ROMANTICI, NAPRIJED!

Glazbena lista samo za opako zaljubljene

09.02.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Ljubav je najintimniji osjećaj što ga neka osoba upućuje drugoj, a tako je i s ljubavnim pjesmama koje smo mi odlučili uputiti vama povodom dana zaljubljenih. Budući da je riječ o intimi, pjesme u nastavku subjektivno su glazbeno putovanje od početne zaljubljenosti do čiste ljubavi i dalje

Uvod – The Cure: 'Lovesong'

Na samom početku, u funkciji predstavljanja uglazbljene ljubavne priče donosimo vam 'Lovesong' pjesmu dragih nam 'kjurovaca'. Kako već ide s ljubavlju, već u samom uvodu, prije formalnog početka, kunemo se u vječnu ljubav. Očito u ljubavi nema kalkulacija i granica.


Joe Cocker: 'You Are So Beautiful'

Poput većine ljubavi, i mi krećemo od početka, odnosno fizičkog izgleda, a tako to čini i Joe Cocker. No ljepotica srca njegovog nije samo lijepa, već i ispunjenje njegovih nada i želja. Savršen početak ljubavi, nema što.


Barry White: 'You're the First, My Last, My Everything'

Nismo se ni okrenuli, još manje se snašli, a već smo u potpunosti izgubili glavu od ljubavi, baš kao i ponajveći raspjevani romantik čiji glas otapa stijene, a gdje neće srca. Dok Barry White pjeva svojoj prvoj, zadnjoj i jedinoj, mi u životni stav upisujemo – monogamnost, teatralno paleći mobitel s brojevima bivših djevojaka u društvu rijetkih svjedoka.


Etta James: 'At Last'

Iako u rijetkim trenucima punog mjeseca i praznog želuca osjećamo zebnju oko srca zbog spaljene prošlosti, u potpunosti shvaćamo da je uz nas osoba zahvaljujući kojoj nikad više nećemo biti sami. Baš poput legendarne Ette James, koja u svom bezvremenom hitu 'At Last' pjeva: 'Konačno mi je stigla ljubav; dani samoće su završili, a život postaje pjesma.'


Eric Clapton: 'Wonderfull Tonight'

Nestalo je samoće. S osobom koju volimo dijelimo dane i noći, velike osjećaje i male riječi, slatke osmijehe i gorke tuge, zabavna opremanja i dosadna pospremanja. I sve prolazi uz smiješak dok je ljubavi. Na tragu Erica Claptona koji se jednako divi svojoj ljubavi u trenutku dok navlači šminku, dok se šeću gradom, odlaze na zabavu i vraćaju se u svoj topli dom.


Elvis Presley: 'Love Me Tender'

Nakon ludog tuluma s osobom koju volimo i kojoj se divimo u svim aspektima, kreću male noćne igre kao pečat na ljubav, igre ispunjene nježnošću, pažnjom, iskrenošću… što duljiti kad je kralj Elvis sve rekao. 'Voli me nježno, voli me iskreno i svi će moji snovi biti ispunjeni' (u slobodnom prijevodu, jasno).


Jane Birkin i Serge Gainsbourg: 'Je t'aime (moi non plus)'

1, 2, 3 i… akcija! Ljubav je ljubav, ali seks je seks. A kad se te dvije energije spoje, dobijemo vatromet strasti i emocija savršeno pretočen u eksploziju zadovoljstva. No zaboravite na naše riječi. Kliknite play na Jane i Sergea i sve će vam biti jasno. Strastvenijeg i zaljubljenijeg od ovoga nema.


Minnie Riperton: 'Loving You'

Nakon vatrenog seksa jedni bježe, drugi se bude s čirom na želucu, treći s knedlom u grlu, četvrti u dubokom mamurluku s pitanjima – Tko sam? Gdje sam? Tko je to pored mene? No svi oni dio su neke druge priče. U našoj priči to ide ovako: jutro, sunce, ptičice, nježan povjetarac, slobodno prijepodne i Minnie Riperton s himnom ljubavi. 'Lako te je voljeti jer si predivan, voditi ljubav s tobom sve je što želim, voljeti te više je no što sam sanjala i sve što radim, radim iz ljubavi prema tebi' (ne brinite, iako u prijevodu zvuči poprilično nezgrapno, u originalu je to čista raspjevana pooezija).


Madness – 'It Must Be Love'

Da se ne uljuljkamo u nježne riječi i melodije, tu su nam zločesti dečki iz Madnessa koji pokazuju da ljubav nije samo privilegija ženskih osjećaja. A kako ljube dečki? 'Nikad nisam mislio da ćeš mi nedostajati ni upola koliko mi nedostaješ', kažu oni bez srama i dodaju: 'Kad god se probudim, svaki dan, svaku noć, znam da mi upravo ti trebaš kako bi otišla tuga. To mora da je ljubav, ljubav, ljubav, ništa više, ništa manje, ljubav je najbolja.'


Izvod – Elton John: 'Your Song'

Za kraj, Elton govori svojoj ljubavi da bi joj poklonio sva bogatstva svijeta, kad bi mogao, no budući da ne može poklanja joj pjesmu. Na tragu Eltona, mi vama, u nemogućnosti boljih darova, poklanjamo ovu listu raspjevane ljubavi. Neka bude i vaša lista za nježne trenutke.