OI2012

PRVE REAKCIJE ČETVERCA

Vjetar je kriv što se zlato pretvorilo u srebro

Četverac na pariće, u sastavu Damir Martin, Valent Sinković, David Šain i Martin Sinković, osvojio je prvo odličje za Hrvatsku. Iako nije onakvo kakvo su priželjkivali i najavljivali, veslači su srebrom itekako zadovoljni

Polufinalni rezultat, ali i rezultati kroz cijelu sezonu, sugerirali su da će naš četverac na pariće u Londonu uzeti zlato. Nažalost, vremenski uvjeti koji itekako utječu na konačni ishod promijenili su se par minuta prije utrke i zlato se pretvorilo u srebro.

'Vjetar nam je smetao, nismo mogli postići puni ritam i to je jedini razlog zbog kojeg smo na kraju bili drugi. U zadnje dvije utrke pokazali smo da smo spremni, ali nažalost nismo uspjeli ostvariti ono što smo sanjali', rekao je Martin Sinković te istaknuo trenera Bralića i fizioterapueta kao najzaslužnije osobe za ovakav uspjeh. A srebrno olimpijsko odličje - to svakako jest.

'Organizatori su napravili dobar posao kada su promijenili stazu jer vjetar je puhao u prsa. Nažalost, samo par minuta prije starta utrke vjetar se okrenuo, a mi smo tako pripremili i vesla. Imamo srebro i moramo biti sretni zbog toga, iako smo napravili tek 98 posto onog što smo trebali', izjavio je Damir Martin.

'Nijemci su odlično krenuli, kao i svaki put. No mi smo ih gotovo uvijek sustizali i prestizali na sredini staze, ali ovog puta to nismo uspjeli napraviti. Ipak, sve u svemu, trebamo biti sretni što imamo srebro, jer dali smo sve od sebe', riječi su Davida Šaina.

'Ponosan sam na sve jer više od ovog nismo mogli izvući. Okrenuo se vjetar, zbog čega nam je ova prilika za uzimanje zlata propala. No mladi smo, puno je velikih natjecanja pred nama i zato nam ovo srebro ne smije biti razočarenje nego poticaj za budućnost', zaključio je drugi Sinković, Valent.

Trener srebrnog četverca Nikola Bralić nije bio nimalo nezadovoljan srebrom.

'Čestitam momcima na srebru i najvećem uspjehu u karijeri, i mojoj i njihovoj. Oni su još mlada ekipa i pred njima je još puno medalja ako ostanu na okupu. Nijemci su bili bolji i zasluženo su zlatni, iako smo ih redovito dobijali svih ovih godina. Mislim da smo zlato izgubili zbog kontravjetra koji je zapuhao nekoliko minuta prije samog starta. Napravili smo namještanje čamca po uvjetima koji su su bili do minutu prije starta, osobno sam biciklom provjeravao vjetar. No, pred sami start prošao je kišni oblak, a počeo je puhati vjetar s boka, skoro ih je prevrnuo', kazao je iskusni trener, koji je ponovio da je srebro iz Londona njegov najveći uspjeh u karijeri.

'Mislim da nema razloga da ne nastavimo suradnju, ali ćemo puno stvari morati podići na višu razinu. Osobno smatram da ovaj četverac ima itekakvu perspektivu, sumnjam da bi bili tako dobri u samcima ili dvojcima. Mi smo sve ove pripreme odradili sa četiri veslača, bez ijedne pričuve i samo nas je sreća spasila od nekih bolesti ili ozljeda. Nijemci primjerice imaju 10-15 veslača koji mogu uskočiti. Zato je srebro veliki, veliki uspjeh', zaključio je Bralić.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Hrvatski četverac sa srebrnim olimpijskim medaljama