IZNENAĐENJE DANA

Senzacionalni Cernogoraz Hrvatskoj donio novo zlato!

06.08.2012 u 17:29

Bionic
Reading

Iako je kao posljednjeplasirani ušao u finalnu seriju, naš Giovanni Cernogoraz preskočio je petoricu konkurenata i uzeo olimpijsko zlato. Sasvim sigurno - jedno od najvećih iznenađenja, ako ne na Igrama, onda u hrvatskoj delegaciji u Londonu

Giovanni Cernogoraz spada među najveća iznenađenja ovih Olimpijskih igara, a sasvim sigurno je i sportaš od kojeg je malo tko u Hrvatskoj očekivao ovakav uspjeh. Sa 122 pogođene mete uoči finala, Cernogoraz je bio na šestom mjestu, da bi u finalu promašio tek jednu, odnosno pogodio je 24 od 25 meta.


S tim se rezultatom, obojica su imala po 146 pogodaka, izjednačio s Talijanom Massimom Fabbrizijem te su o najsjajnijem odličju odlučivali u raspucavanju. A tu je naš strijelac, nakon emotivnog pražnjenja, bio mirniji. Fabbrizi je prvi krenuo u raspucavanje, a naš ga je strijelac uspješno pratio do šeste serije, kada je zadrhtala ruka Talijanu, a Cernogoraz je pogodio metu!

Dodajmo da je dvostruki olimpijski pobjednik Australac Michael Diamond poražen u raspucavanju za broncu od Kuvajćanina Fehaida Aldeehanija.

Giovanni Cernogoraz gađanjem letećih meta počeo se baviti kao 15-godišnjak 1998. Prvi put u Višnjanu, poslije u Novigradu. Novigradski Gusar njegov je matični klub, a otac prvi trener. Poticaj za bavljenje upravo gađanjem letećih meta Giovanni je dobio u obitelji.

'I djed i tata bavili su se tim sportom, ali na lokalnoj razini', kaže Giovanni, koji je još igrao nogomet i rukomet. Prevagnula je, dakako, ljubav prema streljaštvu. U svojim streljačkim počecima maštao je o sudjelovanju na Olimpijskim igrama.

'Volim taj sport, a bio sam uvjeren kako će se kad-tad isplatiti sav moj trud', ističe.

Osmijeh mu nije silazio s lica u Pekingu, nakon lanjske pobjede u Svjetskom kupu. Ne samo što je bio najbolji među najboljima, nego je pekinškom pobjedom osigurao i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ove godine na svibanjskom Europskom prvenstvu u Larnaki, na Cipru, Giovanni Cernogoraz, Ante i Josip Glasnović osvojili su zlatnu medalju u momčadskoj konkurenciji. Zlatna Hrvatska (sa 361 pogođenom metom) bila je uspješnija od srebrne Češke (358) i brončane Italije (357). Tu, međutim, pothvatima hrvatskih strijelaca nije bio kraj. U pojedinačnoj konkurenciji Giovanni Cernogoraz osvojio je zlato.

Ovaj 29-godišnjak rođen je u slovenskom Kopru, oženjen je i otac dvoje djece, a trenutno je član velikogoričkog streljačkog kluba Gord, premda živi u istarskom Novigradu.

Tako je ovaj strijelac Hrvatskoj donio peto zlato na Ljetnim olimpijskim igrama od osamostaljenja. Ujedno je to i prvo pravo hrvatsko muško zlato jer prije Cernogoraza najsjajnijim se odličjem okitio 'uvezeni' dizač utega Nikolaj Pešalov.