1:1 (1:0)
Strijelci: 1:0 Maras (30), 1:1 Čuljak (90)

Dinamo - Osijek 0:0

Varteks - Zadar 0:0

Rijeka - Croatia Sesvete 3:2 (1:0)
Strijelci: 1:0 An. Sharbini (2), 1:1 Položani (46), 2:1 Budicin (51), 3:1 Cerić (56), 3:2 Vojnović (74)

Izvrsnu efikasnost prikazali su Šibenčani na Šubićevcu. Zaprešićki Inter 'popio' je četiri laka komada, a dojma smo da su domaćini mogli do vrha napuniti mrežu svojih suparnika da u drugom poluvremenu nisu posustali i smanjili ritam napada. Ermin Zec ponovno je briljirao, zabio je tri gola u manje od pola sata i taj izvrsni napadač polako, ali sigurno ističe kandidaturu za najboljeg strijelca Lige. Sva četiri šibenska pogotka postignuta su u početnih 29 minuta igre.

Rijeka i sesvetska Croatia odigrali su zanimljiv susret na Knatridi, a konačnih 3:2 za domaćine lako je moglo biti i u korist gostiju. Rijeka je povela golom Anasa Sharbinija u drugoj minuti, no gosti su početkom nastavka izjednačili i imali stopostotnu šansu za preokret. Klasična priča koja glasi 'svaki promašaj skupo se plaća' viđena je i na Kvarneru, pa je ubrzo nakon promašaja napadača Croatije domaćin s dva brzinska pogotka stigao do 3:1 i relativno mirno čekao kraj. No gosti se nisu predavali, pa su nakon smanjenja na 2:3 sredinom drugog dijela učestalo prijetili domaćem golmanu, no na svoju žalost, do izjednačenja nisu stigli.

Dinamo je u Maksimiru odigrao očajno prvo poluvrijeme i nevjerojatno angažirani nastavak. Osijek je imao raspoloženog Primorca koji je doslovce izluđivao Bišćana i Roberta Kovača, no kad su 'modri' pritisnuli i krenuli odlučnije prema Skenderu, osječki napadač više nije dolazio u prilike koje su mirisale na pogodak. S druge strane, ulazak Moralesa u igru puno je toga promijenio u načinu igre domaćina i pravo je čudo da barem jedna lopta nije završila u mreži ekipe iz Gradskog vrta. Na kraju, Osijek je zahvaljujući izuzetnoj borbenosti zaslužio bod u Maksimiru, a domaći trener Kruno Jurčić pod hitno mora pronaći raspoložene napadače koji su u stanju zabiti iz stopostotnih prilika.

Slaven Belupo je dugo vodio u Koprivnici i čini se da su se domaćini dosta opustili čekajući kraj susreta, dočim su dopustili Cibaliji da izjednači u posljednjim sekundama utakmice. Istina, Vinkovčani su i prije prijetili, igrali sasvim solidno, pokazali puno želje i truda, pa su posve razumljivi onakvi izljevi sreće nakon izjednačenja. Cibalia je tako u gostima stigla do 27. prvenstvenog boda i tako još malo pobjegla od samog začelja na prvenstvenoj ljestvici.

Varteks i Zadar odigrali su u Varaždinu utakmicu bez pogodaka, no daleko od toga da je bilo nezanimljivo. Obje ekipe iskazale su puno želje i truda, bilo je i prilika, dobrih akcija i lijepih obrana obaju golmana, no na kraju se gosti ipak sretniji vraćaju u Zadar. Varteks je unaprijed računao na bodove protiv najslabije momčadi u Ligi kad su u pitanju gostovanja i nesumnjivo su domaćini itekako razočarani remijem.

Iduće kolo Prve HNL igrat će se tek za dva tjedna. Razlog je igranje reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010.
Parovi 24. kola (5. travnja) su:
Vinkovci: Cibalia - Dinamo (20.15 - TV)
Osijek: Osijek - Hajduk (16.30)
Zaprešić: Inter - Slaven Belupo (16.30)
Zagreb: Croatia Sesvete - Šibenik (16.30)
Zadar: Zadar - Rijeka (16.30)
Varaždin: Varteks - Zagreb (16.30)