SUPERTALENT

'Preslatka mala čudovišta' i hrvatska Judy Garland

09.10.2009 u 21:33

Bionic
Reading

Ovoga petka u Supertalentu pjesmom su nas oduševili djevojčica Monica Rogić i umirovljenik Mario Filipi te sva sila plesnih talenata, od vatrogasca Tomislava i njegove virtuozne capoeire do odlične plesne skupine Unit X i plesnih klaunica Ivane Cohe i Jasne Blitve

Supertalent je i ovoga petka prošetao hrvatskim gradovima, potvrdivši onu staru da se svaki Hrvat rađa s barem jednim talentom. A da nisu svi na istu stranu 'vudreni' potvrđuje čitava lepeza talenata (i promašaja). Tako smo, uz standardne slavuje i lakonoge srne, imali prilike vidjeti i čuti neke vrlo zanimljive talente poput fućkanja, plesnog klauniranja, rock'n'roll 'gajdiranja', psećeg plesa i dizajnera koji je promašio adresu i umjesto na Cro a porteru završio na Supertalentu.

Hrvatska Judy Garland, raspjevani umirovljenik i pokoji čudni talent

Monica Rogić oduševila je na samom početku

Gotovo na samom početku ovotjednog showa prvi pravi talent! Nakon djevojke na štangi i promašenog pjevača (pre)razigrana glasa, publiku i žiri oduševila je 12-godišnja djevojčica Monica Rogić, koja je svojom interpretacijom pjesme 'Somewhere Over the Rainbow' stala rame uz rame slavnoj Judy Garland. Ili se to barem nama tako učinilo. Ne padajući u interpretacijske euforije koje bi prizvale greške, Monica je klasik iz 'Čarobnjaka iz Oza' otpjevala čista glasa i jasne emocije, što je znao prepoznati i žiri, ustavši kako bi joj zapljeskao. Oduševljeni Dubravko Merlić njezin nastup opisao je: 'Kao da se izgubio prostor i ostala si samo ti. Predivno, predivno!'

Uslijedio je mješoviti blok s pokojim promašenim talentom, zatim slobodnim nogometašem Miranom Pirnerom, čijim pogreškama su kumovale trema, vlaga u zraku i strogi pogled šefa žirija, te jednom vrlo zanimljivom ritam mašinom u ustima Dine, poznatijeg pod imenom Tremens, iz grupe Deliricum. U njegovom oralnom talentu Rene Bitorajac je uočio spas za novčano posrnule bendove: 'Jedan čovjek je bubanj, violina, bas i vokal, zamisli koliko novaca ušparaš.'

Mlađahnoj Monici u pjevanju je najbolje parirao najstariji natjecatelj, gospodin Mario Filipi (59), umirovljenik koji je bio snimatelj i branitelj te je u ratu ostao bez ruke, a sada je odlučio s javnošću podijeliti svoj dugotinjajući talent – pjevanje. I oduševio sve. I on, kao i Monica, nije stao pred publiku da joj pokaže raskoš svog moćnog glasa, već je u pjesmu 'Sunny Boy' pretočio golemu količinu emocija koje su izvedbi dale punu snagu. Učinilo nam se da bi gospodin Marko u sljedećim nastupima, a vjerujemo da će otići do kraja, mogao pokazati još puno toga. Mariju i Monici bismo mogli pridružiti i, iako koju stepenicu niže, 'ženu u crvenom' Miru Šimić, koja je izabrala tešku pjesmu iz 'Fantoma u operi', u kojoj je ipak uspjela pokazati djelić svog talenta te Zrinku Hranjec, koja je izvedbom klasika 'Nights In White Satin' na tragu Joan Baez (samo idejom, ne i izvedbom) zadovoljila više žiri nego gledatelje.


Zemlja pleše

Dinamični i virtuozni u pokretu - Unit X

Sudeći po Supertalentu, čini se da Hrvatska nije zemlja slavuja, iako ih ima, ni nogometaša, biznismena i čega-sve-ne, već plesača. Sa svih strana i u svim kombinacijama i tehnikama u petak su napadali scenu, u jednom nas trenutku oduševljavajući, u drugom čudom čudeći. Od onih koje ćemo gledati u drugom krugu i tome se veseliti moramo spomenuti vatrogasca Tomislava koji je svojom capoeirom, tehnikom na granici plesa i borbe, oduševio sve. A Ninu Badrić u jednom trenutku i dobro prestrašio. Također, tu je i odlična grupa Unit X koja je usklađenošću, odličnom tehnikom i jako dobrom koreografijom uspjela podići već umorne članove žirija da im zaplješću. Igor Mešin iz prikrajka je rekao da su upravo oni njegovi favoriti, a Nina im je ponudila prolaz do finala ako je nauče plesati.

Treba spomenuti još nekoliko vrlo dobrih grupa poput Showteama, Ritma ulice i grupe Venera koja je koristila nošnje i elemente makedoskog ora, te  najšarmantniji nastup večeri, 11-godišnje Ivanu Cohu i Jasnu Blitvu koje su otplesale i otklaunirale 'Šaljivi ples' uz poneki element ritmike i gestovnog vica te obilje vesele energije. Nakon nastupa Merlić ih je vrlo simpatično okarakterizirao kao 'dva preslatka čupava mala čudovišta koja su potpuno okupirala našu pažnju', time rekavši sve. Za kraj, kao šlag na talentiranu tortu, mlađahni Debora i Marijan otplesali su nekoliko latinskoameričkih plesova, oduševivši tehnikom, energijom i ritmom te začudivši činjenicom da je Marijan rođen gluh, a pleše isključivo prateći Deborin ritam.

Sve te silne talente (znamo kako je s talentiranim ljudima - ego im u pravilu utrostručuje sam talent) odlično je vodio Dubravko Merlić, s uravnoteženom strogoćom koja bi poput maskare pala tijekom svakog odličnog nastupa. Nina i Enis su vrlo dobro odrađivali svoje uloge emotivke i komedijaša, a Igor i (posebice) Rene bili su vrlo smiješna pozadina. Sve u svemu, Supertalent osim gomile talenta i dalje nudi gomilu zabave.

 



Monica Rogić: 'Somewhere Over the Rainbow
'