TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Skoko razotkrio diletante koji vode školski restoran

17.12.2014 u 11:27

Bionic
Reading

U zabavnoj emisiji 'Jezikova juha' David Skoko ovog je tjedna na sebe preuzeo jedan vrlo ozbiljan zadatak - razotkrio je stanje u restoranu ugostiteljsko-hotelijerske škole 'Frankopan'. Naš kuhar-zabavljač u emisiji je odigrao ulogu istraživačkog novinara, a restoran u kojemu se uvježbavaju budući ugostiteljski stručnjaci ispao je tužan odraz stanja u državi

Na ulazu u restoran ugostiteljsko-hotelijerske škole 'Frankopan' u Zagrebu stoji kičasti kipić kuhara koji nema ruku. Kipić bi bio ružan i bez tog tužnog hendikepa, a ponajmanje se uklapa u monumentalni interijer restorana koji bi trebao odgajati buduće naraštaje kuhara, konobara i drugih ugostiteljskih stručnjaka. Kuhar i njegovo okruženje upali su u oko i Davidu Skoki, glavnom kuharu i kritičaru RTL-ove emisije 'Jezikova juha' u kojoj dotični obilazi domaće restorane te im ukazuju na nedostatke koje su previdjeli ili čak sami proizveli. Kičasti kipić bez ruku, monumentalno zdanje koje smrdi po vlazi, posuđe koje dugo nije pošteno oprano, jelovnik koji se nije mijenjao petnaestak godina, sudoperi ispod kojih voda curi kao na slapovima Krke, nedostatno osoblje, loši higijenski uvjeti... - sve je to svakodnevica ovog nekada legendarnog zagrebačkog restorana.

'Jezikova juha' obično je zabavna emisija. Svi se obožavamo zajedno s Davidom ljutiti na diletantizam domaćih ugostitelja, koji misle da mogu otvoriti restoran i 'derati' mušterije cijenama neprimjerenim za lošu hranu, svi se volimo zgražavati nad njihovom bahatošću i nestručnošću. No ovoga tjedna nikome nije bilo do smijeha. Ni Davidu ni osoblju restorana 'Frankopan' ni nama, gledateljima. Dapače, kada je glavna kuharica Davidu rekla da se u kuhinji toga restorana ništa nije promijenilo od 1971. godine, sigurna sam da se mnogima među nama stegnulo grlo.

David ovoga tjedna, naime, nije posjetio nečiji obiteljski restorančić koji je ad-hoc otvoren u prostoru koji je lokalni luftbremzer naslijedio od prastrica niti kuću uz lokalnu magistralu u kojoj je Štef odlučio svake subote okrenut odojka na ražnju za kamiondžije. Posjetio je navodno vrhunsku instituciju za obuku profesionalnih kuhara i konobara, ustanovu koja bi trebala utjelovljavati dvije stvari na koje se u Hrvatskoj kunu svi od predsjednika općine do premijera: obrazovanje i turizam. Ono što je u toj ustanovi, međutim, pronašao jest nebriga za opremu i ostale resurse na kojima se obrazuju učenici škole, pronašao je i izrabljivanje osoblja koje bi tu djecu trebalo obrazovati, a koje radi mokrih nogu zbog curenja sudopera, te je na kraju naišao na potpunu ravnodušnost nadležnih.

David Skoko je nadareni kuhar i pristojno talentiran zabavljač, ali ovoga je tjedna zajedno sa svojom ekipom odigrao ulogu koja se ni od njega ni od emisije 'Jezikova juha' ne očekuje. Postao je istraživački novinar koji je pokazao mračnu stranu jedne ustanove koja bi trebala biti vrijedna poštovanja. Ovdje nema nijednog dijela kuhinje koji ne bi bilo potrebno renovirati, rekao je David u jednom trenutku, razgovarajući s jedinom osobom u cijeloj školi koja je pokazala da joj je stalo do poboljšanja stanja u tom restoranu, kuharicom Marijom. Takvi su uvjetii ja tako moram radit, odvratila mu je simpatična gospođa, dodajući još: da je kuhinja bolja, nisam sigurna bi li oni znali na njoj raditi. David je na to rekao da bi najradije u ruku uhvatio pušku.

Umjesto puške, međutim, David i njegova ekipa angažirali su majstore koji su popravili cijevi i sifone, kupio nekoliko dasaka i tava, odveli su učenike na Sajam hrane i osoblju restorana 'Frankopan' pokazao barem djelić onoga što bi trebalo učiniti s praktikantskim restoranom. Dobro je što su to učinili jer, osim što su učinili dobro djelo, emisija bi bez toga bila jedan od najdepresivnijih sadržaja prikazanih na domaćim televizijama ovoga tjedna. Dirljiv je bio i Davidov oproštaj s gospođom Marijom, ali reakcije drugih nadležnih u restoranu i školi nisu mi ulili preveliku nadu. Diletantski privatnici, nažalost, lakše će povjerovati kritikama izrečenim u 'Jezikovoj juhi' jer će u tome pronaći računicu. Velike mange koje upravljaju ugostiteljskom školom, ugostiteljstvom i školama u Hrvatskoj - vjerojatno će na sve to odmahnuti rukom, proglasiti Davida samo još jednim bezveznim zabavljačem te nastaviti burgijati po svome, odgajajući jednu za drugom generacijom bezvoljnih i beznadnih mladih diletanata. A bilo bi bolje da su ovu emisiju shvatili kao ono što je sasvim neočekivano ispala - kao vrlo ozbiljno upozorenje.