TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Brejking njuz HTV-a: Kako Špiro Guberina provodi ljeto?

14.07.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Špiro Guberina silna je faca. Neki su ga od nas zavoljeli čak u djetinjstvu, kao Špiru Špulu u 'Zlatnoj niti'. Bez sumnje je jedan od onih uz čije ime fraza 'legenda hrvatskog glumišta' ne zvuči izlizano. No je li središnji Dnevnik HTV-a jučer baš morao javiti kako poznati glumac provodi ljeto? Izgleda da jest

Tko bi se naljutio na to da mu se na TV ekranu ukaže lik Špire Guberine? Vjerojatno nitko! Čak i ako niste obožavatelj tog veteranskog domaćeg glumca i čak ako ne pripadate generaciji koja je napamet naučila stihove Zvonimira Baloga iz 'Zlatne niti' uz Špiru Špulu ili se s nostalgijom sjeća prvog prikazivanja 'Velog mista' na televiziji, morate biti kolosalno razdražljivi da bi vas lik ovog simpatičnog, kako sam sebe zove, old tajmera na ekranu iznervirao ili vam smetao.

HTV-ovi dnevničari očito su računali na taj sentiment kada su sinoć u središnjem Dnevniku, doduše kao zadnji prilog, prikazali štiklec o tome kako Špiro Guberina provodi ljeto. Kupuje krafne s marmeladom na šibenskoj Jadriji, nježno čavrlja sa svojim psom, živahno govori o tome kako mu još nije dojadila gluma te da vjerojatno nikada i neće... a od nas se gledatelja očekuje da gledamo i raznježeno zastenjemo: Aaaaaaa! Kako je sladak!

I jest, zbilja je simpatičan. I svaka mu čast. Ali zašto je taj prilog bio emitiran u središnjem Dnevniku? Koja je njegova informativna vrijednost? Postoji li možda neki povod? Najavljujući ga, urednica Sanja Mikleušević Pavić spomenula je činjenicu da Špiru Guberinu trenutačno gledamo u reprizama dvije serije na HTV-u - 'Velom mistu' i 'Lozi'. To je dovoljno za izvješće s ljetovanja u središnjem Dnevniku? Ili je ipak riječ o tome da nisu znali kako popuniti zadnje tri minute? Tipujem na posljednje.

Znam da primjedba zbog takvog priloga obavezno za sobom vuče komentare u stilu: 'Pa, što? Bolje da gledamo Špiru nego polurazgolićene, glupe starlete po jahtama i izvješća sa Zrća!' Zanemarit ću pritom činjenicu da takvi 'narodski' komentari dolaze iz redova istog onog naroda koji će uvijek prvo i stoput kliknuti na izvješća sa Zrća i slike polugolih starleta na portalima negoli se uopće udostojati čitanja bilo čega vezanog uz domaću kulturu, kazalište ili film. To ovom prilikom nije važno jer izvješća o ljetovanju celebrityja nad kojima se takvi komentatori zgražaju obično se objavljuju u komercijalnim medijima, a ovo je objavila javna televizija, u emisiji čija bi dužnost trebala biti informiranje građana o događajima u zemlji i svijetu koji ili imaju nekakvog utjecaja na njihov život ili negdje imaju utjecaja na život veće skupine ljudi. To nije ni zabavna emisija ni emisija u kojoj se odaje počast kulturnjačkim legendama, a osim toga, prilog i nije bio tako intoniran. Teško je zapravo uopće definirati kako je bio intoniran. Ne znam u koji bi ŽANR uvrstila 'ono kad pratiš poznatog glumca kako kupuje krafne i šeta sa psom uz more'

Dnevničari HTV-a zato tim prilogom nisu napravili ni uslugu gledateljima ni odali počast legendarnom hrvatskom glumcu. Prije bih čak rekla da su ga obezvrijedili, koristeći ga kao 'materijal za popunjavanje minutaže' i prikrivanje vlastite nesposobnosti da, kada već nema udarnih vijesti za čitavih pola sata, o onima kojih ima - snime nešto dulje priloge. Ako su htjeli pokazati simpatije i poštovanje prema Špiri Guberini, mogli su o njemu snimiti dokumentarni film ili ga pozvati kao gosta u kakvu kulturnjačku emisiju. Ovako su ga zapravo svrstali u više-manje istu rubriku s izvješćima sa Zrća, a to nije zaslužio.