NAPAD U LONDONU

Očistio se od dopinga i želi Boltovo zlato

13.05.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Američki atletičar Justin Gatlin nakon odrađene suspenzije zbog dopinga na prvom je ovogodišnjem mitingu dijamantne lige u Dohi slavio na 100 metara sa sjajnih 9.87 sekundi

Pobjednički povratak u sprinterski vrh u Dohi, gdje mu je u leđa gledao i Jamajčanin Asafa Powell, Gatlin je iskoristio kako bi poslao poruku preostaloj dvojici jamajčanskih atletičara koji računaju na londonsko zlato, Usainu Boltu i Yohanu Blakeu. Gatlinu je ovih 9.87 najbolje vrijeme na startu sezone na otvorenom od kako se kao 19-godišnjak pojavio na velikoj sceni.

'Želim da svi znaju da se Justin Gatlin vratio i da želi olimpijski naslov', izjavio je Amerikanac koji je bio pobjednik Igara u Ateni 2004. godine, a onda su uslijedili problemi s dopingom, četverogodišnja suspenzija i polagani povratak.

Veliku formu najavio je već osvajanjem zlata na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu na 60 metara.

'Ja sam bez obzira na sve odslužio svoje, kriv ili nedužan, više nije bitno. Ljudi nakon sezona dominacije Bolta žele vidjeti nešto novo. Jamajčani su izuzetno jaki, ali i američka atletika ima jako dobre sprintere poput Tysona Gaya, Waltera Dixa i mene', smatra Gatlin.

Utrka koja je Gatlinu rasplamsala maštu