DINAMO PORAŽEN

Ibričić i Kalinić vinuli Hajduk na vrh lige

22.02.2009 u 22:26

Bionic
Reading

Dugo iščekivani derbi između Hajduka i Dinama o kojem se govorilo proteklih mjeseci završio je pobjedom splitske momčadi 2:0 u fantastičnoj atmosferi prepunog Poljuda. Ovom pobjedom Hajduk je zasjeo na čelo Prve HNL

U želji da se napravi što ljepši dekor, pred početak utakmice s krova poljudskog stadiona bačene su tisuće konfeta koji su prekrili travnjak te je utakmica kasnila desetak minuta. Nakon što je teren raščišćen, toliko očekivani derbi je mogao započeti. Hajduk je angažiranije krenuo u utakmicu, što je rezultiralo prilikama u petoj i sedmoj minuti koje su ostale neiskorištene.

Iako je Hajduk dominirao, ni Dinamo nije bio bez prilika, pa je tako u 13. minuti Lovren pucao s nekih 13 metara iskosa, ali preko gola. Prvih 45 minuta derbija obilježila je disciplinirana igra s obje strane, ali i puno žutih kartona i prekida. Nije bilo individualnih bljeskova i bila je to tipična tvrda utakmica u kojoj su akteri s obje strane bili svjesni uloga.

Kad se činilo da će prvo poluvrijeme završiti bez pogotka, nakon jednog udarca Andrića Calella je u vlastitom kaznenom prostoru pogodila lopta u ruku i sudac Bebek je pokazao karton za najstrožu kaznu. Poljud je eksplodirao. Loptu je uzeo Kalinić i u posljednjoj minuti prvog dijela donio Hajduku prednost 1:0.

U nastavku utakmice trener Dinama je umjesto nevidljivog Slepičke u igru ubacio Tadića ne bi li ojačao vrh napada svoje momčadi. No umjesto da dođe do izjednačenja, Dinamo je popio još jedan pogodak. U 51. minuti Robert Kovač je izgubio loptu od Ibričića koji je odapeo sa 18 metara i neobranjivo poslao loptu u Butininu mrežu.

Okršaj Boysa s policijom

Poslije drugog pogotka igrači Hajduka nesvjesno su se povukli i dopustili dinamovcima malo više slobode, no oni nisu znali složiti suvislu akciju kojom bi zaprijetili golmanu Subašiću. Do završetka derbija i ono malo nogometa je nestalo, pa je izgledalo kao da igrači obiju momčadi jedva čekaju završetak. Za razliku od Hajduka, u Dinamu se nakon utakmice u Splitu moraju dobro zamisliti jer su izgledali apsolutno jalovo i sterilno.

Pobjedom nad Dinamom Hajduk je nakon više od 900 dana ponovno zasjeo na vrh tablice i sad ima dva boda prednosti pred 'modrima'.

Osim krasnog dekora, utakmicu je obilježio i fizički sukob policije i Bad Blue Boysa, kad su snage reda morale intervenirati ne bi li smirile najvatrenije Dinamove navijače.