OGLASILA SE BISKUPIJA

Crkva objasnila zašto je odbila 'Igru prijestolja'

26.08.2014 u 15:04

Bionic
Reading

U Dubrovačkoj biskupiji potvrdili su nam da su doista zabranili snimanje scene serije 'Igra prijestolja' u kojoj je glumica Lena Headey trebala prošetati gola od katedrale do Sponze

Američki portal TMZ objavio je vijest o zabrani snimanja golišave scene 'Igre prijestolja' u Dubrovniku, a koju su prenijeli i gotovo svi domaći mediji. Prema TMZ-u, glumica Lena Headey, koja tumači ulogu Cersei Lannister, trebala je snimiti scenu u kojoj potpuno gola izlazi iz crkve i hoda do Sponze.

No problemi su nastali kada je Dubrovačka biskupija odbila dati dopuštenje za snimanje sporne scene. 'Dubrovačka biskupija nije dopustila snimanje scene kako gola ženska osoba izlazi iz dubrovačke katedrale, a što je u skladu s normama kršćanskog morala i osnovne pristojnosti. Kao što se, vjerojatno, ne bi dopustilo snimanje takve scene ni u katedralama u Londonu ili Washingtonu, odnosno kraljičinim rezidencijama ili Bijeloj kući', navode u Dubrovačkoj biskupiji.

Ističu kako taj povijesni dubrovački prostor ima svoju duhovnu dimenziju: 'Tu se i danas slavi misa na blagdan tisućljetnog zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, što je vrhunac proslave njezinog Parca. Otud polaze i vraćaju se procesije među kojima je i veličanstvena procesija sv. Vlaha koja se nalazi na UNESCOVO-ovom popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine. S punim pravom bi onda građani Dubrovnika mogli postaviti pitanje: Zašto je Crkva dopustila krajnje profaniranje tog prostora?'

Navode i kako se odluka biskupije o zabrani odnosi isključivo na prostor crkve: 'Biskupija nije zabranila niti može zabraniti snimanje scena na prostoru nad kojim nema ingerencija.'

Taj prostor od stotinjak metara kojega je zvijezda 'Igre prijestolja' trebala preći hodajući u ingerenciji je Grada Dubrovnika. Oni pak nisu imali nikakvih problema s izdavanjem dozvole za taj pothvat.

'Dubrovnik je dobio zahtjev HBO-a i mi smo na taj zahtjev pozitivno odgovorili. O sceni u crkvi moraju se dogovoriti s Dubrovačkom biskupijom. Mi smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom s HBO-om, kao i s promocijom Dubrovnika u toj seriji', kaže Doris Alavija iz Službe za informiranje Grada Dubrovnika.

Neslužbeno doznajemo da HBO neće odustati od snimanja sporne scene jer im je važna za radnju serije. Upravo zbog toga traju pregovori o promjeni lokacije.