OSAM OD OSAM

Hrvatski vaterpolisti osvojili olimpijsko zlato

12.08.2012 u 17:50

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti na veličanstven su način uzeli zlatnu olimpijsku medalju, jedinu koja im je falila u njihovoj bogatoj kolekciji

Hrvatski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju posljednjeg dana XXX. Olimpijskih igara u Londonu. S uvjerljivih 8:6 Hrvatska je bila bolja od aktualnih svjetskih prvaka Talijana.

Gotovo šest i pol minuta čekali smo na prvi pogodak 'barakuda'! Ivan Buljubašić zabio je 1:34 do kraja prve četvrtine za smanjenje vodstva Talijana na 2:1, a nakon toga je krenulo. Maro Joković i Samir Barać zabili su po jedan pogodak u drugoj dionici utakmice za preokret na 3:2, a vratar Josip Pavić zaključao je svoja vrata i Hrvatska je počela igrati kao i dosada na turniru.

Početkom treće dionice Maurizio Felugo poravnao je na 3:3, a onda je u manje od minute Miho Bošković s dva pogotka ponovno doveo Hrvatsku u vodstvo i to na +2. U preostalih šest minuta treće četvrtine pogodaka nije bilo, pa se u posljednju dionicu krenulo sa 5:3.


Nadali smo se dobrom startu posljednjih osam minuta i to se dogodilo. U manje od četiri minute Maro Joković postigao je dva pogotka i odveo naše na velikih +4, a onda je Sando Sukno 3:14 stavio točku na 'i' zabivši za 8:4. Talijani su do kraja postigli još dva pogotka, ali uzalud. Hrvatska je nakon srebra iz Atlante došla do prvog zlata na Igrama.

Trener reprezentacije Hrvatske, Ratko Rudić postao je prvi trener koji je osvojio tri zlatne olimpijske medalje s tri različite reprezentacije! Rudić je 1984. i 1988. osvajao zlato s reprezentacijom bivše Jugoslavije, 1992. osvojio je zlato s Italijom, a sada, 2012. i s Hrvatskom. Uz četiri olimpijska, Rudić ima još po tri svjetska i europska zlata.

Možda je upravo ova utakmica bila posljednja za Ratka Rudića u prebogatoj trenerskoj karijeri, a definitivno je bila posljednja na olimpijskim igrama, vrlo vjerojatno i na ostalim natjecanjima, nekima od igrača: kapetanu Samiru Baraću, Igoru Hiniću, Frani Vićanu i Damiru Buriću.

Recimo i da je najbolji strijelac utakmice s tri pogotka bio Joković, dok je Bošković zabio dva, a Sukno, Barać i Buljubašić po jedan.

Spomenimo i da je Srbija na kraju uzela broncu, nakon što je sa 12:11 bila bolja od Crne Gore.

OI vaterpolo (m), finale:

Hrvatska - Italija 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3)