TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ne brinite zbog jesenske sheme, Bruno Šimleša je tu

11.09.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Radujmo se, narodi (i narodnosti)! HRT nam je jučer predstavio svoju bogatu jesensku shemu od čijeg bi se bogatstva i raskoši sam Todorić prestravio. Ili Donald Trump, nije greda. Sve neke novosti, uzbuđenja i prevrati, kao, primjerice, to da nam se vraća Mislav Togonal ili da ćemo NAPOKON dobiti humorističnu seriju s 'komedijom mentaliteta'. Strahovala bih za gledatelje i kako će sve to uopće preživjeti, ali znam da će sve biti okej jer je u programu ipak i Bruno Šimleša

S velikim uzbuđenjem i ponosom (ne baš, ali tako se po zakonu mora započinjat ovakve članke) HRT nam je ovih dana svima predstavio svoju jesensku shemu, kojom će napokon prekinuti kaos i prazninu ljetnih repriza i gluposti, obično stoput boljih od svega što su tijekom godine u stanju proizvesti. No dobro. Trude se. Skupi su. Pola Hrvatske im radi u zgradi. Prikazuju se u svim doktorskim čekaonicama. Dakle, relevantni su i valja se osvrnuti na ono što su pripremili.

Prvo revolucionarne novosti. Od 22. rujna prikazivat će nam novu humorističnu seriju Ognjena Sviličića, 'Glas naroda'. Najavljuju je kao mješavinu 'komedije mentaliteta i političke satire'. Izvrsno! Takvo je što, dakako, neviđeno na domaćim televizijskim prostorima, osim ako računamo svih onih dvjesto milijuna godina koliko je prošlo otkad je emitirana prva epizoda serije 'Naši i vaši' i direktan prijenos zasjedanja Sabora. Tako da hura. Jedva čekam kako ću je ne gledat.

Druga je udarna novost to što je emisija 'Pola ure kulture', izgleda, ipak preživjela sječu glava na prisavskom Olimpu, ali se vraća s novim terminom, u 15.35 četvrtkom. Da nitko živ više nikada ne pogleda nijednu minutu kulture programski čarobnjaci s HRT-a pobrinuli su se i u slučaju nove kulturnjačke emisije, 'Noćna kavana', u kojoj će Dražen Ilinčić petkom u 22 sata razgovarati s 3-4 gosta o kulturnim događajima i fenomenima dok ostatak Hrvatske čini ono što i inače čini petkom navečer - izaziva pijane saobraćajke po lokalnim cestama ili gleda film na RTL-u. No ne smijemo se buniti, HRT nam nije, kako su se svi pribojavali, oteo sve kulturne sadržaje. Jest da je za njihovo gledanje potrebno podnijeti stanovite žrtve u vlastitom društvenom životu i navikama, ali i unutarnja ljepota koju donosi kultura - je bol!

E, da, dolazi nam i novo izdanje 'Piramide'! To vam je ono kad Željka Ogresta stoji u studiju koji izgleda kao središnja prostorija u borgovskoj kocki iz Star Treka, oko nje piče reflektori, a tri nesretnika iz javnoga života na zadane se i aktualne teme natječe u disciplini 'kafanska diskusija s cenzuriranim rječnikom'. Jest da je meni u toj emisiji najzanimljiviji onaj cenzurirani rječnik koji je iz nje izbačen, ali kažu da gledateljstvo to voli (glasaju tko je najbolji pa se valjda osjećaju kao da utječu na nešto važno - rekla bih 'rezultate izbora', ali onda to ne bi bilo nešto važno), pokupilo je naramak nagrada po zemlji i inozemstvu pa hajde.

Vraća nam se i Mislav Togonal! Znam, znam, sad je sav ženski gledateljski živalj od Prizne do Žigljena pobacao grudnjake u zrak, ali smirite se. Mislav će nam opet voditi 'Otvoreno', ali izmjenjivat će se s Domagojem Novokmetom pa ćete uspjeti doći do daha između dva Togonal-ukazanja u večernjim satima. To su ujedno i jedini razlozi iz kojih mogu zamisliti da je ikome trijeznom palo na pamet vratiti Togonala na televiziju, a i te sam izmislila u napadu loše šaljivosti.

Nešto veselije osjećaje budi mi objava da će se 'Labirint' i u ovoj sezoni nekim čudom uspjeti zvati 'Labirint' te zadržati istu ekipu jer je inače HRT godinama njegovao praksu da političke magazine toga tipa ko fol rebrandira, a zapravo samo preimenuje i u ekipu stavlja one face koje trenutačno nikome nisu na pasmater listi. 'Labirint' se na neku foru provukao kroz sezonsku stanku kao virgo intacta, i neka je. Slično je i s 'Paralelama', koje se, doduše, drže nešto duže i već su nekoliko puta preživjele najave ukidanja, prenamjene i, štajaznam, humanog preseljenja na Mars, a sada će se vratiti, kažu, u 'nešto izmijenjenom formatu i dužeg trajanja' ZATO ŠTO JE HRVATSKA SADA ČLANICA EU. Budući da je, svi znamo, Hrvatska postala članica EU prije petnaest minuta, objašnjenje je pomalo sumnjivo, ali dobro.

