TAKO SE RADI U DINAMU

Tražili zakonito poslovanje, a dobili ignoriranje

10.12.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo obratila se priopćenjem u kojem skreće pozornost na to da se u Dinamu i dalje ne posluje po zakonskim propisima. Prije mjesec dana, u klub su donijeli dokazni materijal o nezakonitu poslovanju, ali doživjeli su još jednu obmanu, jer NO kluba se uopće nije sastao

Priopćenje građanske inicijative Zajedno za Dinamo, prenosimo u cijelosti.

Dana 9. prosinca 2010. istekao je zakonski rok da nadležno tijelo NK Dinamo, Nadzorni odbor, koje između ostalih ovlaštenja skrbi i o zakonitosti postupanja, pokrene potrebne postupke za ispravljanje nezakonitosti, nepravilnosti i nestatutarnosti u radu, poslovanju i općim aktima NK Dinamo. Članovi NK Dinamo, svi dugogodišnji navijači i vjerni pratitelji kluba u svim utakmicama bez obzira koje i u kakvim uvjetima bile, koristeći ovlaštenje za članski nadzor iz Zakona, upozorili su tijela kluba na niz nezakonitosti u radu i općim aktima NK Dinamo.

Zauzvrat, od osobe zadužene za zastupanje i zakonit rad kluba, Glavnog direktora, koji je primio podnesak - dobili su još jedno od neispunjenih obećanja klupske uprave u višegodišnjem nizu, da će biti odgovoreno. Te nezakonitosti ne samo da su po klub pogubne, nego su i jedan od uzroka posvemašnjem gubitku interesa navijača, vidljivo i iz činjenice da unatoč uspjesima, besplatnim ulaznicama i poklonima, utakmice čak i nakon europskih pobjeda, prati manji broj gledatelja nego ikada.

Obratili smo se klubu isključivo uz želju za njegovim što boljim i zakonitim djelovanjem i u čvrstoj vjeri da će, ako se i dogodi povijesni uspjeh kvalifikacija našeg Dinama u drugi dio natjecanja u Europskoj ligi - za što čvrsto navijamo - upravo takvom 'europskom' Dinamu, na čast biti da posluje u skladu sa zakonima i demokratski. Nadali smo se, također, da će uključivanje članova u rad kluba revitalizirati interes za nj kao i otkloniti sve opasnosti po daljnji rad uzrokovane nezakonitošću i samoizolacijom kluba prema javnosti, članovima i navijačima.

Skrećemo pažnju:
- nema niti jedan normalan razlog protiv potrebe da se u ovom društvu napokon u bilo kojem segmentu počne raditi zakonito i demokratski, a Dinamo i po zakonu i po osjećajima tisuća dinamovaca mora biti i ostati u posjedu svojih članova i navijača - a NE uvijek iste nekolicine pojedinaca. Nema boljeg dana od DANAS za takvu odluku koja ne nosi ništa rušilačko, jer dapače, želimo da se Dinamo u proljeće može dvostruko ponositi, uređenošću i drugim krugom Europa lige. Želimo, također, da bude uzor u postupanju ne samo drugim klubovima, nego i u društvu i stanju u kojem jest umjesto da se upravo na to izgovaramo i sliježemo ramenima. Tako nismo odgajani, takvim slijeganjem ramena ne bi bilo ni moderne Hrvatske. Dinamove pobjede samo su pozitivan dodatak, nikako ne poništavaju nešto što je samo po sebi pozitivno.

- izjavu za medije glavnog direktora kluba, nakon što je primio dopis članova, kako su "floskule da poslujemo netransparentno jer smo pod najvećim kontrolama i sve službe, koje trebaju financijska izvješća, imaju ih", ispravljamo činjenicom da su članovi prigovorili da klub posluje netransparentno prema članovima i javnosti. „Službe" o kojima on govori nisu ništa drugo nego Povjerenstvo za profesionalne klubove Ministarstva, u kojem je i on član i tako, suprotno načelu da takva povjerenstva moraju biti neutralna i sastavljena od profesionalaca iz državne uprave, odobrava vlastito izvješće samom sebi.

- Klub nažalost ne može imati normalnu poslovnu i transfernu politiku dok god pojedinci iz uprave s igračima imaju osobne ugovore s financijskim interesom ili sina za menadžera igračima.

- Članovi na svoj dopis nisu tražili 'neki' odgovor ili izgovore, već jedino i isključivo poštivanje zakonitosti i demokracije, koji Dinamu mogu biti samo na korist.

- jedina Dinamova snaga su isključivo članovi i navijači, ne upravljačka tijela, u tome mu leži i budućnost. Građanska Inicijativa 'Zajedno za Dinamo' podržava članove koji će i dalje ustrajati u pravnim i svim narednim akcijama, neovisno u kojem su vremenskom trenutku napravljene, jer se radi o boljem sutra, a u tome poziva i cjelokupnu javnost, ostale Dinamove članove, povjerenike i klupska tijela. Današnja tiha privatizacija Dinama od strane nekolicine pojedinaca pervertirana je metafora hrvatske privatizacije, suprostavljena transparentnom i demokratskom upravljanju putem članova, koje je moguće i dokazano od strane najvećih svjetskih klubova.

Svo ignoriranje, minimiziranje, izbjegavanje ovih jasnih činjenica, osobno vrijeđanje ili bilo čije prijetnje nas ne zanimaju, niti se na njih osvrćemo. To govori samo o njihovim autorima.

