ZABRANJENO VOĆE?

Tabui modernog društva

24.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Tetoviranje očne jabučice, kirurška ugradnja rogova te rascjepljivanje jezika samo su neki od načina kojima se pojedinci žele uzdići iznad mediokriteta nametnutog društvenim normama. Iako moderna društva dopuštaju sve veće slobode, takve izraze osobnosti prihvaćaju na vrlo tradicionalan način – smatraju ih tabuom

Društvena zabrana aktivnosti koja se smatra neprimjerenom (iliti tabu) nevjerojatnom se brzinom uvukla u vokabular i kulturu zapadnog svijeta. Otkad je James Cook u 18. stoljeću upoznao Europljane s ovim terminom polinezijskih naroda, značenje i težina tabua ostali su gotovo nepromijenjeni, do te mjere da o mnogim društvenim zabranama više ne razmišljamo kao o tabuima. Među njima su, primjerice, prehrambene zabrane poput izbjegavanja mesa i drugih namirnica pri izboru luksuza vegetarijanske prehrane ili pak košer hrane te zabrana koju katolička crkva stavlja na seksualne odnose prije svetog sakramenta braka.

Nijedan tabu nije univerzalan, no nekoliko ih se, poput zabrane kanibalizma ili incesta,  pojavljuje u većini društava svijeta. Istovremeno je za tabu karakteristično da se u kulturi zadržava dugo nakon što stvarni razlog iza zabrane prestane postojati, a upravo zbog toga znanstvenici smatraju da tabui otkrivaju povijest naroda ondje gdje nedostaje opipljivih dokaza te upućuju i na povezanost drevnih kultura s današnjom. Zanimljivo je da većina današnjih iskazivanja osobnosti mimo društvenih norma zapadnog svijeta povlači svoje korijene iz običaja tradicionalnih kultura.

Quille de Sade prvi je čovjek koji je tetovirao bjeloočnicu

Jedan od češćih primjera je tetoviranje, u zapadnom svijetu sve više prihvaćeno u svim svojim ekstremima. Tradicionalno je tetoviranje imalo religijske i magijske funkcije, označavalo je pripadnost određenoj skupini, a kao forma umjetnosti tetovaže su ukrašavale tijelo onog tko ih nosi. Iako se danas uglavnom sreću tetovaže isključivo ukrasne prirode, dublja značenja i nadnaravna svojstva još uvijek se pripisuju nekim ukrasima na tijelu, ali najčešće označavaju pripadnost određenim skupinama. Među zloglasnim primjerima su tetovaže cijelog tijela kakvima se diče Yakuze, članovi japanske mafije ili pak oznake pripadnosti jednoj od brojnih američkih bandi, a dovoljno je i sjetiti se podlaktica naših očeva i djedova s nevješto istetoviranim 'JNA 1969' i sličnim motivima.

Nekada smatrano ukrasom devijantnih skupina, danas je tetoviranje postalo mainstream dozvoljen čak i srednjoškolcima. U vrijeme invazije reality showova koji po definiciji prelaze granice ukusa i dopuštenog ponajviše u smislu seksualnih sloboda, i tetovaže su našle svoje mjesto na televiziji kroz seriju Miami Ink. Serija privlači nove sljedbenike brzinom svjetlosti iz jednostavnog razloga - tetovaže su kul, što najbolje prikazuje upravo 'Miami Ink', a uz sve nedaće i drame koje se događaju u spomenutom salonu za tetoviranje, njegovi glavni akteri prikazani su kao moderni urbani umjetnici 21. stoljeća.

Upravo nam televizija, u svojoj izvornoj funkciji prozora u svijet, otvara vidike prema stvarima koje su nam donedavno bile nepoznate ili čak zastrašujuće te dostupne svega šačici privilegiranih. Prikazujući dokumentarce o tradicijama raznih plemena diljem svijeta, urbana kultura se putem televizije upoznala s novim oblicima tjelesne umjetnosti, pa se, primjerice, u svijetu tetoviranja izrodio smjer takozvanih tribal tetovaža. No ponekad nam televizija na isti način čini dostupnima običaje koje nismo spremni prihvatiti kao društvenu normu.

