TV 'BEHAVIOR PLACEMENT'

Prodaja životnog stila – novo oružje TV propagande

Nekada je 'product placement' bio popularan pojam u industriji zabave – prodavalo se sve, od mobitela do sunčanih naočala, u samom sadržaju, izvan geta bloka reklama. Sada, u TV serijama prodaju se ideje, senzibiliteti, političke poruke i životni stilovi, od ekologije do državnog nasilja, a američki medijski stručnjaci skovali su novi termin za takav fenomen – 'behavior placement'

Propaganda u industriji zabave stara je koliko i industrija zabave sama, a preskočimo li posljednjih stotinjak godina pokretnih celuloidnih slika i pedesetak godina malog ekrana, doći ćemo do jednog od razvikanijih, da ne kažem 'ozloglašenijih' primjera iz nove televizijske povijesti, uskoro upokojene serije '24', čiji je Jack Bauer u post-jedanaestrujanskom svijetu milijunskom gledateljstvu opravdavao sve 'nezgodne' poteze američke vlade u 'ratu protiv terora', od agresije na druge države, preko odricanja slobode zbog sigurnosti do okrutnog mučenja koje je, eto, možda zabranjeno međunarodnim konvencijama, ali rambovski opravdano kada je u pitanju borba za spas američke stvari, ali i planeta kao cjeline.
Jack Bauer vs Djed Božićnjak


Termin 'product placement' u hrvatskoj marketinškoj terminologiji zvan 'prikriveno oglašavanje', zapravo reklamiranje unutar pojedinih filmskih i TV projekata, ali ne u blokovima reklama, već u sadržaju samome, također je pojam s bradom do poda i iskustvom 90-godišnjeg starca, budući da je pionirske pojave bilježio još 1919. godine, kada se reklama za benzinsku pumpu Red Crown 'nekako' našla u radnji komedije 'The Garage', legendarnog i kontroverznog Fattyja Arbucklea. Ostalo je povijest, a danas je gotovo nezamislivo otići u kino, zavaliti se s kokicama uz blockbuster i propustiti sve, od prodaje kozmetike, torbica, haljina i vibratora u 'Seksu i gradu' (pa i kolača – naime, anonimna slastičarnica Magnolia Bakery jedva je nahranila tisuće ljudi koji su u redovima navalili na njezina vrata nakon što su gledali kako Carrie Bradshaw voli jesti njihove slastice) do spektakularnih reklama za mobitele i automobile u bilo kojoj od avantura agenta 007. Na kraju krajeva, tko to ne želi biti James Bond, pa barem i samo po tome što dijelite istu trgovinu kao i on?

Osim toga, 'Seks i grad' itekako se uklapa i u model 'behavior placementa', jer nije posve promašena teza da je sav, da ne kažemo dominantni lifestyle današnjeg 'konzumerističkog striptiz feminizma', upravo potenciran uspjehom ovog serijala kod ženske publike, a koja je u svojoj svakodnevici počela emulirati ono što su čak i stanovnice Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke vidjele na asfaltu Manhattana – naravno, koliko god je to bilo moguće u okvirima hrvatskog života.

Premotamo li susret politike, marketinga i showbiznisa malo naprijed i dođemo li u 2010. godinu, doba autokratske videokracije i odgajanja čitavih novih generacija putem orvelijanskog sustava 24-satnog braka televizijske zabave i propagande, susrest ćemo se s pojmom koji upravo bratimi sva tri elementa pod jednim terminom 'behavior placement', prikrivene promidžbe obrazaca PONAŠANJA umjesto klasičnog reklamiranja PROIZVODA, kroz radnju, likove i scene pojedinih projekata, na filmu, ali još više na televiziji. A za razliku od prošlosti, kada se propaganda ('behavior placement' je tek friški, više 'seksi' termin za ne pretjerano pozitivnu recepciju termina 'propaganda') manje-više skrivala od publike, danas, kada je ista ta publika u vegetativnom stanju zalijepljena za svoje najdraže sapunice, sitkome i reality serijale, više ne samo da nema skrivanja, već se o tome ponosno govori – da, reći će producentsko-političko-ekonomska kabala, mi modeliramo vaše ponašanje preko zabavnog programa i ponosni smo na to.

promo

'Mi inkorporiramo marketinšku poruku u tematsko okruženje', stručno će objasniti Mike Pilot, predsjednik prodaje i marketinga NBC Universala, nimalo ne skrivajući to kako se nova politika TV mreže NBC, zaslužne za postojanje televizijskih serijala u rasponu od '30 Rock' ('Televizijska posla') preko 'The Office' do 'Saturday Night Live' i večernjih talk showova Lena i Fallona, temelji na modificiranju sadržaja kako bi on bio ne samo u skladu s trenutačnom političkom porukom iza koje stoji vodstvo te mreže, već kako bi radnja, recimo pojedinih epizoda pojedinih serija, već na papiru, na razini scenarija, otvarala vrata oglašivačima.

