Valentinovo detalji članka

DOBAR TEK!

Evo kakve delicije hrvatski chefovi preporučuju za Valentinovo

Ovoga Valentinova počastite sebe i voljenu osobu receptima koje vam preporučuju poznati hrvatski chefovi Tomislav Gretić, Ana Ugarković i Mate Janković

Ljubav i hrana oduvijek idu ruku pod ruku, a to znači da hrani trebate posvetiti dužnu pozornost i na Dan zaljubljenih. Ako želite voljenoj ili voljenome pripremiti nešto neuobičajeno što će dugo pamtiti, preporučujemo vam zanimljive recepte koje su s nama podijelili poznati hrvatski chefovi.

Thinkstock
Čokoladna lava za čisti Valentinovski užitak
Čokoladna lava Mate Jankovića


Za sve zaljubljene koji ne žele previše vremena potrošiti na pripremu hrane, poznati hrvatski chef Mate Janković predlaže Chocolate lava cake. Tu slasticu opisuje kao najbržu i najlakšu za pripremiti. Za Chocolate lava cake vam je potrebno:

2 žumanjka
2 cijela jaja
100 grama maslaca
100 grama čokolade 70 %
120 grama šećera u prahu
60 grama brašna

Maslac i čokoladu treba rastopiti na pari, a sve otale sastojke dobro izmiješajte da ne bude grudica. Sve spojite sa smjesom čokolade i maslaca, a potom izlijte u kalupe za muffine te pecite oko 12 minuta na 190 stupnjeva. Kad je kolač gotovo, savjetuje Mate, poslužite ga uz kiselo voće i to, primjerice višnje ili ako im nije sezona, odaberite kompot.


Zaljubljeni doručak Tomislava Gretića

Mnogima je sinonim za Valentinovo romantična večera udvoje, ali ove godine biste mogli biti originalni i uživati u romantičnom doručku. Upravo takav način proslave Dana zaljubljenih sviđa se i Tomislavu Gretiću, chefu u rovinjskom hotelu Monte Mulini: 'Najbolji način da se proslavi Valentinovo hranom jesr doručak. Ima li što ljepše nego kad se voljenu osobu iznenadi doručkom u krevet…' Njegovo viđenje idealnog doručka za dvoje je Kir royal, jagode sa šlagom, omlet s dimljenim lososom te souffle od pistacija i čokolade.

Kir royal
Thinkstock
Kir royal za zaljubljen početak dana
30ml Creme de Casis
0,2 l šampanjca ili pjenušca
U dvije čaše natočite prvo Creme de Casis, a zatim prelijete s ohlađenim pjenušcem ili šampanjcem

Jagode sa šlagom
0,2 kg jagode
Slatko vrhnje
Limun
Šećer u prahu
Jagode očistiti te dodati malo šećera i limunova soka. Sve prekriti lagano tučenim slatkim vrhnjem.

Omlet s dimljenim lososom
6 jaja
0,15 kg dimljenog lososa
Sol
Papar
Kopar
Kapare
Vrhnje za kuhanje
Maslac
Hren

Na tavi rastopite kockicu maslaca na umjerenoj toplini. Tri jaja izlupati, posoliti i popapriti te dodati par kapi vrhnja. Preliti u tavu, pojačati toplinu do kraja te početi miješati omlet drvenom kuhačom. Kad se jaja počnu stvrdnjavati prestati miješati, posipati s par kapara, kosanim koprom i dimljenim lososom. Omlet preklopiti popola i servirati. Na vrh naribati malo hrena.

Souffle od pistacija i čokolade
0,1 l slatkog vrhnja
0,05 ml mlijeka
1 žumanjak
30 g šečera
pola žličice škroba
15 g mliječne čokolade
pola žličice kakaa u prahu
2 bjelanjka
30 g pistacija nesoljenog
maslac
1 mahuna vanilije

Zajedno ugrijati mlijeko, vrhnje i sjemenke vanilije. Kad zavrije, maknuti s vatre. Žumanjak istući sa šećerom. Malo ohlađeno mlijeko i vrhnje pomiješati s žumanjkom. Vratiti na plin i umiješati škrob. Kad se počne zgušnjavati maknuti s plina. Dodati rastopljenu čokoladu i kakao. Bjelanjke istući u snijeg, ne prečvrst. Zatim lagano umiješati bjelanjke sa smjesom jaja, vrhnja i mlijeka (koja se prethodno ohladila). Dvije male posudice premazati maslacem. Raspodijeliti smjesu u dvije zdjelice i dodati pola narezanog pistacija u svaku. Peći u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva od 10 do 12 minuta. Izvaditi van, posipati s malo šećera u prahu i par pistacija. Odmah servirati.


Ana Ugarković predlaže Mousse od čokolade


Ana Ugarković nije ljubiteljica Valentinova pa tako, kako kaže, nikada nije ni razmišljala o jelovniku za Dan zaljubljenih: 'Ipak, kad bih slagala jelovnik za neki sastanak udvoje, pretpostavljam da bih izbjegavala bilo kakvu tešku hranu. Meni je čokolada uvijek dobar izbor u bilo kojoj prilici pa preporučujem jedan fini mousse.'

Mousse od čokolade

170 g tamne čokolade, 70 posto kakaa,nasjeckane
60 ml Nescafé Espresso kave
170 g maslaca, narezanog na male kockice
4 jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
170 g + 1 žlica šećera
30 ml tamnog ruma
1 žlica vode
malo soli

Na pari rastopite čokoladu i maslac s kavom. Maknite posudu iznad lončića s kipućom vodom.
Iznad istog lončića s kipućom vodom stavite posudu sa žumanjcima, 170 g šećera, rumom i vodom te tucite oko tri minute, dok smjesa nije pjenasta. Maknite s vatre, uronite posudu u drugu posudu s ledenom vodom i nastavite tući dok se žumanjci ne ohlade i zgusnu. Umiješajte čokoladnu smjesu u žumanjke. U drugoj posudi, istucite bjelanjke s malo soli i žlicom šećera u čvrsti snijeg. Umiješajte trećinu snijega u čokoladu da je omekšate, a zatim ostatak snijega.
Ulijte mousse u čaše i stavite u hladnjak da se stisne, najmanje dva sata.