HRVAT S MAČEM

Bojan nakon trilera do olimpijskog poraza

31.07.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Prvi hrvatski mačevalac na Igrama nakon 1936. Bojan Jovanović nakon dvoboja punog preokreta sa 15:14 je poražen od Meksikanca Daniela Gomeza

Ždrijeb prvog kola floreta Bojanu je namijenio ogled s deset godina mlađim Meksikancem koji je bolji na svjetskoj rang listi, ali Jovanović je kotirao kao favorit.

To je i pokazivao kroz razvoj meča (borba traje do 15 bodova) koji je kontrolirao sve do kraja druge trominutne dionice. Pametnim i vještim kontrama zadržavao je lijepu prednost i imao i četiri boda viška. Na kraju druge runde vodio je 10:8, ali onda je Meksikanac preuzeo veći rizik i u kratkom roku došao do goleme prednosti 13:11.

Ipak, u posljednjoj minuti Jovanović je nanizao tri boda i u zadnjih 25 sekundi držao kapitalnu prednost od 14:13. Ali, mačevanje, točnije floret, nije sport u kojemu možete pasivno braniti prednost i Gomez je u završnici izborio svoj 14. bod i produžetak.

U prvom napadu došlo je gotovo do klinča i obostranog uboda, nakon čega su obojica protivnika podigla ruke u znak slavlja. Ipak, sudac je dosudio poen za Gomeza koji je tako pobijedio i ide na megdan četvrtom kineskom nositelju kojega je Bojan pobjeđivao tri puta u proteklom razdoblju. Prava šteta, ali Bojan je svoje napravio već dolaskom u London gdje kotira kao jedna od istinskih olimpijskih hrvatskih zvijezda.