Sažetije još jednom navodimo dio već iznesenih nezakonitosti i nepravilnosti na koje nadležna tijela kluba nisu reagirala, a upravu upozoravamo da je po vlastitom klupskom statutu (čl. 46) za zakonitost poslovanja u klubu osobno odgovorna za povrede istih:
- onemogućeni su zakonom zahtjevani demokratski mehanizmi ravnopravnog očitovanja volje članova, da mogu biti birani i demokratski zastupani u tijelima kluba, kako je to i u onim velikim svjetskim klubovima koji su također udruge - bila to uprava, skupština ili Predsjednik kluba (kad bi imao ovlasti primjerene svojoj funkciji, a ne da nema niti pravo zastupanja). Tijela kluba, poput Skupštine i Izvršnog odbora, nažalost biraju same sebe i svoje članove u zatvorenom krugu pojedinaca.

- U NK Dinamo nije se ostvarivalo, niti se danas ostvaruje, zakonsko i statutarno pravo članova na nužnu i pravodobnu obaviještenost o poslovanju, radu i financijama kluba.

Podsjećamo, bilo kakva financijska izvješća kluba koji je između ostalog, financiran javnim novcem ili sponzorstvima poduzeća u javnom vlasništvu, nisu slana članovima kluba, a još manje dostupna zainteresiranoj javnosti i navijačima.
Unatoč tome što sam Statut propisuje da je rad kluba javan, nije omogućen pristup javnosti i članova NK Dinamo niti općim aktima, izvješćima sa sjednica ili skupštini

- U NK Dinamo se danas i prije, na više primjera, ne poštuju zakonske i statutarne zabrane sukoba interesa, iz č. 27. Z. o športu, da članovi tijela športskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu ( ili moraju biti udaljene iz tijela upravljanja) biti osobe: koje su u krvnom srodstvu sa menadžerima; koje su članovi drugih športskih klubova istoga športa i njihove uprave, ili djelovanjem mogu utjecati na sustav natjecanja u odgovarajućem športu; koje su kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u športu, ili im je započet postupak za kazneno djelo s kaznom tri godine i većom

- Nedostatak demokratskih mehanizama i ostale nepravilnosti očituju se i u mnogim drugim odredbama Statuta i postupanjima u klubu, poput ovisnosti najvišeg tijela (skupštine) podređenom tijelu (Izvršnom Odboru), ili neodgovornosti nekih tijela udruge Skupštini (npr. Uprave) ; nema zakonom zahtjevanih odredbi o razrješenju uprave u Statutu; kontradiktorne odredbe o glasovanju u čl. 35; postojanje sportskog direktora izvan hijerarhije tijela i bez djelokruga rada, osim prava zastupanja (koje nema Predsjednik!); nesankcioniranje članova uprave za povrede ugleda kluba ili odredbi o neutralnosti po pitanjima politike ili vjere

I dalje pozivamo nadležna tijela kluba da, kako je to napisano u prvom dopisu klubu, žurno reagiraju i pokrenu usuglašavanje rada kluba i općih akata napose za izbore tijela upravljanja, njihovu prilagdobu i davanje odgovarajućih ovlasti, afirmaciju obaviještenosti članova i javnosti o poslovanju, samu javnost rada kluba i ostalo potrebno.

Upravu prvenstveno smatramo odgovornom (i to mora i sama preuzeti) kako za navedene nepravilnosti u radu, tako i za današnju situaciju nekomunikacije sa članovima i javnošću i navijačima, osim povremenih i po vlastitom priznanju neuspjelih, marketinških poteza. Kojima unatoč, Dinamo ima nikad slabiju posjećenost i interes javnosti i sponzora, te i sama uprava javno ističe da kao jedinu protumjeru može smisliti daljnju prodaju igrača, čak i onih tek trebaju početi davati zapažene utakmice u najdražem dresu. To nije jedini mogući put, a dovoljno je vidjeti samo kako posluju i rade klubovi koji su se otvorili prema svojim članovima, navijačima i javnosti i s njima dišu kao jedno. Uz rast posjećenosti, postoje i mnoge marketinške, poslovne i druge ideje unutar Inicijative i šire, koje nažalost nikako ne mogu zaživjeti dok je ovakvo stanje kao danas.

Članove NK Dinamo, povjerenike u svim regijama i inozemstvu, članove skupštine kluba i sve dinamovce, da se pridruže sasvim prirodnim težnjama za demokracijom i zakonitim radom Dinama, a posebno uz pomoć svih nas - jer svi mi i nitko drugi i jesmo Dinamo. Tražimo da na narednoj skupštini kluba sadašnji skupštinari pokrenu ova pitanja i sami iniciraju promjene i novi temelj kluba, te nam se pridruže.

U doba komunizma, što nam nikako ne služi na čast u slobodnoj Hrvatskoj, članove kluba i te kako se pitalo i pozivalo na raspravu o promjenama Statuta, čega danas nema. Članove i povjerenike vidimo upravo kao poluge demokratskog Dinama, u čijem će se okrilju zbivati i krvotok kluba, temeljenog na njima. Izbori, sudjelovanje članova, organizirani posjeti utakmicama, pun stadion, te klub koji živi od svojih navijača - jedini je naš interes i trebao bi biti svakog dinamovca, izvan bilo kojeg osobnog ili financijskog interesa.

Uz iskrene želje našem Dinamu da prezimi do proljeća u Europi, bodreći ga, nastavljamo sa zacrtanim ciljem, koristeći sva daljnja sredstva, u suradnji s institucijama društva koju već imamo, pozivajući na podršku u narednim akcijama sve dinamovce i dobronamjernike:

Jedan član - jedan glas!