MAMIĆEVI GRIJESI

Od tučnjava i prijetnji do striptiza i rasprodaje

05.03.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić napustit će 'modri' brod. Glavnom gazdi hrvatskog prvaka je prekipjelo jer se više ne vidi u priči o europskom klubu o kojem je proteklih sezona sanjao, pa je ponovno najavio odlazak

Zdravko Mamić je 2000. postao član Izvršnog odbora Dinama, a od 2003. je na dužnosti izvršnog dopredsjednika (bio je u Dinamu direktor od 1992. do 1994). Sada je došlo vrijeme za rastanak. Sve više navijača 'modrih' željelo je njegov odlazak, a kontroverzni dužnosnik očito više nije imao živaca da se svađa sa svima. Za vrijeme njegove vladavine Dinamo se naosvajao trofeja, ali Mamić je, bez obzira na uspjehe u domaćim natjecanjima, svojim ponašanjem stjecao puno neprijatelja i onih koji ga više nisu željeli gledati u Dinamu.

Mamićevih kontroverznih ispada bilo je dosta, a ovo su neki:

Mamićev ples u zračnoj luci
Mamićev striptiz

U listopadu 2007, nakon velike pobjede u amsterdamskoj Areni protiv Ajaxa, po dolasku u zagrebačku zračnu luku izvršni dopredsjednik Dinama započeo je svoj show. Uz zvuke romske glazbe Mamić je izveo striptiz, a sviračima je lijepio na čelo stotine eura. Nakon što su ga BBB-ovi izvrijeđali, bijesan je izjavio:
'Sad sam bio vani i vidio nekoliko delikvenata koji žele srušiti Dinamo. Volim Srbe i muslimane, no ovo vani su bili ratoborni Srbi i muslimani. Oni rade protiv Dinama žele nas zavaditi, upravljaju medijima koji nas žele srušiti. Vi se zato morate boriti za očuvanje Hrvatske i Dinama, za Barišića, Mamića, Ivankovića... Čuvajte Hrvatsku za koju smo se borili, čuvajte od dušmana koji sve žele pokoriti i koji drže medije.'

Fizički sukobi

Zdravko Mamić i tadašnji pročelnik Gradskog ureda za planiranje Miljenko Mesić potukli su se u zagrebačkom Poglavarstvu 2003. godine. Uslijedila je nova tužba protiv dužnosnika 'modrih'. Osim toga, ganjao je po Maksimiru i novinara Sportskih novosti Kristijana Toplaka koji je spas pronašao preskočivši ogradu.

Nema prodaje, a dogodila se rasprodaja

Dinamo je imao sjajnu momčad, a 'maksimirski šerif' je govorio da 'nema prodaje'. No, uskoro su, prema Mamićevim riječima, uslijedile nemoralne ponude, pa se u Dinamu dogodila rasprodaja. Otišli su, doduše za velike iznose, Eduardo, Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Ognjen Vukojević, Nikola Pokrivač, sve sami hrvatski reprezentativci. Mamić se opravdao da je bio prisiljen prodati igrače jer klub nije imao novaca, a i da je to bila želja samih nogometaša. Osim toga, mnogi ga smatraju glavnim krivcem za odlazak Nike Kranjčara u Hajduk.

Napad na novinare
Vrijeđanje novinara

Vokabular mu je s novinarima ponekad bio nevjerojatan:

'Je… vam mater svima u 24 sata, ja bih se ubio kad bih radio u takvom listu. Gladan bih kruha bio, a ne bih radio kod vas, jer to nije normalan list, je… im svima mater!' I još malo: 'Kako vas nije sram, nabijem vas sve na kurac!'

Novinarka 24 sata čak je i tužila Mamića u rujnu 2007. zbog prijetnji i zato što ju je nazvao kurvom.

Prije utakmice u Latviji protiv Ekranasa je novinara 24 sata Dubravka Sušeca gađao soljenkom, a istom novinaru je i ranije prijetio:
'Napišete li ti i onaj tvoj debeli krmak (Tomislav Židak) laž o meni, obojicu ću vas ubiti kao pse.'

Poslije derbija u Splitu ove godine, na novinskoj konferenciji je psovao i majku televizijskom komentatoru Ivici Blažičku.

Jugonostalgija

U veljači ove godine Mamić je odgovarao na pitanja srpskih novinara, pa je rekao:

'Mi smo živjeli u najljepšoj državi na svijetu koja se zvala Jugoslavija i koja je bila bez granica. Europa, koja je bila podijeljena i bila država s granicama, ukinula je granice između sebe i stavila nama Jugoslavenima granice između sebe. E sad su oni bez granica, mi smo s granicama i borimo se da uđemo ponovno u državu bez granica!'

