TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Hit serije' ili kako je HTV izgubio bitku s torrentima

01.09.2014 u 15:09

Bionic
Reading

S kišama, početkom školske godine, 'vrućom političkom jeseni' i ostalim radostima smjene godišnjih doba, HRT nam u svojem programu za sljedećih nekoliko mjeseci najavljuje nove epizode stranih 'hit serija' koje bi nas trebale utješiti kada počnemo očajavati zbog domaće produkcije. Uglavnom je riječ o okej stvarčicama, neke su i vrhunske, ali - osim ako nam u nešto daljoj budućnosti ne spremaju kakva golema iznenađenja - stječe se dojam da na Prisavlju fali i love i impulsa za ozbiljnije zaigravanje s TV-serijskom prvom ligom

Uz neke hvalevrijedne iznimke, strani serijski program HTV-a već mi dulje vrijeme izgleda kao rezultat sljedećeg načina razmišljanja: 'Mogli bismo otkupiti i bolje serije, ali gledatelji koji to vole već su ionako to odavno pogledali zato što skidaju torrente, a babe i dede koji to ne prakticiraju mogli bi se zainteresirati, recimo za ovo.' Ne kažem da je to baš uvijek stopostotno tako, ne kažem ni da su rezultati takvog razmišljanja uvijek loši, ali sve mi miriše barem na tračke takve atmosfere.

Evo, primjerice, serija koje su najavljene za shemu koja s prikazivanjem počinje od 15. rujna. Ima tu super stvari, kao što je primjerice druga sezona švedsko-danske serije 'Most', koja je vrhunska, osobno je čak smatram najboljim izdankom skandinavskog TV-noira, ali sam zbog HTV-ove navade da termine (i kanale!) emitiranja stranih serija određuje u hodu i po nekoj samo njima znanoj intuiciji - potpuno zaboravila da je prva sezona uopće ikada prikazana na javnoj televiziji. Negdje sam je gledala, toliko znam, prilično sam uvjerena da nije bila ni na jednoj komercijalnoj televiziji jer se njima serije na 'egzotičnim' jezicima ne uklapaju uz reklame za deterdžent, ali zbog hrtovskog karakterističnog ne-znamo-bismo-li-ovo-stavili-na-treći-drugi-ili-prvi-program, vrlo sam brzo izgubila filing za to je li to bilo njihovom zaslugom ili zaslugom internetskih... hm... videoteka! To, reći će mnogi, nije važno - bitno da se nama prikazuje dobra serija i da, naravno, slažem se - gledajte 'Most', sjajan je, čak i ako niste ljubitelj/ica skandinavskih krimića, ovo je jedan od najboljih - no ponešto govori o HRT-ovu tretmanu serija za koje sumnja kako su možda već 'potrošene na torrentima'. Ili da su prezahtjevne (vidi ono s 'egzotičnim jezicima', a prisjetimo se i činjenice da HTV - iako bi trebao - nije neosjetljiv na mjerenja gledanosti i natjecanje s komercijalnim kolegama).

Druga lijepa manifestacija teorije iznesene na početku najava je emitiranja četvrte sezone serije 'Downton Abbey'. Kul, izvrsno i sve pet. Jest da mi je osobno sve nakon prve sezone tog maskenbala iz rubrike 'Gosford Park bez Roberta Altmana' bez veze i totalno sapuničarski, ali gledateljstvo diljem svijeta voli, pobralo je hrpu nagrada, svi kliču da je Maggie Smith zakon i tako dalje, pa neka je nama to HRT otkupio, svoj mojoj nezainteresiranosti unatoč, ipak je riječ o visokoligaškom transferu. No kad malo bolje razmislite, i to se uklapa u priču (ili teoriju zavjere, već prema tome slažete li se sa mnom ili mislite da brijem kao da me Gillette plaća po riječi). 'Downton Abbey' jest tip serije koju voli i starija populacija, nevješta ili nenavikla skidanju serija s interneta pa nema straha da bi se zbog toga rasula gledateljska baza, a sve i pomalo miriše na sapunjaru pa diš bolje. Da se razumijemo, mislim da je prikazivanje ove serije na HRT-u dobra stvar, ali bilo bi dobro kad bi se, recimo, nastavilo i s otkupljivanjem/prikazivanjem 'Momaka s Madisona', pa to nekako šteka, vjerojatno upravo iz opisanih zavjereničkih razloga. Medmene su, naime, mnogi već gledali zahvaljujući torrentima, a ovima ostalima valjda nisu dovoljno pitki, prespori su, nekome bi se mogla zapaliti kosa od napora i štajaznam

Foršpan za 4. sezonu serije 'Downton Abbey'

