POBIJEDILA JE IPAK PJESMA

Ana i Jacques na tronu raspjevanih zvijezda

01.05.2010 u 22:40

Bionic
Reading

U prvom ženskom finalu showa 'Zvijezde pjevaju', Tamara i Marko te Ana i Jacques u furioznom su ritmu ponovili dvije pjesme iz dosadašnjih epizoda te otpjevali po jednu novu. Na bini su im se vrlo simpatičnim duetom pridružili i Barbara i Duško te ostali sudionici showa. Na kraju je, rekli bismo, pobijedila pjesma

Duško i Barbara uveli su nas u prvo žensko finale izuzetno opuštenim i nonšalantnim uvodnim razgovorom i vrhunskom poslasticom, duetom 'Što to bješe ljubav'. Njihove pozicije zauzeli su Tamara i Marko, pjesmu 'Bilo mi je prvi put' Novih fosila otpjevavši drugi put. I žiri je zaključio da je prvi 'prvi put', koji su otpjevali prošli tjedan bez vježbe, bio bolji. Scenski, pjesmu su oblikovali naglašeno intimno, okrenuti jedno drugom, a pjevački su bili usklađeni i vrlo korektni. Tek je Tamara početne dijelove refrena gutala, a u drugom je, poskočivši tijelom, poskočila i glasom, uletjevši u naglašeni falš.

Ana u šljokicama mjesto lavovske grive i Jacques u šarmantno diskretnom plesnom koraku, odlučili su ponoviti pjesmu 'He Lives In You' iz 'Kralja lavova', kojom su zaradili prvu desetku u showu. I dobro su odabrali, jer je Ana i ovaj put pjesmu otpjevala lavovski, uz vrhunsku Jacquesovu asistenciju. Žiri je izvedbu zaokružio čistom desetkom pa puta četiri.

U furioznom ritmu uslijedili su Tamara i Marko s 'Peace Of My Heart' Janis Joplin, u kojemu je Tamara opet, vidljivo opuštena, dosta falšala, pokazavši kako joj puštanje glasa ne leži najbolje. Istina, pjesmi nije nedostajalo temperamenta i scenske energije, a falševima su kroz prste progledali i članovi žirija, davši im prvu desetku u cijeloj sezoni te je umnoživši četiri puta.

Da je ritam prvih dvaju krugova bio furiozan, pokazuje i Jacquesov komentar prije drugog nastupa: 'Jedva smo se uspjeli presvući. Mene su odijevale četiri kostimografkinje.' Ana i Jacques za drugu reprizu odabrali su 'My Baby Just Cares For Me', Nine Simone, koju je Ana odlično otpjevala, bez falša, a s puno energije, pokazavši i snagu glasa, nekoliko puta natpjevavši i samog Jacquesa.

Za treću pjesmu Tamara i Marko odabrali su njezinu pjesmu imenjakinju, 'Tamara' grupe Magazin. I ovdje je voditeljica lelujala, na trenutke pobjegavši u promuklost i pjevačku monotoniju, ali je simpatičnim scenskim nastupom podigla opći dojam.

Nakon lakonotne 'Tamare' uslijedio je 'glazbeni gigant', talijanski klasik 'Parla mi d' Amore Mariu', u kojem je Jacques pokazao svu raskoš svog pjevačkog talenta. Ana mu je dijelom dobro parirala glasom i emocijom, koju nije uspjela kontrolirati do kraja te je potekla i suza, što joj mi nismo zamjerili, ali ljuti Rajko i Hus itekako jesu.

U žiriju, Vanna je opet bila počesto zbunjena u pojmovima i nepotrebno oštra na riječima, zamjerivši Marku i Tamari što su izabrali pjesmu Magazina, a Ksenija je zadržala ulogu dobre majke te je bila topla i afirmativna, ali i u pravom trenutku stručna. Što se tiče muškog dijela žirija, Rajko je bio minimalističan na riječi, duhom pomalo dalek, da bi u trenutku puknuo u ljutnji, a Hus na trenutke opušten, na trenutke nejasno strog.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedio je rezime sezone uz osvrt na sve sudionike koji su se pjesmom 'Za dobra stara vremena' još jednom predstavili publici u studiju i pred televizorima. Pervan je dokazao da nije zaslužio ekspresni ispad te da je imao mnogo toga ponuditi publici, Meštar potvrdio da je zalutao u emisiju, a Viktor napokon odbacio tremu koja ga je pratila cijelim tijekom sezone. Mare je još jednom ukazala na 'korpulentnost' glasa, Ines pjesmu glumački okrenula na šalu, a Boris još jednom pokazao da je najkvalitetniji natjecatelj ove sezone. U jednom trenutku, zagrlili su se Pervan i Boris, što je simbolično povezalo dvojicu najvećih gubitnika 'glasačke kutije'. Upravo koncept glasanja bio je najveći problem showa te nekoliko puta nikako nije prošao test, u najmanju ruku zbunivši rezultatima.

Prošlotjednim gubitnicima te favoritima (i) žirija od početka sezone, Borisu i Ivani, producenti su se na neki način ispričali (ili mi to tako želimo vidjeti) davši im mogućnost da otpjevaju još jednu pjesmu. Izbor je pao na 'Nek te zagrli netko sretniji', a u duetu im se pridružio Ivanin prošlogodišnji partner Luka Bulić.

Nakon finala punog dinamike, brzinski je stiglo i proglašenje, a na kraju je, rekli bismo, ipak pobijedila pjesma. Uprkos Tamarinoj i Markovoj simpatičnosti, mladosti i lepršavosti, Ana i Jacques kroz cijeli show su pjevački bili na višoj razini te su se zasluženo popeli na tron. Sam show zadržao je veselu i ležernu atmosferu kojoj su pridonijeli vrlo uigrani Barbara i Duško. Također, održao je dinamiku bez pretjeranih filozofiranja i forsiranja napetosti te, zaključno, zadržao titulu ponajbolje televizijske zabave.

Ana i Jacques: He Lives In You