Verbalni ispadi protiv čelnika drugih klubova i Saveza

Gotovo i nema osobe s kojom Mamić nije bio na ratnoj nozi. Tako je preko medija verbalno ratovao s predsjednikom HNS-a Vlatkom Markovićem, a kasnije s današnjim predsjednikom Udruge Prve HNL Igorom Štimcem, pa sa sivom eminencijom Zadra Renom Sinovčićem, s predsjednikom Zagreba Draženom Medićem, sa svim čelnim ljudima Hajduka (nekoć Grgić, pa Klarić, a sada Peroš).

Česte smjene trenera

Za neuspjehe se uvijek krivi trenera. Pa i kada je bilo rezultata, Mamiću nije bilo po volji nešto drugo. Tako su nogu u Maksimirskoj 128 dobili treneri Marijan Vlak, Hrvoje Braović, Ilija Lončarević, Miroslav Blažević, Nenad Gračan, Zvjezdan Cvjetković, Josip Kuže, Branko Ivanković, Đuro Bago, Nikola Jurčević, Zvonimr Soldo, a možda smo nekoga i zaboravili. U sezoni 2004/05. napravio je četiri trenerske promjene, a tada uspješni Ivanković je otišao nakon verbalnih uvreda za vrijeme nevažnog Dvoranskog prvenstva (siječanj 2008).

Tuga za Jugoslavijom
Legija stranaca

Domaćih dečkiju je u klubu sve manje. Za velike novce dovode se stranci koji ne pokazuju da su prava pojačanja i nikako da pokažu ono što se od njih očekuje. Tako su za veliku odštetu stigli Luis Ibanez (650 tisuća eura), Guillermo Suarez (milijune eura), Sammir (1,4 milijuna eura), Pedro Morales (1,6 milijuna eura), Miroslav Slepička (1,5 milijuna eura), Adrian Calello (2,2 milijuna eura). To gomilanje stranih igrača ne sviđa se 'modrom' puku.

Političko očitovanje

Krajem 2007. izvršni dopredsjednik Dinama objavio je oglas u dnevnim novinama u kojima njegov Dinamo zahvaljuje HDZ-u i Ivi Sanaderu na svemu što su napravili za hrvatski sport i Dinamo te poziva sve da glasaju za HDZ. Mamić je tu iskoristio i sve nogometaše čiji su potpisi bili na oglasu (među njima i stranci koji nemaju pojma o našim strankama i političarima), a igrači Dinama nisu uopće znali za tu podršku.

Prijetnje sucima

Austrijski sudac Fritz Stuchlik je 2004. dosudio u zadnjoj minuti u Maksimiru jedanaesterac i Heerenveen je izjednačio, a Dinamo ispao iz Kupa UEFA. Tada je Mamić nazvao suca austrijskim zločincem. Otad se lista 'nepodobnih' sudaca samo povećavala. U kolovozu 2007. Werder je bio bolji od Dinama, a kao glavnog krivca za poraz Mamić je istaknuo norveškog djelitelja pravde Terjea Haugea. I u Hrvatskoj je verbalno prijetio, pa su se na meti našli suci Zlatko Šimčić, Vlado Svilokos ('Kunem se djecom da ću Svilokosu doći glave'), a nakon zadnjeg derbija u Splitu i Ivan Bebek.

Nevjerojatne izjave

Mamić je javnost često 'uveseljavao' raznoraznim izjavama, a mediji su uvijek dobivali priču za naslovnice. Evo nekih:

'Prodao bih majku za tri boda', 'Završit ću kao Pukanić ili će mi netko podmetnuti kokain', 'Kakva snimka, to je sve iz Hajdukove tvornice laži', 'Moje vizije su propale zbog loših trenera', 'Idiote kao naše prvoligaše majka još nije rodila!' itd.

Skoro zatvorio vrata stadiona

Na novinskoj konferenciji u srpnju 2008. izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić obavijestio je javnost da neće biti gledatelja na Maksimiru protiv Rijeke. Rekao je da je odluka donesena iz sigurnosnih razloga, jer nisu uspjeli tiskati karte. Za sat vremena odluka je promijenjena (najvjerojatnije pritiskom gradonačelnika Bandića) i navijači su mogli doći na stadion.