ISTRAŽIVANJE LONDONA

Ima li Olimpijskih igara tamo gdje ih nema?

11.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

London je, znamo to svi, ogroman grad koji na površini od oko 1600 kvadratnih kilometara naseljava preko sedam milijuna stanovnika. Tek deseti dio grada gravitira područjima na kojima se održavaju olimpijska natjecanja, pa smo u danu nešto siromašnijem događajima na borilištima provjerili živi li i ostatak grada za Igre

Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan. Oni koji su posjetili Peking tijekom prošlih Igara listom se slažu da je atmosfera neusporediva – u ogromnoj kineskoj prijestolnici, kažu, nije bilo kutka u kojemu se nije znalo da su Igre u tijeku, što po uličnim oznakama, što po prilagođavanju turističke ponude gostima Igara.

London je grad koji godišnje posjeti 30 milijuna turista, koji u njemu ostave 20 milijardi funti, što iznosi više od desetine ukupnog prihoda grada. Teško je uspoređivati ove brojke s Pekingom, no riječ je o broju turista i iznosu koji bi vjerojatno ostali u istim okvirima i da nema Igara. Dakako, organizatori zbog Igara očekuju turistički bum i višestruki porast prihoda, no kako na to gledaju stanovnici Londona, i je li se njima život promijenio?

Veseli pubovi

'Planirala sam otići iz grada i iznajmiti stan nekome dok Igre traju, no odustala sam od toga, i nije mi žao. Vjerojatno zbog toga što su britanski reprezentativci uspješni, ali atmosfera u gradu je toliko pozitivna da mi je pravi gušt otići u pub i gledati ljude kako se vesele. Štoviše, ranije nisam niti pratila Olimpijske igre', kaže nam stanovnica Londona koja stanuje nedaleko od stanice King's Cross, svojevrsnog olimpijskog prometnog čvorišta u sjeveroistočnom dijelu središta grada.

I uistinu, ispred pubova ćete često pročitati natpise poput 'Uđite navijati za Britaniju protiv ostatka svijeta', a iz njih ćete čuti domoljubni huk svaki put kad BBC, bilo u živom prijenosu bilo u reprizi, pusti trenutak kad neka Britanka ili Britanac osvajaju medalju. No ništa manji krik oduševljenja nećete čuti nakon pobjede Usaina Bolta ili bilo kojeg drugog fascinantnog olimpijskog trenutka, poput Mitchellovog trčanja u američkoj štafeti sa slomljenom nogom.

Na svakom borilištu vodi se briga o pravilnom recikliranju

Čistoća je pola Igara

Jednako tako pozitivna i zdrava atmosfera vlada i na samim borilištima – Olympic Park je prepun volontera koji su u svakom trenutku spremni pomoći na bilo koji način te vrijednih djelatnika koji će pokupiti doslovce svaki opušak cigarete minutu nakon što je on odbačen. Nakon preksinoćnje rukometne utakmice između Hrvatske i Tunisa, počistili su dvoranu koja prima 15 tisuća gledatelja u vremenu kraćem od onoga koje je nama trebalo da zapišemo i pošaljemo izjave igrača nakon utakmice – za nepunih 20 minuta. Tome, istina, pridonose i sami posjetitelji, koji se u velikoj mjeri pridržavaju sugestija organizatora i odvajaju smeće u za to predviđene košare.

Turizam turistima, Igre navijačima

Kad je riječ o klasičnoj turističkoj ponudi Londona, stvari stoje nešto drukčije. Je li riječ o tome da su Igre pri kraju, ili su posrijedi neki drugi čimbenici, ali tijekom današnje rutinske šetnje na potezu Piccadilly – Trafalgar Square – London Eye – Big Ben – Westminster vidjeli smo masu turista, no vrlo malo njih u vidljivim obilježjima reprezentacija ili drugim vrstama odjeće karakterističnima za posjetitelje olimpijskih borilišta. Naprotiv, djelovalo je kao da na turističke atrakcije idu 'redovni' turisti, a oni koji su došli na Olimpijske igre idu na borilišta.

Zanimljiva instalacija ispred Češke kuće

Ovakav dojam još je jači kad zađete malo dublje u središte Londona, i to u područja udaljenija od borilišta. Tek u rubnim dijelovima uz King's Cross našli smo neke 'olimpijske' lokacije, poput Češke kuće nedaleko od stanice Angel, u kojoj tijekom 17 dana postoji koncipirani program s nastupima DJ-eva, VJ-eva i raznim drugim umjetničkim instalacijama, a u cijeloj ulici u kojoj je kuća smještena možete popiti češka piva. Već u idućoj ulici Olimpijskih igara kao ni da nema – kvartovska ekipa sjedi u kvartovskim pubovima i živi svoje živote, a domaćini nam kažu da im je u neku ruku i lakše, jer je ujutro mirno, pa se lakše može stići na posao.

Zaključimo – London je toliko velik i toliko raznolik da uspijeva u sebi objediniti ponudu zanimljivosti i prometnu infrastrukturu prilagođenu i 'olimpijskim' i 'običnim' turistima. A to je, vrlo vjerojatno, i najbolji način da se tijekom ovoliko velikog i globalnog događaja izbjegne gušenje grada te demantiraju sve paranoje o terorističkim i drugim prijetnjama. Dodat ću i da se nikad u životu nisam osjećao toliko sigurno kao ovdje – danas sam svjedočio trenutku kad je jedan putnik zaglavio u vratima metroa pokušavajući drugome, koji je izašao, vratiti ispali novčanik. Zamislite takvo nešto kod nas!