Dugi ženski vrat u Burmi se smatra oličenjem ljepote

Pripadnici brojnih tradicionalnih kultura modificiraju svoja tijela kako bi zadovoljili ideal ljepote ili kako bi simbolizirali inicijaciju u određenu grupu ili dobnu skupinu. Dok smo fascinirani ženama Burme koje izdužuju vratove metalnim obručima, zgražamo se ili podsmjehujemo operativnim zahvatima za uljepšavanje i pomlađivanje, pogotovo ako se radi o muškarcima, pa čak i kad ih gledamo u primetime serijama kao što je Pod nož, koja bi prije svega nekoliko godina vjerojatno bila zabranjena.

U rastućem trendu uljepšavanja plastičnim operacijama, muškarci sve više zauzimaju mjesto na operativnom stolu, često povećavajući stražnjice te mišiće ruku i nogu posebnim implantatima. Za razliku od silikonskih umetaka kojima žene povećavaju grudi, muški implantati izrađeni su od čvršćeg, gumiranog silikona koji se modelira kako bi glumio tonus mišića. Sve popularniji trend muških implantata obuhvaća sve dijelove tijela, uključujući i testise i penis. Naravno, kao u svemu, i u ovakvom ukrašavanju tijela skloni smo pretjerivanju. Ukoliko smatrate da će vas to učiniti ljepšima i privlačnijima, danas možete ispod kože čela ugraditi teflonske rogove ili pak ukrasiti kralježnicu metalnim šiljcima koji nalikuju na zmajev ili dinosaurov hrbat. Japanci, svjetski prvaci u pretjerivanju, ugrađuju u svoja tijela implantate koje kasnije modeliraju u, primjerice, američke krafne. Kad se tome doda tetoviranje cijelog lica ili pak očne jabučice, društvo odlučuje povući crtu ukusa i prihvaćanja.

Određen proces osobne preobrazbe prilikom inicijacije mlađih u svijet odraslih i u našoj je kulturi uobičajen. Vjerojatno ne postoji tinejdžer koji ne želi istaknuti svoju osobnost manjim ili većim buntom u obliku neobičnih odjevnih kreacija, bojanja kose ili tetoviranja. No većina nas je sretna što nije morala proći ceremoniju odrastanja koju prolaze mladići plemena Papue Nove Gvineje. Da bi postali muškarci, koža im se mora transformirati u formu krokodila, a to postižu zarezujući se stotinama puta po tijelu te se mažući posebnom supstancom kako bi se posjekotine inficirale i zacijelile u što veće ožiljke koji podsjećaju na krokodilsku kožu. Pritom je bol tolika da budući muškarci doživljavaju halucinacije te padaju u nesvijest.

Ponovno prelazeći granice tabua, poneki zapadnjaci si priušte slične načine inicijacije u svijet odraslih ili u određenu skupinu, s razlikom da ih društvo na to ne primorava, nego sami izabiru razne oblike sakaćenja. Ukrašavanje tijela urezivanjem raznih motiva, poznato kao skarificiranje, već je stara fora u svijetu tjelesnih modifikacija. Zaljubljenici u bol i ljepotu ožiljaka sve češće ukrašavaju tijela žigosanjem. Motivi iza paljenja vlastitog mesa su različiti – neki to smatraju jednostavno lijepim, dok drugi na taj način žele pomaknuti vlastite granice duhovne svijesti ili tjelesne izdržljivosti. Bez obzira na motive, društvo teško nalazi ljepotu iza takvog ukrašavanja.

Tabua je u modernom društvu pregršt, a njima se pozabavio National Geographic svojim serijalom jednostavnog naziva Tabu. Odvest će vas preko ugodne zone i kulturnih granica u istraživanje običaja koje neke kulture prihvaćaju, dok druge zabranjuju ili ih se čak gnušaju te vam otkriti na što su sve ljudi spremni kako bi postali muškarci, zauzeli određeni položaj u skupini ili jednostavno bili drukčiji. Koliko god nas ponekad prelaženje granica šokiralo, serijali poput 'Tabua' nam pomažu da se bolje upoznamo sa svijetom oko nas te da shvatimo što stoji s one strane zastrašujuće zabranjene zavjese koju su tek rijetki spremni prijeći.

Ne propustite: