PREKO ZVIJEZDA DO TRNJA

Lončarević: Htjeli su me izigrati, ali nije im prošlo

07.03.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Iza iskusnog trenera Ilije Lončarevića je najturbulentniji tjedan u više od 20 godina dugoj karijeri. Tjedan je dočekao kao trener Lokomotive, sredinom tjedna samo se čekala potvrda njegovog transfera u Dinamo, a nedjelju je dočekao kao nezaposlen čovjek

Puno se toga dogodilo, Lončarević je razgovor za tportal započeo od Nove godine.

Nakon višemjesečnog nagovaranja Dinamovih čelnika došao sam u Lokomotivu na mjesto koordinatora i odmah dao do znanja da ne želim biti nasljednik Marijana Vlaka na klupi Dinama. Prva dva mjeseca tekla su odlično, uhodali smo strukture Lokomotive i Dinama, suradnja sa Zoranom Mamićem išla je u obećavajućem smjeru i bio sam zaista sretan jer se ponovno bavim razvojem mladih igrača, gdje je napredak bio više nego očit.

Tada je došao derbi i trijumf Hajduka na Poljudu.

Nakon tog poraza prvi put su me pitali bih li ipak preuzeo ulogu prvog trenera Dinama. Nisam htio. Nakon Belupa zahtjev se ponovio, no moj odgovor ostao je isti.

I tako dolazimo do ovoga tjedna, kada je molba postala ultimatum.

U srijedu sam pozvan na sastanak s predsjednikom Barišićem i izvršnim dopredsjednikom Mamićem, na kojem su mi rekli da se Zdravko povlači sa svoje funkcije i da ću ja sa Zoranom preuzeti kompletnu brigu oko struke. Nisam tražio utjecaj na transfere, ali su mi rekli da, ako na kraju sezone za, recimo, Mandžukića dođe bogata ponuda, samo ćemo nas dvojica odlučivati ostaje li on ili odlazi. U principu su mi ponudili ulogu engleskog menadžerskog tipa. I, što je najvažnije, predsjednik Barišić rekao mi je da ovo još nikome nisu nudili i ako ne pristanem, naša suradnja više neće biti moguća.

Ta mu je ponuda odgovarala, no bio je skeptičan.

Već smo u srijedu započeli planove. U četvrtak, na dan sjednice Izvršnog odbora, imao sam sastanak s braćom Mamić i Romeom Jozakom, na kojemu sam uvidio da to baš neće biti tako i zatražio sam još jedan sastanak s Barišićem. Samo da mi ponovi ono što je rekao dan prije. Zdravko je poludio i optužio me da želim biti gazda u klubu i da ja želim kreirati transfere, što mi uopće nije bila ambicija. Očekivao sam samo da se drže svoje riječi, a kada sam vidio da to neće ići, rekao sam im da je za mene suradnja gotova. Kruno (Jurčić) je prihvatio ponuđene uvjete i ta je priča završila.

Vratio se poslu u Lokomotivi, ali središnjica ga je izbacila i iz satelita.

Tražio sam razgovor s predsjednikom Lokomotive Doličkim, koji je ujedno i član Izvršnog odbora Dinama, koji je trebao biti održan nakon treninga, no pet minuta prije početka treninga nazvao me Božidar Šikić i rekao da me više ne žele vidjeti u Lokomotivi. Oprostio sam se s igračima i sada sam slobodan trener.

Kaže, nije mu žao.

Sreća što sam shvatio u kojem smjeru ide priča. Lažnjak im je uspio, ali ne do kraja. Previše sam ljudskog i trenerskog kredibiliteta izgubio u sezoni kada je Dinamo igrao Ligu za ostanak (došao i otišao usred sezone) da bih si dozvolio još jednu takvu epizodu.