MOĆ, VLAST, INTRIGE...

Ove političke TV serije ne smijete propustiti

17.12.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Svijet politike prepun intriga, borbi za vlast različitih sukobljenih strana i, naravno, ljubavnih zapleta poslužio je kao inspiracija za mnoge TV serije

One koje su smještene u svijet politike čine se kao omiljena tema mnogim scenaristima, ali i gledateljima, kao što su 'Zapadno krilo', 'Američka predsjednica' s uvjerljivom Geenom Davis u ulozi prve potpredsjednice MacKenzie Allen, a koja postaje i predsjednica; 'The Final Cut', u kojem Kelsey Grammer ('Fraser') tumači gradonačelnika Chicaga, i briljantna danska serija 'Borgen' s odličnom Sidse Babett Knudsen

Prisjetili smo se nekoliko novijih TV političkih serija koje će vas sigurno (ako već nisu) u ovim sve hladnijim danima zarobiti ispred malih ekrana!

358802,358661,358530,358444'Državna tajnica' (Madam Secretary): Ova serija prati novi televizijski trend u kojem glavne uloge imaju jake žene u politici. Prije samo pet godina jedina serija o ženi u politici bila je 'Dobra žena' o supruzi guvernera preljubnika, a danas je sve više TV heroina koje kroje svjetsku politiku i rješavaju globalne krizne situacije u udarnom televizijskom terminu. Oskarovac Morgan Freeman izvršni je producent ove nove serije na Pickboxu, čija se radnja odigrava u Bijeloj kući. Téa Leoni ('Španjolski engleski', 'Gola istina'), inače supruga Davida Duchovnyja, glumi Elizabeth McCord, novoimenovanu američku ministricu vanjskih poslova koja je naslijedila ured i poslove svojeg prethodnika nakon što on pogine pod sumnjivim okolnostima.

Nova CBS-ova serija u SAD-u je premijerno prikazana 21. rujna, a od 19. listopada ekskluzivno je dostupna na Pickboxu u rubrici Hotbox. Freeman, jedan od 10 glumaca s najvećom zaradom te koji u filmskoj industriji ima kultni status, nada se da će serija ponoviti uspjeh 'Zapadnog krila'. McCord (Leoni), odvažna i odlučna novoizabrana ministrica vanjskih poslova najmoćnije države na svijetu, kao svaka suvremena žena rastrgana je između posla i obitelji dok suradnici neprestano propitkuju i sumnjaju u svaku njezinu odluku. Američki su gledatelji u liku Elizabeth prepoznali romantiziranu Hillary Clinton, ali za razliku od nje, Elizabeth ne samo da ne zanima predsjednička pozicija, ona čak nije željela biti šefica diplomacije. Ova nova CBS-ova serija s 12,66 milijuna gledatelja u Americi je po gledanosti pretekla čak i 'Dobru ženu', a nju je gledalo 11,20 milijuna Amerikanaca.

'Potpredsjednica' (Veep): Sjajan politički sitkom HBO-a potpisuje britanski TV majstor Armando Iannucci, najpoznatiji po seriji 'The Thick Of It' (2005), mockumentaryju o dnevnom funkcioniranju političkog ureda. U glavnoj ulozi u seriji 'Veep' (vošingtonski izraz za vice president) je Julia Louis-Dreyfus, najpoznatija po legendarnoj ulozi Elaine u 'Seinfeldu'. U seriji 'Veep' nadahnuto tumači Selinu Meyer, političarku koja stalno upada u brojne nevolje i teške 'neugodnjake'. Treba spomenuti i odličnu Annu Chlumsky u ulozi Selinine šefice kabineta, a igra je nekadašnja dječja zvijezda koja se proslavila u filmu 'Moja djevojka' s Maculayem Culkinom.

'Kuća od karata' (House of Cards): Ova višestruko nagrađivana TV serija odvija se iza kulisa moći, ambicije i korupcije suvremenog Washingtona. Temeljen na istoimenoj hvaljenoj BBC-jevoj miniseriji, ovaj televizijski hit britanski parlament zamijenio je američkim Kongresom u bezvremenskoj priči o političkim spletkama koje nadilaze granice država i nacija. Glavni junak je beskrupulozni Francis Frank Underwood, a maestralno ga je utjelovio oskarovac Kevin Spacey. Underwood je rođeni političar - dominantan, šarmantan, karizmatičan i nemilosrdan. On i njegova jednako ambiciozna supruga Claire (sjajna Robin Wright) ne prežu ni pred čim kako bi si osigurali put prema uspjehu.

'State of Affairs': Serija koja je nedavno imala svoju premijeru novi je projekt omiljene junakinje romantičnih komedija Katherine Heigl, glumice koja nakon angažmana u hit seriji 'Uvod u anatomiju' traži svoje mjesto u nemilosrdnom Hollywoodu. Zgodnu glumicu vidjet ćemo ovoga puta u posve drukčijoj ulozi – kao CIA-inu agenticu čiji je zadatak štititi prvu američku predsjednicu. Osim Katherine, u seriji glume Adam Kaufman, Tommy Savas, Chris McKenna, Sheila Vand i dr.

'Skandal' (Scandal): Ova serija producentice Shonde Rhimes ('Uvod u anatomiju', 'Privatna praksa'), koja se počela prikazivati prije dvije godine s velikim uspjehom, smještena je također u Washington, sam vrh svjetske političke moći, prenapučen sumnjivim tipovima svih mogućih vrsta - od diplomata i američkih moćnika željnih još većeg utjecaja do satelita raznih predznaka i pripadajućih lešinara... To je dakako jako pogodno tlo za skandale koje bi, naravno, bilo dobro pogurati što dalje pod tepih i prije nego što dospiju u javnost. A ako ih se mediji dokopaju, onda treba imati pri ruci nekog tko će najbolje znati sanirati štetu. To je zadatak za Oliviju Pope (Kerry Washington, najpoznatija po ulogama u seriji 'Bostonsko pravo' i filmovima 'Odbjegli Django' i 'Ray'), diplomiranu pravnicu koja svoje poznavanje zakona koristi za to da bude svojevrsna 'Katica za skandale'. Osim lijepe Kerry, u glavnim su ulogama Tony Goldwyn, Henry Ian Cusick, Jeff Perry, Columbus Short, Darby Stanchfield i dr.