Detalji članka James Bond

POLA STOLJEĆA LEGENDE

Prije točno 50 godina rodio se filmski James Bond

Ovoga petka, 5. listopada, najpoznatiji tajni agent na svijetu slavi 50. obljetnicu

Prije točno 50 godina, 5. listopada 1962. mrak kino dvorana ugledao je Dr. No i u tom trenutku rodio se najdugovječniji filmski serijal u povijesti koji do danas broji čak 22 dugometražna filma. Posljednji, dvadeset i treći film franšize o 007 zove se Skyfall, a u hrvatska kina stiže za manje od mjesec dana – 1. studenoga.

Dan Jamesa Bonda
obilježit će se svugdje u svijetu na različite načine. U SAD-u će se u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku održati filmska retrospektiva, dok će se u Velikoj Britaniji održati aukcija James Bond od koje će sav prihod otići UNICEF-u i drugim dobrotvornim ustanovama. U Belgiji i Južnoj Africi zaposlenici ureda raznih tvrtki na posao će doći obučeni u smokinge i haljine kako bi na taj način proslavili ovaj uistinu poseban dan. U mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku, radio postaje će cijeli dan puštati poznate James Bond pjesme i dijeliti DVD izdanja prijašnjih filmova.

Daniel Craig vraća se kao agent 007 James Bond u dvadeset i trećoj avanturi najdugovječnijeg filmskog serijala svih vremena. U filmu 'Skyfall', Bondova lojalnost agentici M stavljena je na kušnju nakon što ju započne proganjati njezina vlastita prošlost. Nakon napada na MI6, agent 007 mora pronaći i uništiti prijetnju, bez obzira na cijenu. Film su producirali EON, Metro-Goldwyn-Mayer i Sony Pictures Entertainment. Režirao ga je dobitnik nagrade Oscar Sam Mendes. Producenti su Michael G. Wilson i Barbara Broccoli. Scenarij su napisali Neal Purvis, Robert Wade i John Logan.

Novi film o Jamesu Bondu 'Skyfall' prikazuje se od 1. studenoga u kinima. Ovo je šesti film o Jamesu Bondu u kojem je partner Heineken - prije filma 'Skyfall' ova dva svjetska brenda surađivala su u filmovima Tomorrow Never Dies, The World is Not Enough, Die Another Day, Casino Royale i Quantum of Solace.

James Bond