ZBOG RASIZMA

Predsjednik Hajduka ispričao se Sammiru

02.03.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Održana je sjednica izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su se očekivano pojavili i predstavnici Hajduka, koji su tako ponovno aktivirali svoj status u HNS-u nakon što su ga, nezadovoljni kaznom disciplinske komisije poslije derbija, zamrznuli

Na sjednici je dominirala tema sigurnosti i odgovornosti sudionika na sportskim natjecanjima. Utvrđeno je da postoji problem u vezi podjele odgovornosti sudionika. Temeljem dosadašnje prakse, ta odgovornost bila je na klubovima i odgovornim klupskim osobama. Ocjenjuje se da je neophodno na drugi način raspodijeliti ovu odgovornost. HNS i njegovi članovi (uključujući i Udrugu klubova prve HNL) udruženo će djelovati u postupku predlaganja izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju nereda na sportskim priredbama.

Prijedlog je da se otklone nedoumice radi utvrđivanja odgovornosti u vezi protupravnih ponašanja. Također je zaključeno da će se uskladiti disciplinski pravilnik saveza sa spomenutim zakonom koji će biti usvojen u Saboru.

Na presici je najviše pitanja upućeno predsjedniku Hajduka Mati Perošu vezano uz utakmicu s Dinamom nakon koje je Hajduk kažnjen sa 200.000 kuna i jednom utakmicom pred praznim tribinama.

'Predali smo žalbu koja bi se trebala riješiti ovih dana. Prema statutu Udruge, sjednice se mogu obaviti i telefonski, tako da članovi teoretski mogu odluku promijeniti već večeras. Ako se to dogodi, Hajduk će pred praznim tribinama igrati kup utakmicu protiv Cibalije u srijedu', rekao je Peroš, koji je izjavio da nisu tražili ostavke Vučemilovića i Cvrka iako imaju primjedbi na njihovo izvješće.

Iako je Peroš konstantno ponavljao da nema sukoba između Dinama i Hajduka, modrog suparnika prečesto je spominjao.

'Prije pet mjeseci, kada se igralo u Zagrebu, navijači Dinama su bakljadom prekinuli utakmicu, ali tada je u izvješću stajalo da je utakmica bila regularna i mi tražimo da kriteriji budu za sve jednaki', pričao je Peroš, koji se osvrnuo i na 'hukanje' Sammiru.

'Ja nisam čuo hukanje, ali su mnogi čuli. Ja se ovim putem želim ispričati u ime kluba i grada Splita igraču Dinama Sammiru. Imali smo i mi igrača druge boje kože, pa je bespredmetno govoriti o rasizmu. To se događa, uostalom svi ste čuli kako su rasistički vrijeđali Hrgovića na susretu između Dinama i Slaven Belupa skandirajući mu 'Hrgović, cigane, odlazi iz svetinje'. Želio bih samo ponoviti kako nije bilo organiziranog rasističkog vrijeđanja u Splitu i ne znamo o kojim se navijačima radilo.'

Progovorio je i o učestalim medijskim strelicama na relaciji s Dinamovim čelnicima:

'Nema sukoba s Mamićem. Ja branim interese Hajduka i iznosio sam samo činjenice. Neću se spuštati na osobnu razinu sukoba.'

Predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac nije bio na sjednici IO-a, kojega je inače član.