OI2012

RUSI U SUZAMA

Španjolci preokretom do košarkaškog finala

Prvi finalisti košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama su Španjolci, aktualni olimpijski doprvaci. U prvom polufinalnom ogledu dana Španjolska je pobijedila Rusiju 67:59

Prvih dvadeset minuta Španjolska je odigrala izuzetno slabo, te je uporno tricama pokušavala rješavati napadačke akcije, a dalekometni šut Španjolci nisu mogli pogoditi niti slučajno.

Rusija je pametno i polako stvarala prednost i na odmor je Blattova momčad otišla s prednošću 31:20. No, rupa u napadu, kada je Španjolska u pitanju, nije mogla trajati kroz cijelu utakmicu. Otvorila se trica, ali i sa daleko više kombinatorike, Španjolska se počela približavati.

Kraj treće četvrtine je donio izjednačenje 46:46, a onda je Španjolska furiozno u posljednjoj četvrtini slomila suparnika. Calderon je zabijao izvana, braća Gasol su dominirala pod koševima, a i obrana Španjolska je natjerala Rusiju na veliku nervozu i napadačku bezidejnost. Najbolja ilustracija u svemu su tri promašena slobodna bacanja Kirilenka u zadnjoj minuti.

Španjolska se tako pobjedom 67:59 'osvetila' Rusiji za poraz u skupini, na Igrama u Londonu, zbog čega je evidentno pustila posljednju utakmicu u skupini Brazilu, kako bi imala lakši put do finala, točnije, izbjegla do finala SAD. Slavi li Dream Team protiv Argentine u drugom polufinalu ponovit će se finalna utakmica iz Pekinga.

Najbolji igrači Španjolske su bili Pau Gasol sa 16 poena i 12 skokova, Jose Calderon sa 14 poena i četiri trice, te Rudy Fernandez sa 11 poena. Kod Rusije je Kaun zabio 14, Ponkrašov 10, a Andrej Kirilenko je utakmicu završio sa 10 poena i sedam skokova.