ĆELAVI IGRAJU ĆELAVO

Kako je humor na HTV-u postao 'neprimjereni sadržaj'

17.02.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Ćelavost Mate Granića je neprimjeren televizijski sadržaj! Ovo ste mogli zaključiti ako ste pogledali sedmu epizodu humoristične serije 'Zakon!', emitiranu u ponedjeljak navečer. Uredništvo Dramskog programa i pravna služba HRT-a su, naime, preko scene u kojoj se Granić pojavljuje među fiktivnim 'ćelavim prijestupnicima' instalirali natpis 'neprimjereni sadržaj', dok su još jednu scenu iz epizode potpuno uklonili

Epizoda 'Ćelavi igraju ćelavo', kao i veći dio ove ambiciozne serije orijentirane na provokativni humor, poigrava se s određenim stereotipom. Glavni likovi - policajci - tragaju za ćelavim osumnjičenikom, u čemu im pomaže fiktivni 'Katalog ćelavih prijestupnika'. U katalogu se nalaze i fotografije nekolicine hrvatskih javnih ličnosti, poput Željka Vele, Aleksandra Stankovića, Mate Granića ili Ivice Mornara, kojima je jedino zajedničko to što su – ćelavi.

Fotografije 'ćelavih prijestupnika' zasmetale su urednicu Dramskog programa HTV-a Ladu Džidić, a ubrzo je stigla potvrda i pravne službe javne televizije da je riječ o utuživom humoru. Senzori (ili, kako autori tvrde, cenzori) pravne službe bili su usmjereni i na još jedan detalj iz navedene epizode – satiričnu scenu prepoznavanja osumnjičenika u kojoj skinhead uz visoko uzdignutu ruku izgovara rečenicu: 'Za dom!', a nespremni i zbunjeni policajci odgovaraju 'Spremni!'

Dok je problem s prvom scenom riješen apsurdnim telopom 'Neprimjeren sadržaj' preko lica potencijalnih ćelavih tužitelja, druga je scena bez objašnjenja izrezana iz epizode. Obje su se scene, međutim, već tijekom jučerašnjeg dana u integralnoj verziji pojavile na video servisu YouTube.

Jedan od autora i scenarist serije, Zoran Lazić, kaže da je HRT scenarij epizode, uključujući i sporne scene, dobio još u travnju prošle godine, kada je serija prijavljena na natječaj za vanjsku produkciju.

'Ni prije pet mjeseci, kad je epizoda snimljena, nije bilo nikakvih zamjerki, sve do protekla dva tjedna, koliko je na vlasti nova urednica Dramskog programa. U natječaju je stajalo da je 'rubni humor dopušten', a ja sam naivno mislio da se serija upravo zato i prikazuje tek u 22 sata, za razliku od prethodne serije na kojoj smo radili, 'Bitangi i princeza', u kojima smo znali izvoditi i daleko nepoćudnije stvari. 'Rubnog humora' u 'Zakonu!' ima, premda je u ovom slučaju zaista riječ o benignim šalama – no urednica je, u nedostatku smisla za humor, konzultirala pravnu službu HRT-a. Kad bi se za sve pitali pravnici, ne samo da ove serije ne bi ni bilo, već bismo komotno mogli ukinuti humor kao takav. Žalosno', razočaran je Lazić.

Spašavaj se tko može...

S HRT-a, pak, odgovaraju da je u pitanju jedna obična urednička intervencija.

'Kao i u mnogim drugim slučajevima, HRT i kod ove serije ima ugovorno pravo uredničke kontrole i intervencije, što se – dakako – čini u suradnji s proizvođačem sadržaja, s kojim se dogovara izbjegavanje spornih (utuživih) dijelova, a da se pritom ne utječe na kreativnost autora. U prvih šest epizoda serije već je bilo zakonski spornih detalja koji su riješeni na obostrano zadovoljstvo, pa je tako i s idućim epizodama', kaže nam Janos Römer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću.

Na činjenicu da je navedena epizoda u integralnom obliku bila jedna od pet temeljem kojih je HTV na natječaju odabrao seriju, s Prisavlja nisu imali komentara. Izgledno je, stoga, da ćete se i u preostalih 17 epizoda ove serije nagledati telopa 'Neprimjeren sadržaj'. Osim ako na HTV-u ne procijene da i sam telop izgleda pomalo 'ćelavo'.