Sunrise Avenue

SUNRISE AVENUE

Tko je finska pop rock senzacija?

Ako ste mislili da su isplivali iz nekog talent showa ili reality emisije, ovaj put ste se prevarili. Bend Sunrise Avenue došao je do slave staromodnim (čitaj: teškim i dugotrajnim) putem, a sada već imaju svoj treći album

Finska rock grupa, Sunrise Avenue, održat će akustični koncert samo za glazbene zaljubljenike u Beču 21. travnja, koji je organiziran unutar međunarodnog glazbenog programa 'Telekom Music Moments' , a na koji vas vodi T-Mobile i tportal.hr!

Ovaj finski pop rock bend ima prodanih pola milijuna albuma iza sebe. Treći im se album zove 'Out of Style', a pjesma s ovog albuma 'Hollywood Hills' već plijeni svojim zvukom pa je tako među tri top singlova u Njemačkoj.

No, krenimo ispočetka. Bend je iz Helsinkija, a frontmen je Samu Haber, koji piše tekstove i pjeva. Rođen je 1976. godine. Bas gitaru svira Raul Ruutu rođen 1975. godine. Sami Osala rođen je 1980. godine, a u bendu svira bubnjeve. Tu nam je još i Riku Rajamaa rođen 1980. godine, a svira gitaru.

2006. godine izdali su album 'On The Way To Wonderland' i dosegli platinastu prodaju albuma. 2009. slijedio je drugi album 'Popgasm', a ove godine izdali su i već spomenuti, treći.

Frontmen Haber kaže: 'Već smo izdali dva albuma, ali i sada, nakon trećeg spavam jako dobro. Sretan sam s rezultatima. Pišem pjesme, neke od njih odaberu, zatim se produciraju i aranžiraju, a dok sve bude gotovo čujete pjesmu i tisuću i više puta. Ali svejedno, kada slušam gotov CD, jako sam uzbuđen.'

Uz ovo o trećem albumu dodaje: 'I dalje zvučimo kao Sunrise Avenue, ali smatram da nam je to najčišći album do sada!'

Kada smo rekli da je bend došao na scenu na staromodan način, ovo znači da je njihov put do zvijezda trajao jako dugo, čak nekih dvadesetak godina. Naime, Samu Haber je osnovao bend još 1992. godine i zvao se samo Sunrise. Tijekom vremena promijenilo se čak 17 članova. Haber je proveo i četiri godine u Španjolskoj kako bi stekao glazbenog iskustva. Vrativši se u Finsku prisjeća se da 2004.i 2005. godine nitko nije želio potpisati nikakav ugovor s bendom. Obilazili su diskografske kuće više od stotinu puta i ništa. Na kraju su ipak uspjeli dobiti ugovor s malo kućom Bonnier. Ubrzo se pokazalo kako je za Bonnier ovo bila odlična odluka jer su singlovi s prvog albuma 'All Because Of You' i 'Romeo' dosegli broj dva u Finskoj, broj jedan u Grčkoj te su bili među top deset u Austriji i Švedskoj i među top 20 u Njemačkoj i Švicarskoj.

Rast k slavi nastavio se i 2009. godine s novim albumom 'Popgasm', a posebice sa singlovima 'The Whole Story' i 'Welcome To My Life'. Tako su 2010. godine krenuli na turneju.

Samu Haber je lud za Beatlesima, a o svojim školskim danima kaže: 'Izbacili su me iz škole nakon dvije godine jer sam puno svirao tijekom noći, a po danu sanjao. Ipak, sve se isplatilo kada smo objavili prvi album, tada je to postao posao s punim radnim vremenom. To su bili slatki dani kada nije bilo pritiska i svirali bismo za 100 eura i bili sretni. Ali i danas, ja sam dečko iz Helsinkija i bio sam na turnejama u već deset država i zato trebam biti sretan.'

Bend je tijekom zadnjih nekoliko godina dobio i nekoliko važnih nagrada među kojima je zasigurno najvažniji finski Grammy. Također, pozvani su na niz važnim glazbenih događaja.

'Još uvijek imamo svoju priču. Čak i kada se otrijeznimo od svega što nam se sada događa, moći ćemo se pogledati u zrcalo i reći: 'Hej, mi smo sve to napravili!' zaključio je Samu.

Za kraj pogledajte službeni video za singl 'Hollywood Hills' s njihovog zadnjeg albuma:

Sve o temi: Sunrise Avenue
sunrise_avenue

Fotogalerija