TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

RTL-ovsko forsiranje Dreleta postalo je rubno podnošljivo

17.12.2014 u 11:22

Bionic
Reading

I prije se vidjelo da RTL jednostavno obožava Dreleta. Angažirali bi ga kao voditelja svaki put kada bi im trebao netko 'općepraktični' smiješan na način koji to 'raja voli' i nisu se previše zamarali time odgovaraju li Dreletove voditeljsko-humoristične vještine konkretnom sadržaju na kojemu radi. No u posljednje su vrijeme posljedice RTL-ove naklonosti Dreletu postale rubno podnošljive. Zbog njih ga gledatelji ove TV kuće petkom gledaju ČETIRI SATA u kontinuitetu. Uz takav se spektakl čovjek obraduje pauzi za rezultate Eurojackpota

Nemam ništa protiv Davora Dretara Dreleta kao osobe, majke mi preko Romanije. Dapače, svaki put kad ga vidim ili čujem, to me istoga trenutka vrati u djetinjstvo i ranu mladost, kada bi me roditelji vikendom vukli po raznim izletima u okolicu Zagreba, a na kojim bi se izletima 'u prirodu' (čitaj: roštilj i gemišt u dvorištu nečije poluizgrađene vikendice) uvijek našao dežurni šaljivdžija. Sigurno znate o kakvom liku govorim. Onome koji bi inzistirao na tome da vam svaki put kaže da vas je pozdravio Pero, pa da vi pitate koji Pero. Ili o onome koji je volio pjevat sjela Mare na kamen studencu, stisla noge, ne da Nijemcu.

E, pa Drele je totalno takav tip. Dakako, njegove su fore nešto naprednije i prilagođene novijim vremenima, Mare se u njima ne opire Nijemcima, Pero je možda postao Đuro i rjeđe se u pošalicama o lošim autima spominje stojadin, no sve je to isti đir i Drele je bez ikakve sumnje preuzeo štafetu te vrste zezancije za dvajsprvo stoljeće. RTL pak misli da je dotični najbolja stvar koja se hrvatskom humoru dogodila još od viceva o smrti druga Tita.

I sad, iako protiv Dreleta kao osobe zbilja nemam ništa, čak bih i shvatila zašto je kao voditelj tako primamljiv televizijskoj kući koja najviše od svega voli udovoljavati onoj gomili na izbočenom dijelu Gaussove krivulje, u zadnjih je xy tjedana RTL-ovsko forsiranje Dreleta postalo rubno podnošljivo. Nađete li se kojim slučajem petkom navečer pred televizorom na kojemu se vrti program ove televizijske kuće, bit ćete počašćeni s ni manje ni više nego gotovo četiri sata Dreletovih voditeljskih bravura, najprije u kvizu 'Pet na pet', a zatim u glazbenoj hit-paradi 'Hrvatski broj jedan'. Nisam, doduše, sigurna zašto bi si ijedan gledatelj priuštio takvu torturu a da pritom na daljinskom upravljaču ne pritisne UBIJ ME, ali ima nas svakakvih.

O dvije emisije kojima caruje u ovome članku obrađeni voditelj vjerojatno već svi sve znaju pa neću previše duljiti, nego samo zaključiti da je, recimo, u kvizu 'Pet na pet' Drele čak i manji problem. Riječ je, naime, o iznimno glupom konceptu, koji je u inozemstvu poznat pod naslovom 'Family Feud', prikazuje se već tristo milijardi godina i sa svakim danom postojanja sve glasnije ističe potrebu eliminacije ljudskog roda s ovog predivnog planeta koji zbija nije zaslužio da ga gaze mozgovi koji vole gledati i sudjelovati u takvim idiotarijama. Da stvar bude gora, u novoj sezoni toga kviza na RTL-u su uvedena i neka 'poboljšanja' pa se sada u njemu ne natječu samo obitelji, nego i pripadnici hrvatskog javnog života, podijeljeni u skupine nadasve maštovitih naziva, kao što su piciginaši, susjedi i, nemam pojma, logički pozitivisti (jednako je smisleno). Drele je, dakako, osim voditelja i glavni klaun koji ih potiče na ludu zajebanciju iz rubrike reci fen - tata ti kreten jer se to tak šika i kod njega i kod RTL-ovaca.

'Hrvatski broj jedan' pred kvizom 'Pet na pet' ima dvije prednosti, od kojih je glavna ta što se prikazuje samo jedanput tjedno ('Pet na pet' je - avaj majko! - na programu svaki radni dan), a sporedna ta da se u toj emisiji izvode i muzičke numere, koje, koliko god ponekad užasne bile, barem privremeno prekidaju golemu smješnoću iz studija. No 'Hrvatski broj jedan', kao što sam nedavno pisala, pati od hrpetine drugih problema, među kojima je i onaj koji itekako uključuje Dreleta, a sastoji se od toga da ga postavlja u ravnopravan razgovorni položaj s ljudima koji čak i nekog vraga znaju o glazbi pa ispada ponižavajuće i retardirano kada o glazbi nešto počnu pričati e da bi koju sekundu bili prekinuti pošalicom u stilu e, da, znam ja to, mi smo to pjevali DJEVOJKO U SUKOBU S TITOM, POKRAJ RIJEKE ŠTO POVRAĆAŠ (ne, nitko nije rekao BAŠ TO, ali navodim kao ilustraciju).

Dok u slučaju kviza 'Pet na pet', koliko god mi se njegovo postojanje u galaksiji činilo potpuno bespotrebnim, čak donekle i shvaćam uvođenje Dreleta kao voditelja jer kakav koncept, takav voditelj, u 'Hrvatskom broju jedan' najiskrenije ne razumijem. Je li to ona standardna hrvatska boljka, izašla iz kompleksa da nam se stalno (opravdano ili neopravdano) spočitava loš humor u javnom diskursu, a zbog koje producenti i ini glavni i odgovorni svega života u medijima inzistiraju da u svakoj emisiji, intermezzu, reklami, dokumentarcu i prijenosu mise nešto mora biti smiješno i netko se mora nekog đavla glupirati? Je li to igranje na gledanost po sistemu 'aha, Drele, svi znaju za njega, ajmo ga ubacit pa da se zakače za ime'? Je li nekome samo prokrvarila žila u mozgu? Nemam pojma.

Koji god bio razlog, preklinjem RTL da još jedanput razmisle o svemu. Da je Drele i najduhovitiji voditelj na svijetu - a nije - od ovolikog bi se angažmana istrošio i postao naporan. Ako baš morate u svakoj zabavnoj emisiji imati voditelja koji s više ili manje prava u CV pod profesiju stavlja 'komičar', prokopajte malo među bulumentom mladih domaćih stand-upovaca, garantiram vam da ih ima na bacanje koji bi mogli biti jednako nesmiješni kao i Drele. Ako je pak riječ o onoj žili, nadam se da ste potražili liječničku pomoć, da će sve dobro završiti i da ćemo jednoga dana svi zajedno jesti roštilj i prenositi pozdrave od Pere u dvorištu nečije vikendice.

Do tada - malo o'ladite s Dreletom. Kviz je fakat dovoljan.