Avatar

SF SPEKTAKL

'Avatar'

U epskoj akcijskoj pustolovini 'Avatar' James Cameron, Oscarom nagrađen redatelj filma 'Titanik', vodi nas u veličanstveni svijet kakav dosad nismo vidjeli - na dalekom planetu Pandori jedan će se junak otisnuti na put iskupljenja predvodeći herojsku bitku za spas civilizacije izvanzemaljaca koju je prihvatio kao vlastitu

Zamisao za ovaj film se Cameronu javila prije 14 godina, no u to vrijeme nisu postojale tehnološke mogućnosti za ostvarivanje njegove vizije. Danas, nakon pune četiri godine rada na produkciji filma, 'Avatar' suptilno uranja u emociju likova i dinamiku priče i nudi sasvim novo iskustvo filmskog doživljaja.

Svijet izvanzemaljaca prikazan je kroz vizuru Jakea Sullyja (Sam Worthington), bivšeg marinca prikovanog za invalidska kolica. Bez obzira na invaliditet, Jake je ratnik i borac. Regrutiran je i poslan na Pandoru, daleki planet na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji. S obzirom da je Pandorina atmosfera otrovna, stvoren je 'Program Avatar' kojim se ljudska svijest spaja na avatar, biološko tijelo na daljinsko upravljanje koje može preživjeti na smrtonosnom Pandorinom zraku. Avatari su genetski modificirani hibridi ljudskog DNK i DNK Na'vija, urođenika s Pandore.

Ponovno rođen u svom avataru, Jake može hodati. Njegova je misija infiltrirati se među Na'vije koji su postali glavna prepreka vađenju dragocjene rude. No stvari krenu drugim smjerom kada lijepa Na'vijka Neytiri (Zoe Saldana) spasi Jakeu život. Jake prihvati njen klan i on, prolazeći kroz mnoga iskušenja i avanture, polako upoznaje njihov način života. Kako se odnos Jakea i Neytiri produbljuje, on počinje uvažavati Na'vije te na kraju postaje dio njih. No uskoro će biti stavljen na najveću kušnju i povesti ih u epsku bitku u kojoj će se odlučivati sudbina čitavog svijeta.


Anketa  
Koji vam je nabolji film Jamesa Camerona?