ADUT U TRAPU

Istranin ispunio san: Ako bude dovoljno praha...

19.07.2012 u 12:46

Bionic
Reading

Još u streljačkim počecima nadao sam se nastupu na Olimpijskim igrama, jer sam bio uvjeren kako će se jednom isplatiti sav moj trud, kaže Giovanni Cernogoraz, sadašnji europski prvak u gađanju letećih meta (trapu)

Giovanni Cernogoraz gađanjem letećih meta počeo se baviti kao 15-godišnjak 1998. Prvi put u Višnjanu, poslije u Novigradu. Novigradski Gusar njegov je matični klub, a otac prvi trener. Poticaj za bavljenje upravo gađanjem letećih meta Giovanni je dobio u obitelji.

'I djed i tata bavili su se tim sportom, ali na lokalnoj razini', kaže Giovanni, koji je još igrao nogomet i rukomet. Prevagnula je, dakako, ljubav prema streljaštvu. U svojim streljačkim počecima maštao je o sudjelovanju na Olimpijskim igrama.

'Volim taj sport, a bio sam uvjeren kako će se kad-tad isplatiti sav moj trud', ističe.

Osmijeh mu nije silazio s lica u Pekingu, nakon lanjske pobjede u Svjetskom kupu. Ne samo što je bio najbolji među najboljima nego je pekinškom pobjedom osigurao i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ove godine na svibanjskom Europskom prvenstvu u Larnaki, na Cipru, Giovanni Cernogoraz, Ante i Josip Glasnović osvojili su zlatnu medalju u momčadskoj konkurenciji. Zlatna Hrvatska (sa 361 pogođenom metom) bila je uspješnija od srebrne Češke (358) i brončane Italije (357). Tu, međutim, pothvatima hrvatskih strijelaca nije bio kraj. U pojedinačnoj konkurenciji Giovanni Cernogoraz osvojio je zlatnu, a petoplasirani hrvatski olimpijac iz Pekinga Josip Glasnović brončanu europsku medalju.

Na Olimpijskim igrama u Londonu, u disciplini trap, hrvatske boje 5. i 6. kolovoza branit će Giovanni Cernogoraz i Ante Glasnović. Dvojica hrvatskih predstavnika među 34 natjecatelja!

'Prvi put Hrvatska će imati maksimalan broj, dakle dva predstavnika u disciplini trap na tako velikom natjecanju', pripominje Dragutin Vrbek, glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza.

Posljednje tri godine Cernogoraz je član velikogoričkog Gorda. Trenira ga Stjepan Vučković, a o njegovoj tjelesnoj pripremljenosti skrbi Nenad Popović. 'Ako je Vučković odsutan, onda me trenira otac', dodaje Giovanni.

Vježba svojski, prema zacrtanom programu.

'Pravi je gušt kad pogodim metu, kad postane prah. Uoči natjecanja pripremam se uz posebne vježbe za ravnotežu i reflekse. Smiruje me ranojutarnje ili kasnovečernje trčanje', objašnjava Giovanni.

Posljednjih sezona hrvatski strijelci u gađanju letećih meta nižu uspjeh za uspjehom.

'Rezultati potvrđuju da smo dosad najbolja hrvatska generacija. Tko zna, možda poslije nas dođu još bolji', skromno će Giovanni, koji je završio srednju ugostiteljsku školu, jer mu obitelj već niz godina ima restoran u Novigradu.

'U drugim zemljama strijelci su zaposleni, poglavito u vojsci i policiji. Stoga imaju dodatnu sigurnost za budućnost. Takvu sigurnost nemam, ali se nadam kako ću nakon Olimpijskih igara u Londonu dobiti nov poticaj i zaposliti se u vojsci', priželjkuje Giovanni.

Čemu se možemo nadati u Londonu?

'Očekujem ulazak u finale. Nakon toga sve je moguće', zaključuje Giovanni, koji je lani bio proglašen sportašem godine u Zagrebačkoj županiji, najboljim sportašem Velike Gorice i najboljim istarskim sportašem u izboru dnevnog lista Glas Istre.