Što još? Ah, da. Ako vas je bilo što od gore navedenog bacilo u gledateljski očaj, ne zdvajajte, i u ovoj će vas sezoni razvedriti Bruno Šimleša sa svojom think pink emisijom 'Svaki dan dobar dan', koja diže raspoloženje, mrtve iz grobova i nenamjenske kredite s malim kamatama. Novost je to da će se veseli mladić sada na televerzumu ukazivati svakim danom od utorka do petka u 13 sati, što znači da je narastao do veličina kakva je, ne znam, Dr. Oz ili već neka druga zvijezda koju povremeno saslušaju državna tijela, ne bi li utvrdila je li ono što govori na televiziji igdje u domeni zdrave pameti. Ali Brunu svi vole pa tko sam ja da mu sudim?

Mogla bih sad nabrajati i nabacivati zajedljive komentare do devedesete kartice, spomenuti da hrtovci spremaju domaću inačicu serijala 'The Voice', u kojem se traži najbolji amaterski pjevački glas, a kojem su poslu tako ozbiljno prionuli da u objavama za javnost još nisu ni spomenuli kako će se taj show zvati, mogla bih reći da mi je drago što Daniela Trbović i dalje svoju 'Večer na 8. katu' vodi kao tjednu emisiju, ali mi ni nakon toliko godina nije sasvim jasno zašto se zove po bilo kojem, pa tako ni osmom katu, a mogla bih spomenuti i da nam se sprema i nova dramska serija, 'Crno-bijeli svijet', termin čijeg početka prikazivanja Prisavci zasad drže pod pečatom stroge povjerljivosti (tako se barem čini po priopćenjima), ali su nam zato rekli da govori o osamdesetima. Marginalno zanimljiv jest i početak prikazivanja novog glazbeno-zabavnog serijala 'Šlep šou', u kojem će Vlado Šagadin voziti naše poznate glazbenike u malom crvenom kombiju i 'razotkrivati nam najsitnije detalje njihove osobnosti'. Budući da je, kako kažu, riječ o našim POZNATIM glazbenicima, žao mi je jedino što serijal vjerojatno neće zaživjeti više od sedam i pol epizoda.

I sad neću dalje nabrajati jer je toga mnogo. Jesenska shema HRT-a bogata je tako da bi se pola stanovnika Forbesove liste pobojalo za gaće, a meni, koja ću većinu toga u nekom trenutku morati odgledati, većina naslova (osim možda pokoje dječje i teen emisije) već sada stvara vjerojatno nepravedan i na predrasudama utemeljen osjećaj umora, pa ću daljnje komentare ipak ostaviti za stvarne epizode tih emisija na ekranima. Ono što mi je, međutim, zanimljivo i na što bih se htjela osvrnuti, nigdje u najavama jesenske sheme nije spomenuto, iako se u javnosti već dosta o tome govorilo. Riječ je o ukidanju Dnevnika 3, jednoj od najglupljih odluka donesenih na HTV-u još od... Ustvari, ne mogu se sjetiti, ali ne zato što ih dugo nije bilo, nego zato što bih vjerojatno morala napisati da im je to najgluplja odluka u zadnjih pet minuta

Sve u svemu, već spomenuti Mislav Togonal/Domagoj Novokmet sa svojim će 'Otvorenim' zamijeniti Dnevnik 3. Logično, zar ne? Informativnu emisiju koja je, posebice zahvaljujući Tatjani Munižabi, postala jedan od rijetkih prepoznatljivih trenutaka HRT-ova programa i koja je jedina imala šanse u srazu s informativnim programom konkurentskih TV kuća - treba ukinuti i na ekrane vratiti apaurinskog (i dosljedno poslušnog) Mislava Togonala s emisijom u kojoj je jedino zanimljivo to hoće li se u studio uspjeti utrpati dovoljno stolaca za svu silinu gostiju koji će u sljedećih sat vremena jedni drugima upadati u riječ.

Sve ovo drugo u jesenskom programu HTV-a možda je divno i krasno i bogato i šareno, odnosno glupo, dosadno, predvidljivo i monotono - već prema tome kakvi su vam gledateljski ukusi i nagnuća, ali priča s Dnevnikom 3/Otvorenim nije samo priča o tome sviđa li nam se program javne televizije, nego eklatantan primjer toga da kuća na Prisavlju i dalje uopće ne razumije svoju ulogu u medijskom prostoru. Umjesto da prihvati one novinarske/uredničke postupke koji od klasičnih formi rade nešto novo, gledateljstvu prihvatljivije, zanimljivije i - zašto ne? - koji put i pomalo na granici uznemirujućeg - oni to pod hitno skidaju s programa i vraćaju ono što je bilo prožvakano i dosadno već u prvoj epizodi.

Neki bi to nazvali politikom netalasanja, neki najobičnijom cenzurom i ušutkivanjem prekritičnih, a ja ovom prilikom neću reći nijedno, nego samo zaključiti - džaba ste krečili. Sve šarenilo novih shema, sve nove serije, licencni showovi i crveni kombiji u kojima ćete vozikati onih nekoliko domaćih glazbenika koji uz gaže ne moraju prodavati najlonke po placu da bi preživjeli - sve to blijedi u usporedbi s jednim ovako besmislenim potezom. Sve dok svojim vlastitim novinarima ne dopuštate da propituju i formu i sadržaj onoga što rade, ne vjerujem ni jednoj riječi koju ste objavili o formi i sadržaju svoje jesenske sheme.