TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Je li se novinar RTL-a trebao baciti na Milanovića?

03.09.2014 u 12:31

Bionic
Reading

I tako RTL mora platiti kaznu zato što se Milanu Bandiću nije svidjelo ono što im je Milanović rekao u jednom uživo emitiranom razgovoru. Bojim se napisati doslovni transkript onoga što mislim o takvoj presudi jer tko zna tko bi me i kako mogao tužiti zbog toga, ali poslužit ću se svima poznatim internetskim akronimom - W T F???

Super je to naše sudstvo. Ljudi čekaju tristo milijuna gladnih godina da im se razriješi najobičniji spor oko grunta; kad muž razbije ženu na sastavne dijelove, kao olakotna okolnost mu se uzima to da je inače ugledan član zajednice pa nećemo ga sada valjda razapinjat zato što je malo puk'o nakon tri rakije, nebeskim taksama drže podalje više-manje svakoga tko zarađuje manje od tri-četiri prosječne plaće, ali kad se političari razjare na medije (ili čak neke novinare ponaosob), onda su odjednom ekspeditivni i uslužni k'o ona djeca koja za minimalac poslužuju hamburgere u fast food lancima. Bandić se naljutio na ono što je Milanović o njemu rekao u intervjuu RTL-u? Ma, nema frke stari, samo reci koga točno hoćeš da oderemo po džepu, nije beg cicija.

Sutkinja Vanesa Brizić Bahun presudila je naime da je RTL pri emitiranju intervjua s premijerom postupio neprofesionalno jer 'nije dovoljno obradio materijal'. Drugim riječima, nisu cenzurirali Zorana Milanovića, nisu se ponašali kao njegova PR služba ili pravni savjetnici, pa su mu dopustili da u uživo emitiranom intervjuu kaže ono što je rekao o Bandiću, klijentelizmu i korupciji. Zločesti RTL, stvarno! Tko je još vidio razgovarati s premijerom i onda nad tim ne provesti cijelu noć, pažljivo birajući one njegove odgovore koji nikoga neće uvrijediti.

Inače zbilja nemam neko previsoko mišljenje o informativnom programu RTL-a (nemam ga, da budem iskrena, ni o informativnom programu bilo koje domaće televizijske kuće), ali ovo je zbilja glupo. Ne, draga i časna sutkinjo, nisam vam rekla da ste vi glupi, nisam vam uvrijedila čast ni ugled, nemojte odmah navalit' na pisanje tužbe. Odrediti međutim da je neka televizijska kuća kriva zato što je emitirala ono što joj je rečeno u mikrofon nema baš nikakvog smisla. Još da je Milanović rekao nešto u stilu: 'Pozivam sve građane Republike Hrvatske da skupe sadržaje svojih septičkih jama i izliju ga Bandiću na glavu prilikom sljedećeg javnog nastupa', MOŽDA bih shvatila - a i to tek u nekoj sedamdesetoj logičkoj izvedenici - da se nekoga kori zbog pozivanja na zločin. No i tada bi mi bilo smislenije da se kažnjava onaj tko je to rekao, ne onaj koji je to prenio.

Jer osim što je intervju emitiran uživo pa baš i nema nekog normalnog načina da se izjava spriječi (to da se novinar baci na premijera i nagura mu čarapu u usta, pretpostavljam, nitko ne smatra normalnim načinom, iako bi mene osobno zabavilo), Milanovićevo pljuvanje po Bandiću je vijest. Jesmo li doista došli do toga da se medije globi zato što prenose vijesti? Ili je samo fora u tome da se novinare kažnjava kada prenose izjave kojima je netko osobno uvrijeđen?

Ako je stvar u potonjem, bojim se da ću se morati višestruko samokazniti. U više sam navrata naime prenijela brojne izjave članova Vlade Republike Hrvatske, inicijative U ime obitelji, a bogami i štokojeg estradnjaka. I sve me te izjave osobno vrijeđaju. Koliku kaznu da naplatim sama sebi?