REPOVI DERBIJA

Hajduk objavio rat HNS-u!

26.02.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Hajduk je najavio žalbu na nepravomoćnu kaznu Disciplinske komisije Prve HNL od jedne utakmice igranja bez navijača i novčanog iznosa od 200 tisuća kuna

Vrlo oštar bio je predsjednik Mate Peroš i disciplinskom sucu Krešimiru Vlajčeviću i njegovim nadređenima poručio je da provode svoju samovolju i krše zakone Republike Hrvatske.

'U ovom klubu sjede ljudi koji jako dobro poznaju zakone i nećemo se tako lako predati', rekao je Peroš i pojasnio da prekršaji prema kojima je Hajduk kažnjen, a riječ je o člancima 66 i 67 Disciplinskog pravilnika HNL-a, koji propisuju broj redara i policajaca na utakmici te upotrebu pirotehničkih sredstava, nisu u konkretnom slučaju štetni po Hajduk.

'Hajduk je angažirao i veći broj redara nego je to propisano, a u skladu s policijom i njihovim propisima najavio je utakmicu i zatražio policijsko osiguranje. Što se tiče bakljade, prema Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, u članku 25 govori se točno tko je odgovoran i zadužen za sprečavanje i otkrivanje pirotehnike na stadionima. Nije to organizator, tj. Hajduk, nego redarska služba i policija.'

Disciplinski pravilnik HNL-a očito nije usklađen sa zakonom i zbog toga ova odluka ne može ostati pravovaljana. Peroš je posebno naglasio da i kazna koja je dodijeljena ne šalje odgovarajuću poruku javnosti.

'Hajduk je kažnjen sa 200 tisuća kuna i utakmicom igranja pred praznim tribinama zbog bacanja papirića, upotrebe pirotehnike i navodnog rasizma jer je 20-ak navijača nekoliko sekundi hukalo igraču Dinama Sammiru. Ako je i bilo rasističkih uvreda, mi se ispričavamo jer takve poruke niti podržavamo niti opravdavamo. A što se tiče ostaloga, usporedite našu kaznu i kaznu Dinamu, jer jedini incident napravili su BBB, kojima to nije prvi put. Palili su stolice, bakljama gađali navijače, vatrogasce i policiju, a jednoga su i teže ozlijedili. Pitam se kakva je to poruka hrvatskoj javnosti, za bacanje papira i pirotehniku - 200 tisuća kuna, a ako udariš policajca - 30 tisuća', zaključio je Peroš, a na njegove riječi nadovezao se dopredsjednik Uprave Fredi Fiorentini naglasivši kako su šestorica BBB-a ukupno dobila 70 dana zatvora i 20 tisuća kuna kazni, a sedmi, obzirom da je maloljetnik, tek očekuje suđenje.

'U isto vrijeme nijedan naš navijač nije kažnjen.'

Fiorentini se i osvrnuo na izvješća delegata Vučemilovića i povjerenika za sigurnost natjecanja Crvka jer su njihova izvješća gotovo od riječi do riječi prepisana.

Zbog svega navedenog Hajduk zamrzava sve pozicije svojih članova delegiranih u odbore HNS-a dok se ne sazove sjednica Skupštine na navedenu temu, a riječ je o članovima Izvršnog odbora Frediju Fiorentiniju, Branku Grgiću i Igoru Štimcu (Štimac će ostati na čelu Udruge Prve HNL).

'Ja im kao predsjednik Hajduka i kao pravnik poručujem da im to neće proći i da ćemo do kraja inzistirati da napokon i u nogometu proradi pravna država', jasan je bio Peroš.

Na plastičnom primjeru klupski je odvjetnik Dinko Radovani pojasnio Hajdukovu odgovornost.

'Ako smo mi odgovorni zato što su navijači unijeli i zapalili baklje, po istoj logici i uprava Hrvatskih autocesta odgovorna je za svaku prometnu nesreću i zbog njih bi trebali biti financijski kažnjeni. To je, naravno, apsurd i vrijeme je da se prestane s terećenjem klubova po objektivnoj odgovornosti jer je to suprotno zakonu. Hajduk pristaje odgovarati samo za dokazanu krivnju, a ne i za objektivnu odgovornost', pojasnio je Radovani.

Predsjednik nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije i član Disciplinske komisije HNS-a Paško Viđak solidarizirao se s Hajdukom i također zamrznuo svoje funkcije u HNS-u.