Lakše nego išta drugo, u priču o otkupljivanju serija koje gledaju i oni koji ne skidaju torrente uklapa se i najava prikazivanja trinaeste (ponavljam, TRINAESTE!!!) sezone serije 'CSI: Las Vegas'. Tu neshvatljivu debilanu u kojoj grupica forenzičarskih genijalaca uz pomoć štapica za čišćenje ušiju i kolor-filtrom produbljenih pogleda rješava sva moguća ubojstva na širem području nevadske Sodome i Gomore - ljudi iz nekog razloga obožavaju gledati, a razlog je, pretpostavljam, negdje između popularnog 'puštanja mozga na pašu' i potrebe za brzom pravdom nakon pretjeranog čitanja crne kronike. Čak i ako sam u krivu, serija je glupa, ali gledana, pa zbog toga već trinaestu godinu žari i pali po televizorima od Bora Bore do Kamčatke, kako u ovom, svojem matičnom obliku tako i u ono nekoliko metastaza. Jest, HRT ovu varijantu prikazuje od početka pa je valjda tradicija da tako i nastavi, ali osim što bi takva serija puno bolje uz frizuru pristajala RTL-u ili Novoj (ili lokalnoj postaji iz Velike Nevolje u nekoj od županija pod posebnom državnom skrbi), HRT je, da ponovim mantru iz prethodnog odlomka, počeo prikazivati i 'Momke s Madisona' pa nekako tom tradicijom ne tupi s tolikim žarom.

Za 'Sinove anarhije' ne znam. Mislim, znam da se prikazuju na HTV-u od početka, pa je valjda i tu red da s time nastave u jesenskoj shemi, za koju su najavili četvrtu sezonu. Serija je navodno okej - osobno me nije oborila s nogu, ali vidim da nije ćorak, no nisam sigurna uklapa li mi se u teoriju u koje mi se uklapaju prethodne tri. Možda da - ako zamislim ciljanu publiku olinjalih rokera koji si nisu imali para nabaviti ni motor ni flat rate pristup internetu, ali možda ipak ne. Možda je to jedan od onih aduta kojima mi HRT (i bilo tko drugi) može presjeći paranoju. Slično bih rekla i za 'Sherlocka' s Benedictom Cumberbatchom, čija je četvrta sezona također najavljena za dugu hrtovsku jesen. Meni je, iskreno priznajem, upravo ta sezona malo dosadna (pardon, ne ta, nego treća, odnosno zadnja koja je izašla), ali dobila je buljuk Emmyja pa mogu pjevat borbene doma mami u ćušpajz, a i znam da domaće gledateljstvo jako voli takve serije i da je jedan od rijetkih ostataka ukusa koji je u gledatelja odgojila bivša TV Zagreb to što smo svi skloni visokokvalitetnim britanskim TV-proizvodima, na čiju se tradiciju 'Sherlock' definitivno nastavlja. U kontekstu ću te serije zato začepit' s teorijama zavjere i torrentima, ali ću ipak napomenuti da bi javna televizija mogla i dalje 'uzgajati' dobar ukus u gledatelja, kao što je to običavala i zahvaljujući čemu sada može bez pol frke opaliti zahtjevniju seriju kao što je 'Sherlock' - te da to sigurno neće učiniti otkupljivanjem novih sezona glupog 'CSI-ja'.

Foršpan za četvrtu sezonu serije 'Sinovi anarhije'

Zadnja serija iz HTV-ove najave jesenskog serijskog spektakla jest 'Zakon i red: UK', britanska varijanta 'Zakona i reda' koji je HTV marno otkupljivao i posljednjih ne znam koliko godina te za koji se meni uvijek činilo da ga nitko ne gleda (i nitko ne skida s interneta), ali bit će da se varam. Ustvari, znam da se varam i znam da serija među ljubiteljima proceduralnih krimića uživa svojevrsni kultni status, da je kroz nju promarširala čitava divizija cijenjenih glumaca i da, uostalom, ne bi valjda Britanci rimejkali nešto što ne valja i nitko ne gleda. Bez obzira na to što ovo zadnje u kurzivu i nije baš potpuna istina, pretpostavljam da će britanska inačica 'Zakona i reda' naći svoje poklonike u onom dijelu domaće publike koji je gledao i američku. Nadam se da ću jednog od tih gledatelja jednoga dana i upoznati. I nadam se da to neće biti tako što će mi doći opsovat mater zbog posprdnog odnosa prema njegovoj omiljenoj seriji.

Sve u svemu, HTV-ove najave stranih serija otkupljenih za jesensku sezonu uopće ne zvuče loše, ali moglo bi to i bolje. Znam da bi za to trebalo i nešto više novca, kojeg na javnoj televiziji sad već anegdotalno nema, ali mislim da bi se neki pomaci mogli ostvariti i kada bi se prestalo razmišljati u kategorijama komercijalnog uspjeha. I kada bi se malo bolje utvrdili termini prikazivanja. Još uvijek ste, dragi Prisavljani, u ovom pogledu mnogo bolji od komercijalnih kolega, ali daleko ste od negdašnje slave i hvale, daleko od televizije koja se nije bojala ukusa svojih gledatelje, nego ga je oblikovala.