SPORTSKI PONOS HRVATSKE

Sretno! Većina olimpijaca krenula za London

23.07.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Najvećoj skupini hrvatskih olimpijaca uoči puta u London na poprište Olimpijskih igara, u zagrebačkome hotelu Westin upriličen je svečani ispraćaj na kojem su im uzvanici poželjeli sportsku sreću i dobre rezultate na Igrama. Domaćin ispraćaju bio je Hrvatski Telekom, sponzor HOO-a već punih 11 godina

'Vi ste već sada postigli iznimni sportski uspjeh što ste se svojim rezultatima kroz kvalifikacije uopće plasirali na Olimpijske igre. Ne sumnjam da će hrvatski sportaši u Londonu biti dostojni promicitelji ideje olimpizma, jedine preostale globalne ideje zajedništva i mira,' kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zahvalivši se na pomoći hrvatskoj vladi.

Uime Vlade hrvatske olimpijce je ispratio ministar Jovanović, koji se podsjetio na prvi nastup Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

'Svi se sjećamo Barcelone i našeg prvog nastupa u doba rata, nastupa u kojem je cijela Hrvatska uživala u broncama Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića, te srebru vaterpolista. I tada i sada sportaši su ostali najveći promicatelji Hrvatske u svijetu. U London danas putuje triput više naših sportaša negoli tada u Barceloni, a ja im želim da osvoje i triput više medalja, dakle najmanje devet,' ispratio je najbolje hrvatske sportaše ministar Jovanović.

Šef Misije HOO-a u Londonu Damir Šegota kazao je 'kako je veći dio Misije već u Londonu, spreman za dolazak glavnine reprezentacije,' te da će naši sportaši za vrijeme Igara imati sve što im je potrebno za dobre rezultate i medalje. Glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazao je kako u London putuje 108 sportaša, 30 posto više negoli na Igrama u Ateni 2004.

'Porast broja naših sportaša svjedoči o kvalitetnom radu i razvojnim progamima HOO-a. Uz ovakav rekordni broj naših olimpijaca, poželio bi i da se iz Londona vrate s rekordnim brojem odličja ili barem pet, koliko smo ih osvojili na Igrama u Ateni i Pekingu,' zaključio je Čop.

Olimpijske igre započinju 27. srpnja, a na svečanom otvaranju hrvatsku zastavu će nositi rukometaš Venio Losert

'Još jednom ponavljam da mi je iznimna čast i ponos što sam izabran za nositelja naše zastave u Londonu. Nadam se da ću jednako ponosan biti i na povratku, a očekujem da osvojimo više odličja nego u Pekingu,' kazao je Losert uz ovacije svojih suigrača iz reprezentacije.

Najveći pljesak okupljenih u dvorani hotela Westin dobio je stolnotenisač Zoran Primorac, kojemu će Igre u Londonu biti čak sedme na kojima je nastupio.

'Obećavam da će ovo biti i moje zadnje Igre, Rio 2016. bi stvarno bilo previše. No, tako sam govorio i nakon Atene, moji veliki prijatelji i također sedmerostruki olimpijci Jean Michel Saive i Jorgen Persson smo tada govorili da su nam ovo posljednje Igre, a u Pekingu smo se Persson i ja borili u četvrtfinalu. Obećavam da ću dati svoj maksimum, nikakav rezultat mi nije imperativ, no nitko nije očekivao niti da ću u Pekingu doći do četvrtfinala,' kazao je 43-godišnji Primorac, najstariji hrvatski olimpijac.

Primorac je uime svih naših sportaša pročitao i Olimpijsku povelju, koju su zatim potpisali svi hrvatski putnici u London. Mali dio hrvatske olimpijske reprezentacije već je u Londonu, a danas će iz zračne luke Pleso kao Heathtrowu poletjeti rukometaši i rukometašice, košarkašice, te predstavnici u streljaštvu, tenisu, stolnom tenisu, taekwondu, jedrenju, veslači, plivači i mačevalac Bojan Jovanović.

Inače, domaćin današnjem ispraćaju je bio Hrvatski Telekom, ponosni sponzor HOO-a već punih 11 godina.