PRVA HNL - 22. KOLO

Maksimirsko prokletstvo i Mišin rekordni niz

14.03.2009 u 11:27

Bionic
Reading

U nedjelju je na rasporedu 22. kolo Hrvatske nogometne lige. To je posljednja utakmica prije trećeg kruga, a s najvećim zanimanjem će se pratiti dvoboj u Vinkovcima između Cibalije i Hajduka (20.15) te u Maksimiru gdje gostuje Šibenik (15.30). Hajduk vodi na ljestvici i ako prednost od dva boda zadrži nakon nedjelje u trećem krugu će on biti domaćin 'modrima'

Rijeka – Varteks (15.30)

Varaždinci dolaze na jedan od za njih najneugodnijih terena. Na Kantridi su u 26 utakmica upisali samo jednu pobjedu, i to krajem 2002. pred praznim tribinama (kazna). Ipak, u Varteksu ne nedostaje optimizma, jer su u zadnja tri navrata ostali neporaženi, a sada trener Besek može računati na gotovo sve, nedostajat će mu samo Vukman. Rijeka nakon slabog izdanja u Šibeniku razmišlja samo o pobjedi kako bi zadržala nadu u trci za Europom, a strateg Rubčić može računati gotovo na sve najbolje, jer nedostaje samo Novaković.

Zadar – Zagreb (15.30)

Kod 'pjesnika' za utakmicu u Stanovima ne kandidiraju Đolan, Pejić i Piškor. Gostujućeg stratega Pavlovića zabrinjava i skočni zglob Davora Vugrineca koji bi trebao biti saniran. U Zadru je bolja situacija nego u prošlom kolu. Tako će napadački tandem Terkeš – Šaranović u vatru od prve minute. Što se tiče međusobnog omjera, u Stanovima tu je sve u znaku brojke pet. Toliko je bilo pobjeda s jedne i druge strane te neodlučenih rezultata, ali treba spomenuti i to da je zadnji trijumf Zagreba bio prije deset godina.

Croatia S. – Slaven B. (15.30)

Utakmica se igra u Kranjčevićevoj. Sesvećani jure bodove važne za ostanak, a Koprivničani za Europu. Croatia iznimno respektira sastav Slavena, pogotovo napadače Jurića i Vručinu, ali vjeruju da mogu do bodova. Nedostajat će im Mamić, Dimitrovski i Čičak. Ni gosti nisu bez problema sa sastavom. Čaval je zbog ozljede koljena izgubljen do kraja sezone, a neće biti ni Rogulja koji odrađuje kaznu od disciplinske komisije.

Inter – Osijek (15.30)

Osijek je za Inter 'crna mačka'. Zaprešićani su slavili u samo dvije od 22 utakmice, a posljednji put su cijeli plijen uzeli 1993. Gosti stižu u okrnjenom sastavu, jer je zabrinjavajuća situacija sa stopalom Valentina Babića, koja bi se trebala zaliječiti do utakmice, a upitni su Primorac, Knežević i Nikšić. Kod Intera u odnosu na utakmicu u listopadu u Gradskom vrtu (2:1 za Osijek) neće biti čak sedam igrača koji su tada bili u prvoj postavi (Brašnić, Iftić, Bule, Kukec, Buden, Sivonjić i M. Šarić). Neki su otišli, neki su ozlijeđeni, a neki su ispali iz prvih 11.

Dinamo – Šibenik (15.30)

Šibenčani stižu s nadom da mogu srušiti maksimirsko prokletstvo. U 17 utakmica protiv Dinama nisu uzeli ni boda. Situacija je kao i prijašnjih godina, Dinamo je veliki favorit, a sada mu i bodovi prijeko trebaju u utrci s Hajdukom. No ovoga puta gosti imaju pravo na optimizam iako im je popis ozlijeđenih igrača sve duži. U potpunosti su spremni Zec i Rodić, brzonogi napadači koji će biti najveći aduti momčadi sa Šubićevca. No Dinamo će pak prijetiti s više strana, dolazak Jurčića trgnuo je hrvatskog prvaka koji više ne smije kiksati, ali veliki problem je neefikasnost maksimirskih golgetera.

Cibalia – Hajduk (20.15)

Sve je u rukama Hajduka. Ako Miše dođe do rekordne desete pobjede u nizu na klupi 'bijelih' (novi rekord), Splićani će zadržati prvu poziciju i tako će u posljednjem krugu HNL-a Dinamo gostovati na Poljudu. Iako su Vinkovčani najavili da će izgarati na travnjaku, njima je otegotna okolnost to što će u utakmicu ući bez pocrvenjelog prvog strijelca Željka Malčića, a upitan je i nastup Leutara, Radotića i Bagarića. Hajduk ne skriva svoje ambicije, jedini cilj su tri boda, a što se tiče popisa izostanaka, i tu je situacija jako dobra. Na prisilnom odmoru su jedino Strinić, Brkljača, Rubil i Jertec. Ako se pogleda statistika, Hajduk je uvijek teško prolazio u Vinkovcima. U 18 utakmica, 'bijeli' su stigli do pet pobjeda i doživjeli četiri poraza.