Biciklom na OI, 13. i 14. dan

Naramak brzopoteznih i pedalinska oda hmelju

Bionic
Reading

Mladen Gaćeša i Marko Mitić, članovi biciklističkog kluba Pedalinac, prije četiri godine odvažili su se biciklima uputiti od Zagreba na Olimpijske igre u daleki Peking. Na XXX. OI u London krenuli su u pojačanom sastavu, a za tportal.hr - tekstovima, bogato ilustriranim fotografijama i videozapisima, koje omogućava nova Nokia Lumia - iz dana u dan izvještavaju o zanimljivostima s puta dugog gotovo 3000 kilometara kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju te Veliku Britaniju

Dragi naši, u zadnja dva dana pedaliranja već smo dobro zagrabili u srce Bavarske. Odmah se primijeti da su Mercedesi, BMW-i i Audiji u skoro svakom dvorištu, a oni koji su na cesti uredno se zaustavljaju da nas puste. Nije bitno jesmo li na označenom prijelazu ili kao horda prelazimo kad nam se 'sprdne', svi su strpljivi i uredno nas puštaju. Biciklist je u Njemačkoj kao indijska krava, sveta pojava. U Hrvatskoj bi iz tih auta uredno provirio barem srednji prst. :)

Njemačka je vizualno vrlo slična Austriji, barem iz naše perspektive dok prolazimo između kukuruzišta i seoskih imanja. Jedna nova stvar koja odmah upada u oči jesu sunčani kolektori na krovovima kuća. Čini se da svaki drugi krov ima sunčane kolektore. Odmah me obuzme lagani osjećaj srama zbog civilizacijskog kašnjenja drage nam Hrvatske. Po broju šoping centara i brendova u njima se bez problema držimo s Nijemcima, ali na ispitu ekološke spremnosti padamo bez šanse za dekanski rok.

Isto tako, automobili koje sam spomenuo u dvorištima mogu se vidjeti na seoskim imanjima. Dakle, nerijetko se može vidjeti da seosko imanje ima oveću garažu, u njemu smješten traktor i do njega parkiran BMW X6. :) Dragi moji seljaci u domovini, ne želim vam stavljati sol na ranu, ali njemački seljak bogovski živi.

Pored polja kukuruza i pšenice u Njemačkoj su se masovno počeli pojavljivati i visoki stupovi hmelja. Vidjet ćete na slikama da smo morali odati pedalinsku počast jednom od osnovnih sastojaka našeg voljenog Radlera. Sigurno niste znali da je Radler piće izmišljeno upravo u Njemačkoj, i to upravo za bicikliste. Priča kaže da je Franz Xaver Kugler vodio gostionicu u gradu Oberhachingu, južno od Münchena, koju su pohodili biciklisti te je jedne subote u lipnju 1922. godine gomila biciklista došla kod Kuglera da bi obnovila svoje već gotovo iscrpljene zalihe piva. Prema staroj ilustrativnoj izreci da je nužda majka domišljatosti, on je 'udvostručio' svoju zalihu piva dodavši mu sodu te ga poslužio kao Radlermaß (biciklistički gutljaj).

Nadam se da je ovo dovoljan dokaz toga da Radler nema veze s, recimo, nogometom. :) Naravno, pripremili smo pedalinsku odu hmelju, tom nedovoljno opjevanom sastojku:

U Njemačkoj nemam puno želja
Pedalirat i pit sok od hmelja
Uz sok od hmelja kobasica stiže
To Njemačku srcu čini bliže

Powered by Nokia Lumia

Putopis i fotografije donosi Nokia Lumia, mobitel koji vam uz mnoštvo aplikacija s Marketplacea omogućava jednostavno snalaženje u Londonu za vrijeme Olimpijskih Igara


Nadamo se da će nas hmelj pratiti što dulje, a da cijena Radlera neće rasti kao cijena interneta. Internet je ovdje bezobrazno skup, a nevjerojatno loš, barem u kampovima. Zato i ovi blogovi nasumice stižu, a unaprijed ne znamo kakav će kamp imati nivo kvalitete interneta. Što se toga tiče, očekivao sam više od Njemačke.

Zemljopisno, prošli smo oko 160 km unutar Njemačke (~1300 km ukupno), ako Endomondo ne laže. Trenutačno smo u mjestašcu Neustadt koje se nalazi na aritmetičkoj sredini između Nürnberga i Münchena. Jedini veći grad kroz koji smo prošli izvan kukuruzišta, hmelja i grincajga jest Regensburg. Prekrasan je to povijesni i studentski grad, a slike će dočarati njegovu ljepotu.

Ono što nas još čeka u sljedećim danima jest da nastavljamo ispraćati Dunav prema gradu Ulmu i na kraju ćemo se oprostiti s njim u Donaueschingenu. Putovanje uz Dunav se doima kao putovanje kroz njegov život, i to unatraške. Prvo smo ga vidjeli starog, sporog i sivog, a kako putujemo Dunav se naočigled smanjuje i mijenja boju u plavu. Imam osjećaj da je u ovom trenutku u pubertetu. :) Vjerujem da će Donaueschingen biti posebno iskustvo. Za vas neznalice, tamo je izvor Dunava!

Ne znam što mogu očekivati od izvora jedne tako ogromne rijeke. Zamišljam ga kao rupu u stijeni iz koje izlazi cijev na koju kapa Dunav. Staviš bidon da si napuniš vode i zaustaviš tok Dunava. :)

Dosta baljezganja za danas od mene.

Endomondo rutu za 13. dan možete vidjeti OVDJE

Endomondo rutu za 14. dan možete vidjeti OVDJE

Po pedali!