ODLIČAN VILIBALD KRATKIH RUKAVA

Kim Verson pobjednica druge sezone HTZ-a

07.06.2010 u 21:35

Bionic
Reading

Na tron druge sezone showa 'Hrvatska traži zvijezdu' popela se 16-godišnja Kim Verson potvrdivši time ulogu favorita koja ju je pratila od prvog nastupa

U napetoj završnici u kojoj je odlučivao svaki glas, a prednost se mjerila desetinkama postotaka, Kim Verson pobijedila je Vilibalda Kovača i time postala prva ženska te ujedno najmlađa pobjednica jednog domaćeg talent showa. Iako je Vilibald ostavio nešto bolji dojam u finalu, posebice oblikovanijom pjevačkom osobnošću, Kim je očito skupila veći broj vjernih glasača koji su presudili u njenu korist.

Na samom početku Antonija Blaće je u crvenoj haljini na tragu modernih vjenčanica iz spotova Gunsa, pojačanog grudnog koša, predstavila finaliste i show je bio spreman za početak. Silna buka pratila je svaku njenu riječ, a usred buke došetao se žiri, naglašeno ljubazni Tony, pretjerano natapirana Anđa i ležerni Fox

Kim s pomalo naherenom perikom i Vili u bijelim hlačicama otvorili su finale Madonnom i Justinom Timberlakeom, tj. pjesmom '4 minutes'. Čist glas Kim vrlo dobro se prepleo s Vilijevim rokerskim štihom. Možebitna trema je razbijena te je uslijedio prvi Vilijev samostalni nastup.

Prvi krug - zagrijavanje

Vilibald: Sweet Child of Mine

Na tragu Tonkine crvene vjenčanice, Vili je za početak odigrao na sigurno, zapjevavši punokrvnu rokericu 'Sweet Child of Mine' gore spomenutih Gunsa, u kojoj je tek na trenutke pustio glas do maksimuma. Pjesmu je izveo odlično, poput svojih prethodnih nastupa. Kod Vilija ništa nova, početni je zaključak. Uslijedile su Tonyjeve riječi hvale koji je iznio kratku povijest Vilija u showu i njegove slatke slave u Koprivnici. Anđa je pričala backstage priče o Vilijevim bolničkim danima prije finala, a pomelo nerazumni Fox se okrenuo budućnosti s (lažnom) viješću da se Vili ženi.

Izabravši Lady Gagu za samostalno otvaranje, Kim je zagrizla u tvrdi orah, korektno otpjevavši 'Bad Romance', no, dojma smo, djelomice mlako. Obučena na tragu Gagine ekscentričnosti ublažene shodno godinama, u plavoj 'pufastoj' haljinici s plavim ukrasom na glavi, bila je scenski dopadljiva, ali pretjerano statična. Također, nedostajalo joj je pjevačkog stava i čvrstoće uz zdravu dozu bahatosti, što je Fox dobro uočio.


Drugi krug – obračun s prošlošću

Davnih dana, još prošle godine, Vili se na audiciji pojavio s poprilično tanušnom izvedbom pjesme 'Nakon svih ovih godina' Bijelog dugmeta te se Tony lomio bi li ga uopće pustio dalje. Pjesmu s audicije otpjevao je u finalu i pokazao izuzetno velik napredak kako u kontroli glasa i sigurnom nastupu, tako u dodavanju osobnog pečata već prepoznatljivim rokerskim štihom.

Kim je na audiciji nakon početne 'stisnutosti u pranju', kako ju je Tony slikovito opisao, svojom izvedbom pjesme 'I Love You' oduševila i rasplakala predsjednika žirija i odmah dobila etiketu favorita. Mnogo mjeseci i otpjevanih pjesama kasnije bosonoga Kim (napokon odbacivši štikle) stupila je na scenu obučena poput Tarzanove Jane i otpjevala pjesmu Celine Dion opet vrlo kvalitetno i korektno, s čistim visokim tonovima, pokazavši da je zadržala kvalitativnu razinu. Fox ju je hvalio, Anđa padala u delirije, a Tony 'hladne glave' analizirao.

Treći krug – najbolje od najboljih

Vili voli Princeov Purple Rain'. A ono što voli, on odlično čini. Njegova izvedba klasika omiljenog nam pjevača na platformama, 'uvaljana' u rokerski štih bez uvijanja i izvijanja, zvučala je izuzetno moćno i sigurno. Čista uživancija na tragu originala. Samo su nedostajale Princeove seksi prateće pjevačice na gitarama, ali, sudeći po ludilu koje vlada oko Vilija, bit će i toga.

Kim pak voli Stijene. U dosadašnjem showu otpjevala je njihove dvije pjesme, a draži joj je evergrin 'Singin' Rock'n'Roll', koji je izabrala za finale. I u potpunosti 'rasturila' predivnu rock baladu pokazavši da upravo to najbolje odgovara njenom glazbenom senzibilitetu – domaće pjesme s dušom i zahtjevnim pjevačkim dionicama.

Fox je bio duhovit: 'Ljubavni san je kratak, od svega osta' patak', a Anđa pravi znalac u objašnjenju da Kim ima 'predivan vibrator'. Tony je pronašao pokoji falš, a nama se učinilo da je to bila njena najbolja finalna izvedba.

Završni krug – finalna premijera

Četvrti krug otvorila je Tonka u novoj haljinici boje bijele kave s natruhama roza tonova te omotanoj laticama koje su se stapale u razigranoj ruži pod ramenom. Možemo zaključiti da su se stilisti i ovaj put zaigrali na Tonkinu štetu.

Završnom pjesmom napisanom samo za njih, 'Nevidljivo blago', Vili i Kim su zatvorili prvi dio finala. Vili ju je pretvorio u pitku rock baladu s potencijalom da nakon nekoliko izvedbi postane pravi hit koji će iskakati iz pašteta. Poput prekaljenog profesionalca, s lakoćom joj je udahnuo prepoznatljiv pečat.

Za razliku od Vilija, kojemu je pjesma, čini nam se, bolje legla, Kim nije uspjela dati naglašeniji vlastiti pečat. Otpjevala je 'Nevidljivo blago' kvalitetno i lijepo, pretočivši je u pop baladu, no pomalo nedefinirano, da ne kažemo bezlično.

Kim: Nevidljivo blago