TEŽAK PORAZ VINKOVČANA

Hajduk na korak do finala Kupa

04.03.2009 u 17:09

Bionic
Reading

U prvoj utakmici polufinala Hrvatskog nogometnog kupa Hajduk je zasluženo svladao Cibaliju sa 4:1 i tako stigao do velike prednosti prije uzvratne utakmice, koja je na rasporedu 18. ožujka u Vinkovcima

Disciplinska komisija Udruge Prve HNL smilovala se Hajduku, tako da se prvi ogled polufinala Kupa između Hajduka i Cibalije nije igrao pred praznim tribinama. Na Poljudu se zbog kiše i radnog dana okupilo tek oko pet tisuća duša.

'Bili' su, osokoljeni proljetnim pobjedama u derbiju protiv Dinama te uvjerljivim trijumfom u Zaprešiću, odmah jurnuli prema vratima Vinkovčana. Iako su Hajdukovci zaigrali bez 'kičme' momčadi Vejić-Andrić-Kalinić, mreža gostiju je kapitulirala već u 13. minuti. Pojačanje iz Zadra Marin Tomasov izveo je slobodni udarac, a loptu je glavom okrznuo Ivan Medvid i prevario vlastitog vratara Davora Burcsu. Bio je to prvijenac Tomasova.

Pritisak Splićana se nastavio. Hajduk je sve dvojbe oko prvoga finalista odlučio riješiti još u prvoj utakmici, ali Ibričić u dva navrata nije bio precizan. Kazna za promašaje reprezentativca BiH stigla je u 29. minuti. Željko Malčić je iz drugog udarca uspio nadmudriti Danijela Subašića za 1:1.

Radost gostiju trajala je četiri minute. Siniša Linić je sjajno uposlio Dragu Gabrića koji je bio neumoljiv, pa je domaćin opet poveo. U 37. minuti rezultat je bio 3:1, a strijelac je, na dodavanje Gabrića, bio Mirko Oremuš koji je nešto ranije zamijenio Mladena Bartolovića. Trener Ante Miše je pogodio s izmjenom, a njegova momčad je s dva gola prednosti otišla na odmor.

U nastavku je Hajduk primirio igru zadovoljan rezultatom prije uzvrata u Vinkovcima (18. ožujka). Osim nekoliko pokušaja s obje strane, mogli su se vidjeti i oštri startovi, zbog čega je bilo i žutih kartona, po tri sa svake strane. Tri minute prije kraja u strijelce se po prvi puta u dresu Hajduka upisao i stoper Boris Pandža, a loptu je ubacio Marijan Buljat. Tako je Hajduk stigao do ogromne prednosti koju će Vinkovčani teško nadoknaditi u drugih 90 minuta.

'Komentirat ću samo rezultat. To je ono što smo priželjkivali. Odlazimo mirno na put u Vinkovce s tri gola prednosti i mislim da smo riješili pitanje finalista,' rekao je Ante Miše.

'Hajduk je u ovom trenutku bio prejak za njegovu momčad pogotovo što su neki igrači napravili previše grešaka. Šteta, da smo bar osigurali dobar rezultat da napunimo stadion u uzvratu', priznao je strateg Cibalije Stanko Mršić.