TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Za HTV je Bandić bio 'spiritus mUvens' kriminalnih radnji

23.10.2014 u 10:12

Bionic
Reading

U nastavku priče o medijskom pokrivanju hapšenja Milana Bandića i pratećih vokala HTV se na sve mile načine grči da bi pokazao kako može sve ono što čine i njegovi komercijalni 'konkurenti' pa je po raznim lokacijama razbacao mlade novinarke i novinare koji nam u mikrofon govore zašto se pred tom i tom zgradom nalaze policijska vozila. Pritom nas još i zabavljaju kreativnim korištenjem latinskih fraza

S vremena na vrijeme bude mi krivo što stalno nešto mrmuljim protiv informativnog programa HTV-a jer ako ćemo individualno i kvantitativno (doslovno!), ima tamo dosta odličnih ljudi. Znaju to svi, znam to i ja, pa kada me ta pomisao malo snažnije obuzme, kao što mi se dogodilo sinoć oko pola osam navečer, odlučim baciti pogled na središnji Dnevnik, sve u nadi da ću nakon gledanja tog bastiona informiranja građana u njihovu interesu moći i nešto pozitivno napisati.

Kad god tako nešto pomislim - oprostite mi na izrazu - zajebem se.

Pokazali su mi to zorno i HTV-ovi informativci, koji su u svojem sinoćnjem Dnevniku pokušali pokazati da i oni mogu biti hip & happening kao komercijalci, pa su, sve u grču da dosegnu standard praćenja uhićenja Bandića i pratećih vokala iz veoma gledanog Dnevnika NoveTV od nedjelje, razaslali mlade reporterke da stoje pred zgradama i zdanjima. Jedna u Remetincu, druga pred Bandićevom vikendicom onkraj Samobora. Ne izvješćuju ni o čemu jako važnom, nije ni osobito dinamično, ali hajde, barem se trude.

Ili se tako barem činilo dok jedna od dvije mlade reporterke - Kristina Pešić Biondić (s mikrofonom kod Remetinca) - nije izvalila da su dvije od Bandićevih najbližih suradnica već svojega šefa optužile da je bio - pajsadovo - SPIRITUS MUVENS sporne zamjene zemljišta s jednom privatnom tvrkom. Da, dobro ste pročitali. Rekla je spiritus muvens. Čak možda i muvins. Kao ono, muvo se čovjek onuda, bio je u muvingu, možda mu je i koja muva na čelu prizaspala.

Mila majko i presveti spirituse

U redu, ne kažem da se ljudima na televerzumima i dnevnicima ne smiju događati lapsusi, pa tako i ne kažem da je novinarka o kojoj pišem nužno nesposobna, ali sjećam se vremena u kojima je javna televizija imala cijelu jednu službu koja se bavila time da svojim govorećim glavama i mikrofondžijama usadi, ako već ne poznavanje jezika kojim govore, a onda barem određeni oprez iz rubrike 'ako ne znaš izgovoriti neku frazu, ime, grad, državu, planinu ili rijeku - pitaj ILI ŠUTI'. Kristina Spiritusmuvens očito nije prošla kroz tu školicu i uopće nije jedina, nego je samo još jedan pokazatelj sve jačeg srozavanja kriterija u mediju koji bi - nemojte se samo, molim vas, ozlijediti od prevelikog smijanja nad onim što slijedi - trebao uz informiranje i obrazovati svoje gledatelje.

No on se radije natječe sa svojim komercijalnim konkurentima i važnije mu je da ga slijedi s brojem mikrofona razasutih po županiji, iako uopće nije u mikrofonima stvar.

Milan Bandić, osoba zbog koje su se svi ti terenci i rastrčali od Remetinca do Samobora, oduvijek je bio čovjek-džingl, na njegovim su lapsusima i provalama radiostanice diljem države izgradile čitave humoristične audioteke. HTV-ov mu se Dnevnik u sinoćnjem izvješćivanju o tijeku procesa koji se vodi protiv njega opasno približio, što bi se moglo nazvati nehotičnim, ali znakovitim spajanjem sadržaja i forme. Ili, ako isključimo očito nezasluženu blagonaklonost - još jednim razlogom da malo po malo prestanemo tu informativnu emisiju iz bilo kojih razloga shvaćati ozbiljno.