20. KOLO T-COM PRVE HNL

Dinamova pobjeda u sjeni Mandžukićeve ozljede

01.03.2009 u 21:22

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pokazali su u ogledu sa Slaven Belupom da su se oporavili od poljudskog poraza. Iako su slavili 'tek' sa 1:0 golom Sammira, igra koju su prikazali bila je obećavajuća i dopadljiva. Nažalost, u 84. minuti Rogulj je 'polomio' Mandžukića, koji je na nosilima napustio maksimirski travnjak

Dinamo - Slaven Belupo 1:0
1:0 Sammir (18')

Nakon prošlotjednog poraza od Hajduka, Dinamu je protiv Slaven Belupa trebala pobjeda kako bi se opravdala brojna skupa pojačanja i uvjeravanja da 'modri' imaju momčad za naslov prvaka. No, od pojačanja, u igri je bio tek Argentinac Calello, a od prve minute zaigrao je i 'otpisani' Šokota te 'poletarac' Tomečak. I pokazalo se kao dobro rješenje na desnom boku.

U tom su smjeru Vlakovi igrači i krenuli u dvoboj, a prvu reakciju vidjeli smo već nakon 20-ak sekundi utakmice. Robert Kovač žustro je startao na Marija Jurića, ali ni približno kako je to učinio Jurica Buljat na Mandžukiću u derbiju.

Vrlo brzo Dinamova igra dobila je glavu i rep, kombiniralo se na sredini terena, a ono što je upadalo u oči jest da su brojne akcije odigravane iz prve, bez pretjeranog gušenja lopte. I što je još važnije, bilo ih je dosta. U sedmoj minuti Hrgović je ubacio, Mandžukić glavom pucao kraj gola. Minutu kasnije u prigodi je i Šokota, ali njegov udarac brani vratar Rodić. U 12. minuti na ubačaj Badelja visok, ali i neprecizan bio je Bišćan. A u 18. minuti napokon i gol za 'modre'. U akciji u kojoj su sudjelovali Vrdoljak, Šokota te Tomečak, Sammir je glavom sa sedam metara glavom pogodio za 1:0.

Ipak, i Slaven Belupo je pokazao da može biti opasan ili da, možda bolje rečeno, zna kazniti pogreške domaćina. Naime, Jurić je oduzeo loptu Robertu Kovaču, prebacio je do Jajala, ali je njegov udarac s ruba šesnaesterca otišao par centimetara od Butinina gola.

Tek par minuta trajalo je zatišje u Dinamovoj igri, a potom su u zadnjih 15-ak minuta još jednom pritisnuli goste, a najbolju prigodu za Dinamovo povećanje vodstva imao je Mario Mandžukić.

U drugo poluvrijeme gosti su ušli nešto življe i konkretnije, s time da je od 46. minute umjesto Nynkeua u momčadi bio Posavec. No, taj pritisak, osim prvog kornera (u 48. minuti), nije donio ništa specijalno i opipljivo.

Dinamo je u drugom dijelu bio nešto povučeniji, ali kada bi Dinamovi igrači jurnuli prema Rodiću, znalo je biti vrlo opasno. Odličnu prigodu u 55. minuti imao je Šokota, ali dodavanje Sammira ostalo je neiskorišteno.

Jednu od najboljih prigoda da stignu do gola gosti su imali u 64. minuti. Nije to bila izrađena akcija, već prigoda koja je stigla nakon prekida. Šafarić je izveo slobodnjak sa 45 metara, a loptu u letu prema golu pokušao je glavom skrenuti Lapić.

Lijepu malonogometnu akciju u 68. minuti odigrali su Badelj i Sammir, a ubačaj Brazilca bio je prebrz za Šokotu i Mandžukića.

Slaven Belupo osjetio je da bi ipak mogao nešto učiniti u Maksimiru, pa su se u zadnjih 15-ak minuta još više otvorio, a nakon jedne akcije u prigodi se našao Jajalo. Međutim, njegov iznenadni udarac sa 20-ak metara nije iznenadio Butinu.

Sve nade gostiju ugašene su u 84. minuti, kada je Kaja Rogulj brutalnim startom pokosio Mandžukića te zaradio, potpuno opravdano, crveni karton. Start je bio sličan Taylorom kojim je polomio Eduarda, a Mario Mandžukić na nosilima je iznesen s terena. Nažalost, na taj su način utakmica i dopadljiva igra pale u drugi plan.

'Pobjeda nam je vratila poljuljano samopouzdanje nakon utakmice s Hajdukom. Nismo briljirali, ali piše se pobjeda. Očekivali smo ovako tešku utakmicu. Protivnik je bio kvalitetan, dobro organiziran i mislim da smo zasluženo dobili utakmicu. Što se Lovrečaka tiče, vjerovao sam u njega jer on je naša škola', rekao je mirni Dinamov trener Marijan Vlak.

'Dinamo je bio bolja momčad. Mi smo loše držali sredinu, naročito u prvom dijelu. Drugo poluvrijeme smo malo bolje igrali, no to nije bilo dovoljno za 'modre'', apsolvirao je nedjeljni dvoboj i gostujući trener Mile Petković.