INTERVJU: SONDRA CELLI

'Romske nevjeste ne slijede trendove, one ih stvaraju'

31.07.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Povodom treće sezone serijala 'Moje veliko američko romsko vjenčanje', koje je upravo počelo s prikazivanjem na kanalu TLC, donosimo vam priču o romskim vjenčanicama kroz razgovor sa stručnjakinjom za kič, raskoš i blještavilo, Sondrom Celli

Sondra Celli romska je dizajnerica koja se specijalizirala za izradu vjenčanica i svečanih haljina. Kad se u Americi priprema veliko romsko slavlje, djevojke zovu Sondru. Svaka ima želju da njezina haljina bude veća i ljepša od već viđenih.

'Nema velike tajne oko mog zanata. Jednostavno rečeno - koja ima više dijamanata, pobjeđuje', kaže Sondra. Koliko su skupe te haljine? Koliko je potrebno za njihovu izradu? I koliko na kraju teže? Sondra odgovara na deset pitanja o romskim vjenčanicama u ovom ekskluzivnom intervjuu. Saznajte detalje od kraljice blještavila osobno!


Koja je razlika između romske i obične vjenčanice?

Romske vjenčanice obično imaju veći volumen u donjem dijelu, življih su boja i u njih je ušiveno mnogo više kristala Swarovski. Blještavilo postižem brojnim kristalima preciznog reza. Nema industrijskih perlica i šljokica koje im mogu parirati. Kad svjetlost obasja kristaliće na haljini, ona naprosto oživi.

Koliko u prosjeku teže vjenčanice koje izrađujete?

Volumen vjenčanice postižemo s puno materijala, pa i prije nego što počnemo dodavati kristale (ne zaboravimo da su oni kamenje) neće biti lagana. Recimo da prosječna haljina teži oko 36 kilograma prije nego je ukrasimo kristalima. Znači da gotova haljina prekrivena kristalima teži oko 45 kilograma, pa i više.

Koliko je vremena potrebno za izradu takve haljine?

Potrebno je puno rada i puno ruku za jednu takvu haljinu, ali prilagođavamo se i potrebama djevojaka pa ponekad primamo narudžbe i u zadnji tren. Prvo krećemo s dizajnom, naravno. Svaka haljina je toliko jedinstvena da ne postoje obrasci na koje se možete osloniti. Zatim naručujemo materijale, počinjemo krojiti, pa šivati i na kraju dolazi ukrašavanje!

Kristali se na haljinu šivaju ručno, jedan po jedan. Na ukrašavanju uvijek radi cijeli tim djevojaka, ponekad od jutra do večeri kako bi sve bilo savršeno i gotovo na vrijeme. To zna biti iscrpljujuće, ali kad vidimo kako djevojke reagiraju kad ugledaju haljinu, oduševljenje na njihovim licima nam govori da se naš trud isplatio.

Koliko sve to košta?

Cijene se kreću od 5.000 dolara (28.000 kuna) na više, što ovisi o dizajnu, vrsti materijala i ukrasima. Romska vjenčanica ukrašena kristalima, bogate suknje, s volanima, šlepom, velom i pripadajućim dodacima može biti i skuplja. Specijalni zahtjevi za posebnim uzorcima kristala dodatno povećavaju troškove.

Prate li romske mladenke trendove ili imaju vlastita modna pravila?

Romske nevjeste ne slijede trendove, one ih stvaraju ili ih kombiniraju kako bi izrazile svoj stav i osobnost. Obožavam svoj posao jer romske djevojke sanjaju velike snove, imaju zapanjujuće ideje i uvijek su spremne riskirati. Ali slušaju i moje profesionalne savjete. Nikad mi nije dosadno jer svaka narudžba je drugačija.

Koji modni dodaci idu uz romsku vjenčanicu?

Jedinstvena haljina zaslužuje i jedinstvene modne dodatke kako bi na dan vjenčanja sve izgledalo savršeno. Cipele moraju pristajati haljini, a još dodatno izrađujemo ogrlice i narukvice. Viseće naušnice su obavezne. Na glavu ide tijara s bogatim velom s monogramom od kristala. Velik buket koji dodatno naglašava raskoš i blještavilo je točka na 'i'.

Koje ikone stila romskim djevojkama služe kao uzor pri naručivanju haljina?

To je stvarno neobična kombinacija legendarnih holivudskih ikona i pop zvijezda. Romkinje vole glamurozan stil kultnih slavnih osoba poput Marilyn Monroe, Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor. Međutim vole i neobuzdane stilove Madonne i Katy Perry.

Radite li obično bijele ili vjenčanice u boji?

Riječ 'obično' nikad ne možete koristiti u opisu romske vjenčanice! Boja je ključ! Najpopularnija je roza - od neonske do nježne roza, sa svakom ružičastom nijansom između! Radila sam i tamnoplave haljine, u boji breskve, pa čak i kombinaciju boja koralja i metvice!

Čini se da romske mladenke zbog veličine haljine imaju problema s ulaskom u automobile koji ih voze na vjenčanje. Koji su vaši savjeti?

Moraju unajmiti veliki automobil i imati najmanje dvije djeveruše koje će im pomoći pri ulasku i izlasku!

Imate li najdražu haljinu koju ste napravili za romsku mladenku?

Omiljena haljina mi je uvijek ona na kojoj trenutno radim. To je istina! Volim upoznavati mladenke i usko surađivati s njima dok dizajniramo haljinu za njihov veliki dan. Romske nevjeste dijele mnogo sličnosti kada je u pitanju ukus u vjenčanicama, međutim svaka mladenka je jedinstvena i želi dati svoj prepoznatljiv doprinos dizajnu.

Vjenčanje predstavlja važan događaj u svakoj zajednici, ali ona romska uistinu su posebna priča. Vjenčanje kćeri počinje se planirati od trenutka njezina rođenja. Raskoš, kič i blještavilo te običaji koji prate romska vjenčanja oduševili su svijet u TLC-jevom serijalu.

'Moje veliko američko romsko vjenčanje' pratite utorkom od 20 sati na TLC-ju.