ODABRANI TRENUTAK

Rogge neočekivano odao počast izraelskim sportašima iz Münchena

23.07.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Po prvi puta u povijesti tijekom ceremonije dobrodošlice u jednom Olimpijskom selu odana je službena počast sportašima iz Izraela koji su prije 40 godina ubijeni tijekom Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacques Rogge u ponedjeljak je nenajavljeno u Olimpijskom selu u Londonu odlučio odati počast poginulim izraelskim sportašima iz Münchena 1972. godine.

Po prvi puta u povijesti tijekom ceremonije dobrodošlice u jednom Olimpijskom selu odana je službena počast sportašima iz Izraela koji su prije 40 godina ubijeni tijekom Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine. Rogge je ovim potezom iznenadio sve jer je prije tri dana odbacio mogućnost da se minutom šutnje prilikom ceremonije otvaranja londonskih Igara oda počast tragično preminulim izrealskim sportašima.

Uz predsjednika IOC-a odavanju počasti u Olimpijskom selu nazočili su Sebastian Coe, predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu, zatim gradonačelnik britanske prijestolnice Boris Johnson, te još neki visoki dužnosnici IOC-a i zemlje domaćina.

'Današnju svečanost u Olimpijskom selu želim započeti odavanjem počasti za 11 izraelskih olimpijaca koji su dijelili naše ideale i okupili nas ovdje u ovom prelijepom Olimpijskom selu. Imali su istu viziju kao i mi, a stigli su u München kako bi širili mir i solidarnost. Njima dugujemo da sačuvamo taj duh i prisjetimo ih se danas. Niti nakon 40 godina sport nije imun na 'bolesti' svijeta', poručio je Rogge.

Nakon održanog govora čelnik IOC-a okupljenim novinarima kratko je rekao kako se nije posebno pripremao za ovaj potez, ali nije izdržao.

'Bila je to spontana reakcija. Ovo se uistinu prvi puta dogodilo u Olimpijskom selu. Nisam mogao govoriti o miru i sportu, a ne spomenuti tragediju od prije 40 godina', izjavio je Rogge.