TV TRBUHOM ZA TELEVIZIJOM

Goli kuhari – zaboravite na hrenovke, učite od najboljih!

Jamie Oliver otputovao je u SAD i izazvao kontroverze učeći djecu i odrasle kako da odčepe svoje žile, a Gordon Ramsay i Anthony Bourdain, manijakalni psovač i bivši panker koji putuje i jede, imaju nove sezone svojih popularnih serijala na kablovskoj

Čini se da je nakon Obamine kampanje i predsjedničke pobjede, bez obzira koliko sve to skupa imalo veze sa stvarnošću, a koliko s pomalo blesavim, ali i uspješnim brendingom, pojam 'revolucije' ponovo postao iznimno popularan u Americi – toliko da je čak i Jamie Oliver, iako Britanac protiv kakvih su nekoć davno upravo Ameri dizali svoju veliku revoluciju, odlučio revolucionirati američku provinciju te spasiti bratski prekooceanski narod od izumiranja prežderavanjem. Nakon što smo ga upoznali još 1998. godine kao Golog kuhara, simpatičnog mladića koji je frfljanjem i zabavom među kuhinjskim aparatima zauvijek promijenio (štoviše, upravo revolucionirao) gledanje kuhanja na televiziji, a potom poluuspješno eksperimentirao i sa svojim programima spašavanja neprilagođene britanske djece kroz restoranske kuhinje, Oliver je sada spojio svoje dvije životne misije u jednu te stvorio novi serijal – 'Food Revolution'.
'Food Revolution'


Drugim riječima, uputio se u novu veliku avanturu – spakirao je salatu u kofere i krenuo u SAD, ne bi li na kanalu ABC pokazao kako se mogu spasiti djeca i odrasli stanovnici grada Huntingtona, u državi West Virginia, statistički jednog od najnezdravijeg gradova u zemlji, mjesta u kojem šeću odrasli dimenzija trudnog nosoroga, a klinci u školi bivaju dresiranima za to kako da doručkuju masne pizze, prisiljeni gutati kruh čak i uz tjesteninu i rižu. Povrće? Što je to? Većina djece ne zna prepoznati ni paradajz. Osim ako nije iscijeđen u formi kečapa na nekoj od kalorijskih bombi serviranih na tanjuru.

Naravno, kako je ovo ipak američki serijal, premijerno prikazan na mreži ABC s impresivnim rezultatima od nekoliko milijuna gledatelja, tu su svi elementi koji američki reality čine prečesto negledljivim – namještenost, pretjerivanje, glumatanje i stalna potreba za luđačkom dramom koja se mora stvoriti tamo gdje je i nema, zbog čega znate biti tako iritirani da biste najradije zavitlali ekspres-lonac u ekran. Ali je u isto vrijeme prilično zarazan i zabavan pa se nemojte čuditi da se, ako ga počnete gledati, nađete u situaciji čekanja svake sljedeće epizode. Ako ništa drugo, barem da izbrojite izgubljene i stečene kilograme...

www.realitytvmagazine.com

Iste boljke obilježile su i čuveni 'Kitchen Nightmares', upravo sada u finalu treće sezone prikazivanja, pretjeranu i neuvjerljivu, ali svakako prljaviju i zabavniju američku verziju poznatog, daleko 'umjerenijeg' serijala 'Ramsay's Kitchen Nightmares' (koji je 2004. krenuo na engleskom Channelu 4), hit-serije još jednog slavnog britanskog kuhara koji je umjesto imidža mladića iz susjedstva izgradio svoju karijeru na graničnoj psihopatologiji, urlanju, vrijeđanju, provociranju i divljačkom psovanju svega što mu se nađe na putu (ili bolje reći, u kuhinji i restoranu). Ali onako, sa šarmom.

Gordon Ramsay je posljednjih nekoliko godina postao toliko velikom medijskom zvijezdom da se pretvorio u praktički najzaposlenijeg kuhara na svijetu – paralelno je štancao po četiri televizijska serijala, dva za američko i dva za britansko tržište (dvije verzije 'Kitchen Nightmares' u kojem agresivno spašava posustale ugostiteljske objekte i dvije verzije 'Hell's Kitchen', kuharskog talent showa s 'Big Brother' tendencijama), usput snimajući i 'The F Word' kod kuće. Koliki je trag ostavio, najbolje govori to da se netko dosjetio stvoriti i hrvatsku inačicu 'Kuhinjskih noćnih mora' pa unajmio 'pohrvaćenog Francuza' Stephana Macchija da glumi Ramsayja u RTL-ovoj 'Jezikovoj juhi' – naravno, s jednakim uspjehom kakav je imao i Damir Lončar kao hrvatski Al Bundy. Dobro, možda ipak malo gledljivijim...

'Kitchen Nightmares'
U međuvremenu, stari panker i bivši ovisnik, avanturist, ljubitelj gonzo novinarstva i svjetski poznati kuhar Anthony Bourdain, još jedan 'chef' prisutan kako na hrvatskim kablovskim programima, tako i u knjižarama, u kojima možete pronaći njegove knjige 'Dosje kuhinja' i 'Kuharovo putovanje', i dalje uspješno spaja svoje dvije strasti – žderanje i putovanje – u jedan zabavan miks, a njegov putopisno-kulinarski serijal 'No Reservations', koji je krenuo 2005. na Travel Channelu, kao proširena i skuplja verzija fenomenalnog serijala 'A Cook's Tour' (Food Network, 2002), sada je dogurao već do šeste sezone. Nažalost, bez posjeta Hrvatskoj i njezinim loncima i tanjurima...

Televizija je u međuvremenu postala posve zatrpana showovima i serijalima vezanima uz hranu, poput natjecateljskih kao što su 'Man Vs Food' i 'Food Wars', a uz silne 'gole kuhare' caruje i sve veći broj kuharica, kao što su Nigella Lawson, Giada de Laurentis, Rachel Ray...

I hrvatski se ekvivalent ovog trenda, Ana Ugarković, također pokazao iznimno popularnim i isplativim, a osim toga, Veljko Barbieri i tihi povratak Steve Karapandže (knjiga 'Moji najdraži recepti') dodatni su dokaz da je kulinarska opsesija zahvatila i hrvatski medijski prostor, servirajući nam recept za receptom, za sve one koji uspijevaju izbjeći sudbinu pučke kuhinje. Sramota bi bila da uz sve to i dalje ne znate skuhati ništa osim hrenovki...
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više