Pa ako se pitate, kao što se nedavno pitao Wall Street Journal u svom tekstu 'What Your TV Is Telling You To Do', zašto nam serije s NBC-ja govore da trebamo vježbati, reciklirati i jesti zdravu hranu, odgovor više nitko ne krije – riječ je o financijskoj koristi i ostvarenju više razina zadovoljstva svih strana uključenih u projekt novog vala 'behavior placementa', a kako se ni gledatelji nešto baš ne bune, očito je da se i oni slažu. Tako je u samo jednom tjednu na NBC-ju, predvodniku ovog trenda, u seriji 'Zakon i red' skupina detektiva istraživala prijevare unutar programa 'reciklaže automobila' 'Cash For Clunkers', medicinska sestra u serijalu 'Mercy' organizirala skupno putovanje biciklima, a Al Gore osobno došao obilježiti 'zeleni tjedan' na '30 Rocku', dok su u 'The Office' pojedini likovi odjednom postali opsjednuti recikliranjem svog smeća. Krajem prošle godine u seriji 'Trauma' medicinsko osoblje pozove vozač hibridnog automobila, a nakon kraja te epizode emitirao se oglas trgovačkog lanca Wal-Mart koji je reklamirao zdravu, lokalno proizvedenu hranu, zguranu na ponudu njihovih manje-više GMO polica.

Cilj takve propagande jest, dakle, ponukati gledatelje da emuliraju ponašanja likova iz njihovih najdražih serija, istodobno prodajući minutažu za oglašavanje onim tvrtkama koje svoje brendove žele vezati uz socijalno osviješteni zabavni program, odvajajući se od modela 'guranja u grlo' koje je imao klasični 'product placement', ali sa svejedno očitom, ma koliko i prikrivenom porukom iza naizgled nevinih scena, poput one u kojoj Tina Fey u '30 Rock' baca plastičnu bocu u reciklažnu kantu ili kada se usred istrage 'Zakona i reda' u uredu mijenjaju obične žarulje za one koje štede energiju.

Al Gore u '30 Rock'
'Suptilno slanje poruka 'mejstrimizira' ih, a 'mejnstrimizacija' je učinkovit način za prenošenje poruke', objašnjava Lauren Zalaznick, predsjednica NBCU Women & Lifestyle Entertainment Networks, koja nadgleda ovaj veliki i ambiciozni projekt – nije čudo da je NBC, prije FOX-a, CBS-a i ABC-ja, drugih velikih TV mreža koje preko izvoza svojih serija i filmova oblikuju slobodno vrijeme provedeno uz televiziju čak i u Hrvatskoj, prvi shvatio potencijal novog trenda: upravo je NBC još 2007. pokrenuo 'zeleni tjedan' u svom programu, nakon analize tržišta koja je pokazala da su kupci spremniji trošiti na proizvode koji se, ako već nisu, onda barem čine 'ekološkima', što im je donijelo dodatnih 20 milijuna dolara od oglašavanja.

'Postoje dvije vrste propagande – racionalna propaganda koja podržava akciju koja je u skladu s prosvijetljenim osobnim interesom onih koji je proizvode, ako i onih kojima je namijenjena, kao i iracionalna propaganda koja nije u skladu ni sa čijim osobnim interesom, ali jest diktirana i usmjerena ka strasti', pisao je prije više od pola stoljeća Aldous Huxley, a njegov veliki 'sljedbenik', teoretičar medija i kulturni kritičar Neil Postman, tu je izjavu smatrao jednom od rijetkih promašenih teza velikog britanskog pisca. Postman smatra da je razliku između 'dobre' i 'loše' propagande jednostavno nemoguće razlučiti, pa u eseju 'Propaganda' daje vrlo jasan primjer svojoj tvrdnji da je često neizvodivo procijeniti što je dobro i loše za pojedinu osobu:

'Uzmimo, na primjer, televizijsku reklamu koja nam govori da će nam pojedini lijek pomoći pri uklanjanju gnjavatorskih bolova u leđima. To se čini kao nešto što je u interesu svih, dakle, racionalna propaganda. Ali pretpostavimo da se kasnije otkrije da vas taj isti lijek, osim što vas riješi gnjavatorskih bolova u leđima, također riješi i zdrave jetre. Je li reklama onda bila 'dobra' ili 'loša' propaganda u trenutku kada ste je čuli? Pretpostavljam da je bila 'dobra' kada ste je čuli, ali je postala 'loša' onda kada ste saznali za nuspojave lijeka. Ali kako korištenje lijeka nije u ničijem osobnom interesu, nije li onda reklama bila 'loša' propaganda od samog početka?'

Nema ništa loše, reći ćete, u tome da vas serije podsjećaju na to kako bi bilo zgodno vježbati, jesti zdravo i ne bacati smeće kroz prozor, ali na kraju dana uvijek ostaje visjeti pitanje – gdje je granica?
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više