KLJUČAN PRONALAZAK

Pronađene snimke serije koja je utrla put pajtonovcima

24.10.2014 u 19:00

Bionic
Reading

Dvije epizode TV komedije iz 1960, 'At Last The 1948 Show', u kojima su prije kultnog Montyja Pythona glumili John Cleese i Graham Chapman, pronađene su nakon gotovo 50 godina

U programu ITV televizije, prvi put prikazanom 1967, sudjeluju i Tim Brooke-Taylor, Marty Feldman i Aimi Macdonald. Spomenuti skeč show ostavio je snažan utjecaj na britanske komedije i u konačnici doveo do nastanka 'Montyja Pythona' 1969.

Britanski institut za film (BFI) opisao je ovo otkriće kao 'ključni pronalazak'.

'Ono predstavlja ključan trenutak u povijesti britanske televizijske komedije jer okuplja kombinaciju talenata nekih od njenih najvećih predstavnika', objasnio je televizijski savjetnik BFI-ja Dick Fiddy.

'Ovi daroviti komičari, svi u dvadesetim i tridesetim godinama, odbacili su uzde i upustili se u eksperimentiranje sa stilom i sadržajem, što je rezultiralo emisijama koje su ostavile trajan utjecaj na svjetsku komediju', dodao je Fiddy i poentirao: 'Cleese, Feldman, Brooke-Taylor i Chapman osmislili su, napisali scenarij i glumili u '...The 1948 Show', a činjenica da je show jako, jako smiješan i 47 godina kasnije najbolja je posveta njihovim izvanrednim sposobnostima.'

Dvije epizode Dick Fiddy je pronašao istražujući kolekciju sir Davida Frosta, izvršnog producenta serije koji je preminuo u kolovozu. Snimljene su na 16mm filmsku rolu direktno s televizijskog ekrana.

Pregledavajući materijal nakon puno godina Brooke-Taylor priznaje da ga je vrlo nasmijao. Iako danas misli da bi skečevi trebali biti kraći, prilično je zadovoljan njima.

'To je bilo revolucionarno u smislu da je bilo vrlo glupo', rekao je BBC-jevom Colinu Patersonu bivši član Brooke-Taylor i dodao: 'Razmišljali smo o tome hoćemo li zapravo izaći s time na kraj.'

Serija sadrži skečeve i gegove koje je kasnije prisvojila i družina Monty Python, uključujući skeč 'Four Yorkshiremen', koji se mogao vidjeti i ove godine na okupljanju pajtonovaca, i rečenicu 'A sada nešto sasvim drugačije'.

John Cleese će dvije epizode, posuđene od obitelji Frost, predstaviti 7. prosinca u Londonu u sklopu Missing Believed Wiped, BFI-jeve godišnje proslave 'oporavljenih' TV programa.